Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 00:03

  Οι αιτήσεις για πατέντες σημειώνουν αύξηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του δρ. Δημήτρη Κουζέλη

  Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ, European Patent Office, EPO) δημοσίευσε πρόσφατα τον Δείκτη Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας 2021, δηλαδή τις στατιστικές για το 2021, σύμφωνα με τις οποίες έλαβε 188.600 αιτήσεις το 2021, αριθμός αυξημένος κατά 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ο υψηλότερος μέχρι σήμερα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις πέρυσι ανέκαμψαν σημαντικά μετά από μια μικρή πτώση που σημείωσαν το 2020 (-0,6%).

  Τεχνολογικοί τομείς

  Ο αριθμός των αιτήσεων είναι ένας πρώιμος δείκτης των επενδύσεων των εταιρειών στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) και καταγράφει τις τάσεις ανάπτυξης των τεχνολογικών τομέων.

  Η ψηφιακή επικοινωνία (+9,4% σε σύγκριση με το 2020) ξεπέρασε οριακά την ιατρική τεχνολογία (+0,8%) ως ο τομέας με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2021. Η τεχνολογία υπολογιστών ήταν ο τρίτος ισχυρότερος τομέας (+9,7%) και ακολουθούν οι συναφείς τομείς της οπτικοακουστικής τεχνολογίας (+24%) και των ημιαγωγών (+21%). Η μεγάλη αύξηση των αιτήσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες καταδεικνύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιτελείται σε όλους τους κλάδους της ζωής, για παράδειγμα στην έξυπνη αστική κινητικότητα. Η δραστηριότητα στα φαρμακευτικά προϊόντα (+6,9%) και τη βιοτεχνολογία (+6,6%) συνέχισε επίσης να ανθεί, υπογραμμίζοντας τα υψηλά επίπεδα καινοτομίας στα εμβόλια και σε άλλους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης.

  Οι κινεζικές εταιρείες σημειώνουν την ταχύτερη ανάπτυξη 

  Οι πέντε πρώτες χώρες προέλευσης των αιτήσεων το 2021 ήταν και πάλι οι ΗΠΑ - που αντιστοιχούσαν στο 25% των συνολικών καταθέσεων - ακολουθούμενες από τη Γερμανία (14%), την Ιαπωνία (11%), την Κίνα (9%) και τη Γαλλία (6). 

  Η αύξηση των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο ΕΓΔΕ το 2021 τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις καταθέσεις από την Κίνα (+24% σε σύγκριση με το 2020) και τις ΗΠΑ (+5,2%). Οι καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από κινεζικές εταιρείες, ειδικότερα, συνέχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα, καθώς έχουν υπερτετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Οι αιτήσεις από τη Νότια Κορέα ήταν επίσης αυξημένες το 2021 (+3,4%), ενώ η Ιαπωνία παρουσίασε ελαφρά πτώση στις καταθέσεις (-1,2%). Οι αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τις 38 χώρες του  ΕΓΔΕ αυξήθηκαν πέρυσι (+2,8%), αλλά σε σχετικούς όρους, το μερίδιο των αιτήσεων από την Ευρώπη συνέχισε να μειώνεται, πέφτοντας από το 50% του συνόλου το 2013 στο 44% το 2021, καθώς όλο και περισσότεροι φορείς εκτός Ευρώπης, και ιδίως από την Ασία, επιδιώκουν να προστατεύσουν τις εφευρέσεις τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

  Τάσεις στην Ευρώπη: Σκανδιναβικές χώρες, Ισπανία και Ιταλία με σταθερή ανάπτυξη

  Οι χώρες της Ευρώπης που κατέθεσαν τις περισσότερες αιτήσεις, η Γερμανία (+0,3%) και η Γαλλία (-0,7%), παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές, ενώ οι αιτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν περαιτέρω μικρή πτώση (-1,2%). Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επέστρεψαν σε ανάπτυξη το 2021, με τις καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να αυξάνονται σημαντικά από τη Σουηδία (+12,0%), τη Φινλανδία (+11,2%), τη Δανία (+9,2%), την Ισπανία (+8,9%), την Ιταλία (+6,5%), την Ελβετία (+3,9%), το Βέλγιο (+3,3%) και τις Κάτω Χώρες (+3,1%). 

  Η Huawei ηγείται του καταλόγου των αιτούντων

  Η κινεζική Huawei ήταν η κορυφαία αιτούσα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο ΕΓΔΕ το 2021 (όπως και το 2019), ακολουθούμενη από την ηγέτιδα του 2020, Samsung, και την LG. Η Ericsson και η Siemens ανέβηκαν αμφότερες κατά μία θέση, στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Η πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει τέσσερις εταιρείες από την Ευρώπη, δύο από τη Νότια Κορέα, δύο από τις ΗΠΑ και από μία από την Κίνα και την Ιαπωνία.

  Ποιοι καταθέτουν;

  Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το 75% των αιτήσεων προέρχεται από μεγάλες εταιρείες, το 20% από ΜΜΕ (και ελάχιστους ιδιώτες) ενώ μόνο 5% προέρχεται από πανεπιστημιακά και άλλα ερευνητικά κέντρα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία για τους Έλληνες καταθέτες.

  Η θέση της Ελλάδας

  Οι αιτήσεις ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν από Έλληνες καταθέτες αυξήθηκαν σε 198 το 2021, από 135 πριν ένα χρόνο. Ο αριθμός των αιτήσεων ανά εκατομμύριο κατοίκων όμως, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός (20/εκ.), καθώς ο μέσος όρος της ΕΕ είναι σχεδόν οκταπλάσιος με 155/εκ. και ο αντίστοιχος δείκτης τεχνολογικά προηγμένων χωρών (που έχουν συγκρίσιμους αν όχι μικρότερους πληθυσμούς) είναι υπερ-πολλαπλάσιος (Ελβετία 969, Σουηδία 488, Δανία 454). Αιτίες της καθυστέρησης τα χώρας μας είναι η απουσία Πιστοποιημένων Συμβούλων (Patent Attorneys), η έλλειψη κουλτούρας καινοτομίας  και η υπερβάλλουσα καχυποψία των Ελλήνων επιχειρηματιών σε σχέση με την προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας: "ό,τι και να κάνω θα με αντιγράψουν".

  Η θετική τάση που ξεκίνησε το 2016 είναι σημαντική. Δύο νέοι παράγοντες οι οποίοι προβλέπουμε ότι θα επηρεάσουν θετικά τον δείκτη αυτόν στο άμεσο μέλλον είναι η συγκρότηση και χρηματοδότηση των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Offices) στα ερευνητικά ιδρύματα και το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία τεχνοβλαστών (spin-offs).

  Η καθαρά θετική τάση ξεκίνησε στο μέσο της οικονομικής κρίσης, δείχνει να έχει διάρκεια, και μπορεί να σημαίνει την αρχή της αφύπνισης της ελληνικής τεχνολογίας.

  * Ο Δρ. Δημήτρης Κουζέλης είναι European Patent Attorney, πρώην Διευθυντής στο European Patent Office, συνιδρυτής της Intellex, εκπρόσωπος του ΣΕΒ στην Business Europe, μέλος του ΤΕΣ Καινοτομία και Διανοητική Ιδιοκτησία, Πρόεδρος της Επιτροπής Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ICC-Hellas.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ