Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Οκτ-2022 00:03

  Η πτώση των αγορών είναι μέρος του επενδυτικού "ταξιδιού"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χρήστου Αλωνιστιώτη

  Το 2022 παραμένει μια χρονιά με σταθερά υψηλή μεταβλητότητα και με διαρκή ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει τους πρώτους 9 μήνες για το έτος, μια σειρά από αρνητικά ρεκόρ χαρακτηρίζουν τις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων. 

  Η άνοδος του δολαρίου έχει οδηγήσει σε ένα κλίμα αποστροφής του ρίσκου με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη αρκετά νωρίς και αυτός είναι ο βασικός λόγος που για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πανικού στις αγορές. Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών, είχε σαν αποτέλεσμα την υψηλή θετική συσχέτιση μεταξύ των διαφόρων αγορών και επενδυτικών assets και ιδιαίτερα μεταξύ μετοχών και ομολόγων. 

  Αυτή η υψηλή συσχέτιση, είχε σαν αποτέλεσμα να "καταργηθεί" η έννοια της άμυνας σε ένα χαρτοφυλάκιο. Αυτό συνέβη γιατί κάθε φορά που υπήρχε κάποιο γεγονός που προκαλούσε πανικό, οι επενδυτές πουλούσαν τα assets με υψηλή συσχέτιση και στρέφονταν στο μοναδικό asset που παρείχε αρνητική συσχέτιση, άρα ασφάλεια, όπως είναι το δολάριο. 

  Ο παραπάνω μηχανισμός λειτούργησε άκρως αρνητικά για τα γνωστά balanced χαρτοφυλάκια τα οποία είναι γνωστά ως 60% μετοχές - 40% ομόλογα, 50% μετοχές - 50% ομόλογα ή και 60% ομόλογα - 40% μετοχές. Δανειζόμαστε το γράφημα της Pictet, το οποίο δείχνει ότι το 50%-50% χαρτοφυλάκιο, το 2022 καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 100 ετών. 

  πιν

   
  Οι πτώσεις των μετοχών είναι συνηθισμένο φαινόμενο

  Οι αγορές μετοχών δεν κινούνται διαρκώς ανοδικά. Υπάρχουν διορθώσεις οι οποίες συμβαίνουν αρκετά συχνά. Πολλές φορές το μέγεθος της πτώσης δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά αυτό συμβαίνει πάντοτε εκ των υστέρων. Για παράδειγμα, από το 1950, υπάρχουν αρκετές πτώσεις διαφορετικού εύρους οι οποίες συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα. 

   

  πιν

   

  Από τον παραπάνω πίνακα γίνεται κατανοητό ότι τα τελευταία 77 χρόνια, το 90% των πτώσεων του S&P 500, βρίσκεται στο εύρος μέχρι και 20%. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι ο S&P 500 βρίσκεται σε απώλειες μεταξύ 20%-30% μόλις στο 4,9% σε σύνολο 77 ετών. Η παρατήρηση αυτή είναι κρίσιμη για τον επενδυτή: ο επενδυτικός ορίζοντας είναι μακροπρόθεσμος και οι πτώσεις προσφέρονται για νέες τοποθετήσεις. 

  Μετοχές: Θετικές ετήσιες αποδόσεις παρά τις πτώσεις

  Οι μετοχές παράγουν θετικές ετήσιες αποδόσεις σε ποσοστό πάνω από 80%, με τη μέση ετήσια απόδοση να ανέρχεται στο 9,9%. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ακόμα και σε χρονιές που υπήρξαν αρκετά θετικές αποδόσεις στο κλείσιμο του έτους, κάποια χρονική στιγμή σε αυτό, υπήρξαν και σημαντικές διορθώσεις, όπως φαίνεται στο εξαιρετικό γράφημα της Alliance Bernstein. 

  pin

   

  Οι αποδόσεις 12 μήνες μετά από μια διόρθωση μεγαλύτερη από 20%

  Μετά από μια ισχυρή πτώση, οι αγορές επιστρέφουν ακόμα πιο ισχυρές και καταγράφουν μεγάλα κέρδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τελευταίες 11 bear markets, η μέση απόδοση τους επόμενους 12 μήνες ανέρχεται σε 49%. 

  Η τρέχουσα συγκυρία είναι μια ακόμα ευκαιρία σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από την πανδημία του 2020. Τι συνέβη τότε; Τι απόδοση έχει σήμερα ένας επενδυτής που τοποθετήθηκε στους δυο μεγαλύτερους αμερικανικούς δείκτες, όταν αυτοί έφτασαν σε απώλειες 20%;

  πιν

   

  * Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Senior Portfolio Manager – XSpot Wealth

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ