Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Σεπ-2022 08:52

  Η επόμενη μέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας

  Η επόμενη μέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Παπαγεωργίου*

  "Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων, η χώρα κλείνει πλέον αυτό το κεφάλαιο και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα στο πλευρό σας”, χαιρέτισε με ανάρτησή της στο Τwitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  Η Ελλάδα περνά σε στάδιο απλής παρακολούθησης, όπως αυτό που εφαρμόζεται σε Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Με άλλα λόγια η Ελλάδα, παύει να είναι ο "αδύναμος κρίκος" και βγαίνει οριστικά από τη μαύρη λίστα των οικονομικά αδυνάτων που παρέμενε επί χρόνια λόγω της ενισχυμένης εποπτείας.

  Επιστρέφοντας σε συνθήκες οικονομικής ομαλότητας η Ελλάδα περνά σε μια νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξή της και την ευημερία των πολιτών της, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τις 14 μεταμνημονιακές αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Αύγουστο 2018 έως τον Αύγουστο 2022 η χώρα απέδειξε τη σταθερή της προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το ΔΝΤ και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών έκλεισε, επιτέλους ένα επώδυνο κεφάλαιο για την Ελλάδα και τους πολίτες της.

  Η χώρα θα επιτηρείται ανά εξάμηνο τόσο από τα οικονομικά επιτελεία της ΕΕ όσο και από τις διεθνείς αγορές. Γι αυτό και ο επόμενος εθνικά οικονομικός στόχος για την Κυβέρνηση είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους Οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ μέσα στο 2023.

  Μια ιστορική λοιπόν μέρα για την Ελλάδα, η 21η Αυγούστου, που αποδεικνύει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία και που θα επιτρέψει τη διεύρυνση των οικονομικών δυνατοτήτων της Κυβέρνησης να ασκήσει μια ηπιότερη δημοσιονομική πολιτική, πάντα εντός των ευρωπαϊκών κανόνων, ώστε να υπάρξει ενότητα και ευημερία για όλους.

  * O Γιάννης Παπαγεωργίου  είναι Οικονομολόγος Msc, σύμβουλος επιχειρήσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ