Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Αυγ-2022 00:03

  Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων που να στηρίζουν τα πράσινα ΡΡΑ της βιομηχανίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Αντώνη Κοντολέοντος, προέδρου της  ΕΒΙΚΕΝ

  Ως ΕΒΙΚΕΝ από τον Μάιο του 2021 είχαμε επανειλημμένα καταγγείλει ότι οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά δεν διαμορφώνονται ανταγωνιστικά, καθώς οι παραγωγοί είχαν γίνει αδιάφοροι ως προς τις τιμές που διαμόρφωναν οι ίδιοι στη χονδρεμπορική αγορά, αφού ως προμηθευτές είχαν μεταφέρει 100% τις τιμές της αγοράς στα τιμολόγια τους στη λιανική, δηλαδή στους καταναλωτές.

  Ήδη από τις 8 Ιουλίου ελήφθησαν ορθώς συγκεκριμένα ρυθμιστικά μέτρα στη χονδρεμπορική αγορά, κάτω από το βάρος της συνεχιζόμενης εκτόξευσης των τιμών ρεύματος, με τον καθορισμό ανώτατης τιμής στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών, διακριτής για κάθε τεχνολογία, ώστε αφενός να περιοριστούν τα όποια υπερκέρδη των παραγωγών, αφετέρου να διασφαλιστούν τα αναγκαία έσοδα για τη συνέχιση των επιδοτήσεων στα τιμολόγια.

  Μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται εάν η ρύθμιση αυτή θα μπορέσει να συγκρατήσει τις τιμές της αγοράς, δηλαδή τις τιμές στις οποίες αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια οι προμηθευτές και τελικά μετακυλούν στους καταναλωτές. Πολλά γράφτηκαν για την υποτιθέμενη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αλήθεια είναι ότι απλά πλέον θα ενσωματώνεται στην τελική τιμή του τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει διακριτή αναγραφή.

  Η πλειοψηφία των προμηθευτών αντιδρούν στην υποχρέωση τους να ανακοινώνουν μια σταθερή τιμή ρεύματος για τα τιμολόγια ΧΤ, που θα ισχύει για τον επόμενο μήνα, αρνούμενοι να αναλάβουν το ρίσκο της πρόβλεψης και διεκδικούν το δικαίωμα τους να συνεχίζουν να λειτουργούν ως "βενζινάδικα".

  Στα δε τιμολόγια της ΜΤ οι περισσότεροι προμηθευτές επιβάλλουν στην πράξη τη διατήρηση του υφιστάμενου τύπου υπολογισμού, ο οποίος βασίζεται στη τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά, δηλαδή συνεχίζει να ισχύει μια μορφή ρήτρας αναπροσαρμογής.

  Ένα είναι σίγουρο, η κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει δογματικά να αρνείται ότι το υφιστάμενο μοντέλο αγοράς (οριακό κόστος αντί του μέσου κόστους), στις σημερινές συνθήκες υψηλότατων τιμών φ.α, δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη για τις τεχνολογίες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, το οποίο μάλιστα, σε αγορές όπως η ελληνική, όπου δεν υπάρχει στοιχειώδης ανταγωνισμός, δημιουργεί τεράστια υπερκέρδη για όλες τις τεχνολογίες.

  Επίσης αδυνατούμε να αντιληφθούμε την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεσπίζει τη μείωση της κατανάλωσης σε φ.α κατά 15% το επόμενο 8 μηνο και των ελληνικών βιομηχανιών, ακόμη και εάν στη χώρα μας υπάρχει επάρκεια σε φ.α. Πως αυτή η μείωση θα βοηθήσει τις υπόλοιπες χώρες όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν οι ποσότητες που θα εξοικονομηθούν σε χώρες που τις έχουν ανάγκη;

  Είναι πλέον διάχυτη η εντύπωση ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελούν μέρος της διόγκωσης της ενεργειακής κρίσης και ουδόλως οδηγούν στην αποκλιμάκωση των τιμών του φ.α.

  Παρά τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του target model διατηρούνται ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά, σημαντικές στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς. Μία από τις πιο σημαντικές είναι το γεγονός ότι όλη η ηλεκτρική ενέργεια περνάει και εκκαθαρίζεται υποχρεωτικά μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας.

  Το γεγονός αυτό το έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ως ΕΒΙΚΕΝ, αλλά διαπιστώνουμε προκλητική καθυστέρηση από πλευράς του χρηματιστηρίου ενέργειας ως προς την υλοποίηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, μια ρύθμιση η οποία ισχύει σε όλες τις ευνομούμενες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ υπάρχει επίσης αντίστοιχη υποχρέωση στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης της αγοράς (Market Reform Plan) σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Μετά την επιβολή των μέγιστων τιμών αποζημίωσης των παραγωγών πλέον δεν είναι δυνατή, ούτε μέσω χρηματιστηρίου, η υλοποίηση διμερών συμβολαίων, αφού ο νομοθέτης απέφυγε να εξαιρέσει τα διμερή συμβόλαια από την επιβολή του πλαφόν.

  Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει η εκκαθάριση ενός διμερούς συμβολαίου, όταν ο μεν παραγωγός αμείβεται για την ενέργεια που μεταπωλεί μέσω του χρηματιστηρίου (nominate) στον αγοραστή σε τιμή διαφορετική από αυτή που υποχρεούται να πληρώσει ο αγοραστής όταν την παραλαμβάνει, όταν μάλιστα η τιμή πώλησης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μέρών είναι πολύ μικρότερη.

  Δυστυχώς όμως, υπάρχει ακόμη μια απρόβλεπτη αρνητική επίπτωση στην προσπάθεια της βιομηχανίας να εξασφαλίσει ανταγωνιστική τιμή ενέργειας. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι βιομηχανίες διαπραγματεύονται τη σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ, μια διαδικασία που ήταν σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα.

  Αναμένεται μάλιστα μέσα στο μήνα η έκδοση ΥΑ με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια θέσπισης προτεραιότητας για τη λήψη όρων σύνδεσης για συγκεκριμένες κατηγορίες μονάδων ΑΠΕ που θα επιλέξουν να μπουν στην αγορά και να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις (PPAs) με βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

  Συμπερασματικά, η μη δυνατότητα εκκαθάρισης διμερών συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ μέσω του χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με την επιβολή των πλαφόν αποτελεί εμπόδιο για τις βιομηχανίες για τη σύναψη πράσινων PPAs. Ως ΕΒΙΚΕΝ θέσαμε εγκαίρως υπόψη των αρμοδίων το πρόβλημα αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ανταπόκριση.

  Κάτι το οποίο όμως δεν εμποδίζει τους προμηθευτές/traders (utilities) να επωφελούνται και να υπογράφουν παρόμοιες συμβάσεις, όπως είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατη συμφωνία. Και τούτο διότι ένα utility αρκείται στην αποζημίωση των 85 ευρώ/MWH, αφού δεν έχει αντίστοιχη υποχρέωση αγοράς ενέργειας προς ίδιες ανάγκες, όπως στην περίπτωση μιας βιομηχανίας.

  Στην ίδια κατεύθυνση παραμένουν αδιευκρίνιστοι οι λόγοι για τους οποίους δεν εγκρίνεται ο ενεργειακός συμψηφισμός παραγωγής ΑΠΕ που εγκαθίστανται εντός βιομηχανιών ΥΤ με δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο ΥΤ (net metering) με την κατανάλωση τους, όπως ισχύει για τη ΜΤ. Όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι στο δίκτυο ΥΤ δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού χώρου. Μήπως επειδή κάποιοι θέλουν να μονοπωλούν τα δίκτυα ΥΤ;

  Απαιτείται επίσης να δοθεί προτεραιότητα από πλευράς κυβέρνησης στην προώθηση της πρότασης που ήδη έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού του μηχανισμού Green Pool, η έγκριση του οποίου θα δώσει το πράσινο φως και τη δυνατότητα στις βιομηχανίες μεγάλο τμήμα της κατανάλωσης τους να είναι πράσινη ενέργεια.

  Οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες δυσκολίες και αβεβαιότητες για την επόμενη ημέρα. Οι επιδοτήσεις δεν αρκούν.

  Ας κάνουμε λοιπόν πρώτα τα αυτονόητα......

  *Ο κ. Αντώνης Κοντολέων είναι πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ