Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιουλ-2022 00:03

  Νέο ξεκίνημα στην επαγγελματική κατάρτιση για την ουσιαστική αναβάθμιση των δεξιοτήτων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Πρωτοψάλτη 

  Αυτή την εβδομάδα γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα στον πολύπαθο τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης ώστε να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την πραγματική αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. 

  Δυστυχώς, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια στην κατάρτιση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην ΕΕ στην 4η θέση από το τέλος ως προς την ανάπτυξη δεξιοτήτων, 5η από το τέλος στην ενεργοποίηση δεξιοτήτων (που αφορά στη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία) και στην τελευταία θέση στην Αντιστοίχιση Δεξιοτήτων, ενώ μόνο το 51% των πολιτών ηλικίας 16-74 ετών έχει (τουλάχιστον) ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας σε πολλές ειδικότητες και πολλούς κλάδους, ενώ η ανεργία, παρά τη σημαντική μείωσή της κατά 31% τα τελευταία 3 χρόνια και το χαμηλό 12ετίας, παραμένει η 2η υψηλότερη στην ΕΕ. 

  Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αντλήσει σημαντική εμπειρία από τις συνεργασίες της ΔΥΠΑ με διεθνείς κολοσσούς όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Cisco, η Coursera, υλοποιώντας επιτυχημένα προγράμματα κατάρτισης σε αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αιχμής, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες.

  Τώρα, με "όπλο" τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 1 δισ. ευρώ και τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της κατάρτισης μέσω του νομοσχεδίου "Δουλειές Ξανά", γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να διορθωθούν τα ευρέως γνωστά κακώς κείμενα με στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη την αλυσίδα (καταρτιζόμενοι, πάροχοι κατάρτισης, φορείς πιστοποίησης, αξιολόγηση εκροών, κλπ.). Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν θα χρηματοδοτούν απλά μια καλά καμουφλαρισμένη επιδοματική πολιτική.

  Υψώνοντας τον πήχη, τόσο για τους παρόχους της κατάρτισης όσο και για τους καταρτιζόμενους, αναβαθμίζουμε στην πράξη την επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο να αναδειχθεί ως ενεργητική πολιτική απασχόλησης και ως ένα ουσιαστικό εφόδιο για τον εργαζόμενο και τον άνεργο, για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της παραγωγικότητας σε μία αγορά εργασίας που διαρκώς μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς.

  Το πρώτο από τα προγράμματα "νέας γενιάς" αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων για 80.000 ανέργους, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Μία από τις πιο σημαντικές καινοτομίες του προγράμματος είναι ότι για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν τα πανεπιστήμια της χώρας. Συγκεκριμένα, 50 από τα 100 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν 40.000 ανέργους, θα χρηματοδοτήσουν την κατάρτιση από τα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των 13 ΑΕΙ που έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα αφορούν 180 Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους,  μέσα από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι. Τουλάχιστον το 35% της κατάρτισης θα πραγματοποιείται δια ζώσης και το 35% μέσω σύγχρονης τηλεκατάρτισης.

  Επίσης για πρώτη φορά η πληρωμή των παρόχων και των καταρτιζόμενων συνδέεται με την πιστοποίηση, ενεργοποιείται Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά  κριτήρια ως προς την επάρκειά τους, προσφέρονται περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα κατάρτισης υψηλής ζήτησης, δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, προβλέπεται αξιολόγηση εκροών των παρόχων για την παραμονή τους στα μητρώα (όπως η επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων), ενώ όλα τα αντικείμενα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.

  Στο νέο αυτό πλαίσιο θα κινηθεί και το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορά 150.000 εργαζόμενους, με προϋπολογισμό  188 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο. 

  Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε τα προγράμματα να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, δημιουργήθηκε Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τις Δεξιότητες και θεσπίζεται ο Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων, ένα ψηφιακό εργαλείο στα χέρια του πολίτη, όπου θα καταγράφονται οι διαθέσιμοι πόροι αλλά και οι δεξιότητες, οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που δικαιούται και λαμβάνει ο καταρτιζόμενος κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου. Επιπλέον σχεδιάζουμε την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για τις Δεξιότητες (skills.gov.gr), ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού πολίτες και φορείς να ενημερώνονται για θέματα δεξιοτήτων και προγράμματα κατάρτισης.

  Με απλά λόγια, και σε συνδυασμό με τις άλλες μεγάλες επενδύσεις που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με αυτό το νέο ξεκίνημα προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό ανάμεσα σε αυτό που ζητούν οι εργοδότες και τις δεξιότητες που διαθέτει το εργατικό δυναμικό, με στόχο, όπως πάντα, την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 

  * Ο κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης είναι διοικητής της ΔΥΠΑ 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ