Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 00:03

  Στεγαστική πολιτική που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους νέους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Φεύγα 

  Αν εξαιρέσουμε το επίδομα στέγασης και τον πάλαι ποτέ Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας δεν είχε ως τώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική.

  Ακόμα και ο υψηλός δείκτης ιδιοκατοίκησης που κάλυπτε για χρόνια το πρόβλημα βρίσκεται πλέον σε φθίνουσα πορεία. Επιπλέον: 768.704 κατοικίες σε σύνολο 6.825.925 κατοικιών δηλώνονται ως κενές/κλειστές στο Ε2. Από αυτές οι 629.840 (82%) είναι άνω των 15 ετών και 200.839 (26%) βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι Έλληνες διαθέτουν το 37% του εισοδήματος τους σε έξοδα στέγασης έναντι 20% μέσο όρο στην Ε.Ε.

  Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για βραχυχρόνια και μακροχρόνια μίσθωση οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω, κάνοντας την εύρεση στέγης πολύ δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας ιδιαίτερα τους νέους. 

  Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το πρόβλημα είναι ο σχεδιασμός και η άμεση εφαρμογή μιας συνεκτικής στεγαστικής πολιτικής, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τα νέα ζευγάρια με στόχο να αποκτήσουν ή να νοικιάσουν σπίτι με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις όπως: Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια που θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το Πρόγραμμα "ΚΑΛΥΨΗ", μέσω του οποίου θα νοικιαστούν από το Δημόσιο και θα διατεθούν σε φτωχότερα νέα ζευγάρια ιδιωτικές κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Εστία" για τη στέγαση μεταναστών. Αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ, σε όσους συγκατοικούν. Δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών για 8.150 άτομα. Τα προγράμματα "Εξοινοκομώ για Νέους" και "Ανακαινίζω για Νέους".

  Από τα παραπάνω αξίζει να αναφερθούμε αναλυτικότερα σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που αφορά ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ και θα πληρώνει μηνιαία δόση 275-285 ευρώ αντί για 415 ευρώ που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. 

  Με το πρόγραμμα #σπίτιμου η κυβέρνηση βοηθάει τους νέους, ιδιαίτερα όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και αυξημένες ανάγκες, να μην χάσουν το δικαίωμα για την απόκτηση ή μίσθωση προσιτής σύγχρονης στέγης. Παράλληλα, δίνει και μια απαραίτητη ώθηση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα.

  * Ο Βασίλης Φεύγας είναι Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Νέα Δημοκρατία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ