Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουν-2022 00:02

  Αποκρυπτογράφηση των πρόωρων εκλογών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Είναι πάγια η τακτική, οι πρόωρες εκλογές να μην ανακοινώνονται αλλά να αιφνιδιάζουν την αντιπολίτευση. Παρά ταύτα και προς έκπληξη όλων, η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στο Capital.gr προ ημερών πυροδότησε τη σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα τους δυο πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Κατά ορισμένους, δεν θα είναι καθόλου εύκολο πλέον να αλλάξει το κλίμα που καλλιεργήθηκε. Τελικά, όπως φαίνεται κερδίζουν οι φωνές εκ των έσω, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αρχές φθινοπώρου, παρά το γεγονός, πως μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν συζητιόταν ούτε καν ως σενάριο. 

  Ο κύβος λοιπόν ερρίφθη. Οι εκλογές έχουν κλειδώσει για τις αρχές του Φθινοπώρου (οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 18 Σεπτεμβρίου), γιατί απλά δεν γινόταν αλλιώς - πολλά τα προβλήματα που θα εμφανιστούν μετά το καλοκαίρι και η φθορά δεν θα είναι μικρή. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί, άσχετα αν για προφανείς λόγους, επιχειρείται να συσκοτιστεί το αυτονόητο.

  Το θέμα όμως που προκύπτει είναι, πώς θα διαμορφωθεί η "επόμενη μέρα”, μιας και θεωρείται ουσιαστικά αδύνατον να διαμορφωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την πρώτη κάλπη, στην οποία θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής, ελέω ΣΥΡΙΖΑ.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα, όχι μόνον λόγω των δημοσκοπήσεων και της "ψαλίδας που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου και οι δύο εμφανίζουν ανοδική τροχιά, αλλά με δεδομένο ότι από την έως σήμερα εμπειρία, δεν έχει υπάρξει ποτέ "ανατροπή”, ως προς την πρώτη θέση σε εκλογικές αναμετρήσεις, του πολιτικού σχηματισμού εκείνου που διατηρεί σταθερό και καθαρό προβάδισμα έναντι του δεύτερου στα γκάλοπ, και στις δημοσκοπικές έρευνες, που αναφέρονται στη βούληση των πολιτών-ψηφοφόρων,  μήνες ακόμα πριν στηθούν οι εκλογικές κάλπες.

  Παρότι με βάση την κατανομή των εδρών στα κόμματα, θα μπορούσε μετά βεβαιότητος να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας εκλογική αναμέτρηση, υπό την προϋπόθεση βέβαια, να συνεργαστούν δύο τουλάχιστον πολιτικοί σχηματισμοί -σενάριο όμως, που πρέπει να θεωρηθεί από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο-, οι επαναληπτικές εκλογές καθίστανται μονόδρομος, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο με τους πολλούς σκοπέλους.

  Το φθινόπωρο οδηγούμαστε λοιπόν σε πρόωρες εκλογές, στον απόηχο της κρίσης, των μεγάλων δυσκολιών σε διεθνές επίπεδο, καθώς και των εθνικών θεμάτων. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί το καλό καλοκαίρι που σίγουρα θα είναι καλύτερο οικονομικά τόσο λόγω τουρισμού, όσο και λόγω του κόστους διαβίωσης που έχει ανέβει και βέβαια πριν σκάσουν τα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα που θα ανατρέψουν τα πάντα. Μετά το φθινόπωρο, η κατάσταση θα χειροτερέψει σε όλα τα επίπεδα, τα πράγματα θα εκτραχυνθούν και η κυβέρνηση θα βιώσει δυσάρεστα φαινόμενα, ειδικά αν τα πράγματα συνεχιστούν προς αυτήν την αρνητική κατεύθυνση από πλευράς οικονομίας  - ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και το έχει δείξει ποικιλοτρόπως. 

  Είναι μάλλον πολύ πρώιμο να προδικάσουμε τις εξελίξεις μετά την πρώτη εκλογική Κυριακή και ακόμα περισσότερο μετά τις δεύτερες κάλπες που αναγκαστικά θα στηθούν, ειδικά λόγω των αντίρροπιστικών δυνάμεων που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ναι μεν η παρατεταμένη ελληνοτουρκική κρίση, δημιουργεί την πολιτική αναγκαιότητα για σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις, όμως υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: ο πληθωρισμός  -ειδικά όταν είναι και στάσιμος και υψηλός- φθείρει αδυσώπητα, ανοίγοντας τον δρόμο για αναγκαστικές μετεκλογικές συνεργασίες. Οι πολιτικές όμως αβεβαιότητες, σε κάθε περίπτωση και παραμένουν και κλιμακώνονται. 

  Ο Ν. Ανδρουλάκης όπως ο ίδιος τονίζει, συνεχίζει να επιμένει για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, αποκλείοντας την περίπτωση Μητσοτάκη και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί αν τα πράγματα οδεύσουν προς τα εκεί  - ο Μητσοτάκης δεν αφήνει εύκολα την πρωθυπουργία, ειδικά όταν όπως αναμένεται, η ΝΔ κόψει το νήμα πρώτη, ενώ μάλλον έχει αποκλείσει την πιθανότητα μιας τρίτης προσφυγής στις κάλπες, σε περίπτωση που δεν κερδηθεί η απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη δεύτερη εκλογική Κυριακή, αδυνατίζοντας προκαταβολικά το δίλημμα της αυτοδυναμίας που έχει ο ίδιος θέσει. Έτσι όμως, χάνεται το όπλο της πίεσης που θα μπορούσε να ασκηθεί σε αναποφάσιστους πολίτες του κεντρώου χώρου ή έστω ελαχιστοποιείται σε μεγάλο βαθμό. Καθίσταται κατανοητό, ακόμα και από αδαείς περί των εκλογικών, ότι εφόσον η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας φαντάζει ως πιθανή λύση, τα κίνητρα επανόδου στα πάτρια εδάφη κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, των ψηφοφόρων εκείνων της ΝΔ που θα προτιμήσουν άλλο κόμμα στην πρώτη, μάλλον αποδυναμώνονται, ειδικά όταν το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών έχει αποκλειστεί, ή εξαρτάται κυρίως από τους όρους εκείνους που οι πιθανοί κυβερνητικοί μνηστήρες θα θέσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. 

  Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα που επίσης θα δυσκολέψουν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κυνήγι της αυτοδυναμίας, όπως για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος που η κυβέρνηση αυτοβούλως επέλεξε, βάσει του οποίου, προκειμένου το πρώτο κόμμα να λάβει το μπόνους των επιπλέον 50 εδρών πρέπει να σημειώσει ποσοστά ίσα ή μεγαλύτερα του 40% επί του συνόλου και στις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις σπάνια ένα κυβερνητικό κόμμα ξεπέρασε τα ποσοστά που έλαβε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

  Βέβαια, θεωρητικά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει μια ενδεχόμενη αυτοδυναμία των 151 εδρών, ωστόσο μια τέτοια οριακή πλειοψηφία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ευρεία και η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα είναι σε θέση να παράγει πολιτική σταθερότητα και ως εκ τούτου,  θα είναι μάλλον σχετικά βραχύβια.

  Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έχουν δύο μεγάλα εμπόδια να ξεπεράσουν για να κερδηθεί η προσδοκούμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

  1.    τον χειμώνα 
  2.    και τον εκλογικό νόμο. 

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε,  αποφάσισε να αφαιρέσει το ένα εμπόδιο, αυτό του χειμώνα, και να παλέψει το δεύτερο τον εκλογικό νόμο. Όμως η αβεβαιότητα θα είναι παρούσα σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά… και γενικά η συνέχεια θα είναι ιδιαίτερα αγχωτική για όλους, αλλά περισσότερο για την κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να ρισκάρει πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και μάλιστα με διπλή εκλογική αναμέτρηση. 

  Με τις υγείες μας...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ