Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Νοε-2022 00:04

  Ενίσχυση της Καινοτομίας - Ο εθνικός στόχος πίσω από τις επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ευάγγελου Κωνσταντίνη

  Είναι ευρέως γνωστή η ανάγκη στήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας στην κούρσα για την επίτευξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Πρόκειται για μία αποδεκτή αλήθεια, η οποία δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

  Η Ελλάδα, έχοντας ήδη σημειώσει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου τα τελευταία χρόνια, το οποίο αγγίζει ποσοστό ύψους 25%, εξακολουθεί να έχει μπροστά της σημαντικό δρόμο να καλύψει, σύμφωνα με σχετική έρευνα που ανακοινώθηκε στον Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (Εuropean Innovation Scoreboard – EIS). Η κατάταξη της Ελλάδος, εξ ορισμού, μεταφράζεται σε δυναμική την οποία η χώρα οφείλει να αξιοποιήσει, ώστε να συμβαδίσει με την ήδη μεγάλη αναπτυξιακή πορεία, που έχει διεθνώς επιδείξει.

  Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αυξηθεί τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές δαπάνες σε επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμοδίου υφυπουργού. Ωστόσο, πέρα από τον κρίσιμο ρόλο των επενδύσεων, κρίνεται πλέον αναγκαίο να υλοποιήσουμε την κατάλληλη στρατηγική για να αναπτύξουμε συνολικά τον πυλώνα της καινοτομίας στη χώρα.

  Βεβαιότατα, το επιχειρηματικό πνεύμα που μας χαρακτηρίζει με κυρίαρχες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λιγότερους, μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, προς αυτήν την κατεύθυνση. Καινοτομία και επιχειρηματικότητα παραμένουν αλληλένδετα στοιχεία, τα οποία θα οδηγήσουν στο μετασχηματισμό του οικονομικού μας μοντέλου, αρκεί να συνοδεύονται από προσήλωση και αποφασιστικότητα. Το ψηφιακό τοπίο, με διεύρυνση της ευρυζωνικότητας, η οποία καλύπτει πρακτικά όλη τη χώρα, είναι ένα επιπλέον/ανταγωνιστικό προνόμιο για την προσέλκυση επενδύσεων ανταγωνιστικότητας και μάλιστα με αυξημένη σπουδαιότητα, στην μετά-Covid εποχή, όπου η εξ’ αποστάσεως εργασία αναδιαμορφώνει ριζικά την εργασιακή πραγματικότητα.

  Η κυρίαρχη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε πλέον αποτελεί η ενσωμάτωση στρατηγικών υψηλού επιπέδου, ώστε να δρομολογηθεί μία διαρκής μετάβαση, με όχημα την καινοτομία, με σκοπό να εδραιώσουμε κάποιες απλές-πλην ελκυστικές-συνθήκες για τον οικονομικό και παραγωγικό μετασχηματισμό που χρειαζόμαστε. Για να τον επιτύχουμε, οφείλουμε να εργαστούμε πάνω σε τρεις βασικούς άξονες. 

  Τον πρώτο άξονα αποτελεί η ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης μέσω πολυεπίπεδων κυβερνητικών δράσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αύξηση των εν λόγω κονδυλίων. Πλέον, δεν αρκεί αποκλειστικά η ποσοτική επένδυση, αλλά η όλο και ποιοτικότερη και αποδοτικότερη επένδυση.

  Τον δεύτερο άξονα αποτελεί η ενθάρρυνση και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων πάνω στην Έρευνα και Ανάπτυξη, με μέτρα που συρρικνώνουν κάθε επενδυτικό ρίσκο. Η μείωση των φορολογικών δαπανών και κάποια πρόσθετη παροχή σε επίπεδο κόστους κοινωνικής ασφάλισης για πραγματικά καινοτόμα έργα μπορούν να επηρεάσουν θετικά την πρόθεση επένδυσης.

  Τον τρίτο άξονα αποτελεί η συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου• μία γενιά ταλέντων η οποία θα ανταποκρίνεται ειλικρινώς στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι ζωτικής σημασίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι φλέγον και επιτάσσει να προστεθεί αρκετή επιχειρηματική λογική στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε η τελευταία να γίνει περισσότερο ευέλικτη, ευπροσάρμοστη και αποτελεσματική. Αντιστοίχως, πρέπει να υπάρχει/καθιερωθεί σύμπνοια μεταξύ του ακαδημαϊκού τομέα και της επιχειρηματικής καινοτομίας, με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά και η σταθερή συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για ειδικές δράσεις.

  Η σημαντικότερη πρόκληση που έχει η χώρα μας να αντιμετωπίσει στη δυναμική της πορεία προς την ανέλιξη συνεχίζει να αποτελεί το επονομαζόμενο Brain Drain το οποίο, ειδικά στους κλάδους της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, οφείλουμε να αντιστρέψουμε σε Brain Regain. Με πρόσθετα κίνητρα, θα κρατήσουμε το ταλέντο στη χώρα για να επισπεύσουμε τον εκσυγχρονισμό της και την επιτυχή μετάβαση της στην ψηφιακή οικονομία.

  Συνοψίζοντας τα παραπάνω, γίνεται σαφές πως η ανάδειξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας μας έγκειται στη συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στις συνέργειες των εταιρειών με τους αναπτυξιακούς θεσμούς της χώρας και στην επένδυση -οικονομική και εκπαιδευτική- για την ανάπτυξη και θεμελίωση της έρευνας.

  Ο συνεχής μετασχηματισμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας, απόλυτα συγχρονισμένος με τις εξελίξεις και τη δυναμική της αγοράς, αποτελεί ευθύνη κάθε κρίκου της αλυσίδας αξίας.

  * O Ευάγγελος Κωνσταντίνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της NTT DATA Ελλάδος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ