Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 00:03

  Η ενεργειακή κρίση επί ξυρού ακμής

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ανδριοσόπουλου

  Η Ευρώπη βαδίζει στον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, τα ορυκτά καύσιμα έχουν επιστρέψει δυναμικά στο ενεργειακό μίγμα, η Ευρώπη ψάχνει εναγωνίως υγροποιημένο φυσικό αέριο, τα ενεργειακά κόστη παραμένουν υψηλά και η πιθανή έλλειψη καυσίμων έχει πυροδοτήσει έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από την ΕΕ. 

  Τον τελευταίο καιρό πολλά ερωτήματα έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο, όπως για το αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τους στόχους απολιγνιτοποίησης, αν η ενεργειακή κρίση προέκυψε από τη στρατηγική της μεγάλης ανάπτυξης των ΑΠΕ εις βάρους των υποδομών ορυκτών καυσίμων, ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσουμε όχι μόνο τον επόμενο χειμώνα, αλλά και τα επόμενα χρόνια, τι επενδύσεις χρειάζονται, αλλά και το ποιος θα είναι ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό τοπίο.

  Ένα είναι σίγουρο: Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ζήσουμε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα: 

  Έως τώρα η ενεργειακή κρίση και η απορρόφηση των κραδασμών του υψηλού ενεργειακού κόστους έχει ανέλθει περίπου στα 500 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel,  με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να αυξάνεται. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ προχωράει σε νέα δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου, όπως περιλαμβάνεται στο τελευταίο προσχέδιο της Κομισιόν.

  Οι λύσεις αυτές είναι και πρέπει να είναι προσωρινές. Όπως ανέφερε ο Fatih Birol, Πρόεδρος του IEA, στο 17ο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συνέδριο που διοργάνωσε η ΗΑΕΕ, η επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ είναι η μόνη λύση απέναντι στην υφιστάμενη ενεργειακή κρίση και η ενεργειακή μετάβαση είναι η απάντηση στην μακροχρόνια αντιμετώπιση της.

  Ο τομέας των ΑΠΕ συμβάλλει κάθε χρόνο στην εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικά 700.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο το 2021. Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι τα 2/3 των νέων θέσεων εργασίας βρίσκονται στην Ασία και το σύνολο των κατασκευαστών έχουν την έδρα τους στην Κίνα.  Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα με τη Ρωσία και να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή της.

  Η ώθηση των ΑΠΕ στη χώρα μας θα αποτυπώνεται στο υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ, ευθυγραμμισμένο με τις επιταγές του Fit For 55 και του REPowerEU, όπως μας πληροφόρησε η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας, ΥΠΕΝ στο 17ο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συνέδριο της HAEE. Παρά τα όποια αναγκαία πισωγυρίσματα με τον λιγνίτη, είναι πολύ θετικό ότι η χώρα έχει επικεντρωθεί με μια σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ και άρουν τεχνικούς περιορισμούς με την αναβάθμιση των δικτύων και τις διασυνδέσεις.

  Καθώς η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα, η Ελλάδα έχει πια όλα στοιχεία και τις μελλοντικές επενδύσεις για να καταστεί ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα νέα έργα του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τα προτεινόμενα FSRU στην Κόρινθο, στη Θεσσαλονίκη και στη Θράκη, η νέα πλωτή πλατφόρμα FSU στη Ρεβυθούσα, ο αγωγός TAP, ο IGB, αλλά και ο πρόσφατα αναβιώσας East Med θα καταστήσουν την Ελλάδα σημαντική πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προωθώντας τον στόχο της βραχυμεσοπρόθεσμης απεξάρτησης της ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο. Την αγαστή συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση, επιβεβαίωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης στο 17ο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συνέδριο.

  Επίσης, οι διακρατικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που σχεδιάζονται, όπως ο GREGY interconnector (Ελλάδα-Αίγυπτος) θα διασφαλίσουν τη ροή πράσινης ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, με αντίστοιχη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

  Συμπερασματικά, η ενεργειακή κρίση δεν είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπισθεί μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά κυρίως μεσομακροπόθεσμα με μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ, εκτεταμένο δίκτυο διασυνδέσεων και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

  Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών & Ενεργειακής Οικονομίας στο Audencia Business School, Διευθύνων Σύμβουλος στην Akuo Energy Greece, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ