Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Φεβ-2022 00:17

  Νέα Ελλάδα, Νέα αστυνομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του δρος Κωνσταντίνου Δούβλη

  Το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας είναι δαιδαλώδες, πολυεπίπεδο, απρόβλεπτο και ασύμμετρο. Πάνω από όλα  είναι παγκοσμιοποιημένο και χρίζει ολιστικής αντιμετώπισης.

  Οι κρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη σε σημείο που η κοινή αίσθηση είναι ότι ζούμε σ' ένα μόνιμο κυκλώνα απειλών κάθε είδους που δεν έχει τέλος, μόνο εξάρσεις και υφέσεις.

  Οι εποχές που κάθε απειλή μπορούσε να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα και αποσπασματικά, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όλες οι εξελίξεις αποτελούν ένα ντόμινο προκλήσεων ασφάλειας ενταγμένο σε ένα κοινό πλαίσιο απειλών.

  Ριζοσπαστικοποίηση, διεθνής τρομοκρατία, trafficking, διεθνές εμπόριο ναρκωτικών  και όπλων, ηλεκτρονικό έγκλημα, έχουν άμεση διασύνδεση με το κοινό έγκλημα που εκτείνεται από ληστείες μέχρι την οπαδική βία.

  Συγκοινωνούντα δοχεία που παρέχουν χρηματοδότηση και "εργατικά χέρια".

  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυλώνες της Εθνικής Άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας εφάπτονται, σε σημείο που ταυτίζονται. Το έγκλημα εργαλειοποιεί τους πάντες και τα πάντα.

  Η σφοδρότητα και πολυπλοκότητα των προκλήσεων απαιτούν ισχυρούς μηχανισμούς κρατικής ανταπόκρισης.  Σώματα ασφαλείας με προφίλ σύγχρονο και αποτελεσματικό. Η χώρα μας διαθέτει μια μοντέρνα αστυνομία, απαλλαγμένη από βαρίδια του παρελθόντος με αξιόμαχα στελέχη που προέρχονται από την κοινωνία.

  Οι ταραγμένοι καιροί που ζούμε απαιτούν από την πολιτεία να αναλάβει πλήρως τον ρόλο της ειδικά στο θέμα της ασφάλειας. Είναι ένας τομέας που το κράτος παρέχει μονοπωλιακά.

  Αναφέρομαι στην έννοια της ασφαλείας με την ολιστική προσέγγιση που περικλείει τους όρους safety και security.

  Περαιτέρω, η αστυνομία οφείλει να επιτελέσει τον ρόλο της από μια άλλη διάσταση που δεν είναι τόσο γνωστή ή τόσο δημοφιλής,  είναι όμως απολύτως ουσιαστική και θεσμική.

  Το κράτος είναι διαχρονικά ο μεγαλύτερος παιδαγωγός. Λαμβάνει μηνύματα από την κοινωνία και,  δια των πράξεων  ή των παραλείψεων του, τα επιστρέφει στην κοινωνία ως συμβολισμούς περί της σημασίας ή της απαξίας τους.

  Εν ολίγοις, το κράτος εκπέμπει μηνύματα περί του τί θεωρεί σημαντικό και τι όχι.

  Οφείλει λοιπόν η αστυνομία σε χαλεπούς καιρούς να διαδραματίσει και έναν έντονο κοινωνικό ρόλο.

  Να προτάξει και να διαφυλάξει αρχές και αξίες που αποτελούν τον θεμελιώδη αξιακό κώδικα του ελληνικού λαού.

  Ως ο κρατικός θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη από οποιονδήποτε άλλο, οφείλει όχι μόνο να τον προστατέψει αλλά και να τον εκφράσει κοινωνικά.

  Να σταθεί διπλά στον αδύναμο με κάθε τρόπο.

  Είτε είναι ένας έρανος που έκαναν πρόσφατα αστυνομικοί για οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, είτε είναι το κουβάλημα στη πλάτη μέσα στον χιονιά όπως έκαναν στελέχη της ΟΠΚΕ.

  Είτε φυσικά η παρέμβαση των στελεχών της αστυνομίας σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ για να μην ασκηθεί δίωξη σε μια ανήμπορη γυναίκα που έκλεψε για να  τραφεί.

  Ο Έλλην αστυνομικός βλέπει στο πρόσωπο των αναξιοπαθούντων τους γονείς ή τους παππούδες του. Στο πρόσωπο των γυναικών που ξυλοκοπούνται τη σύζυγο, τη μητέρα και την αδελφή του. Στο πρόσωπο των παιδιών που κακοποιούνται, τα δικά του παιδιά.

  Αυτή η ενσυναίσθηση που επιδεικνύουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ γίνεται ο συνδετικός κρίκος με την παλλομένη ψυχή της κοινωνίας.

  Δίνει νέο και ισχυρό ηθικό κίνητρο για να επιτελέσουν τη δύσκολη αποστολή τους. Τους απομακρύνει από τη βιοποριστική προσέγγιση του επαγγέλματος και οδηγεί σε μια νέα αναβαθμισμένη αίσθηση καθήκοντος που δίνει πνοή στην άσκησή του.

  Ξεχασμένες έννοιες όπως κώδικας τιμής, φιλοπατρία, σεβασμός στη διαφορετικότητα και ανθρωπιά κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στον ευαίσθητο χώρο της αστυνόμευσης και αναβαθμίζουν όχι μόνο την ίδια την υπόσταση του σώματος αλλά και την ηθική ακεραιότητα της κρατικής εξουσίας.

  Οι αστυνομικοί γίνονται επιτέλους "πολίτες με στολή" όπως τους ονειρεύτηκε ο Sir Robert Peel όταν ίδρυσε τη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου, σε μια προσπάθεια να γίνει η αστυνομία πολιτικό σώμα και να απαλλαγεί από σκληρά στρατιωτικά χαρακτηριστικά.

  Πολλοί πιστεύουν ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία είναι αδυναμίες σε μια εποχή που ο κυνισμός επικρατεί. Ότι κάνουν τους αστυνομικούς "μαλθακούς". Είναι η αντίληψη που έχει επικρατήσει από άλλες εποχές οπού ο αστυνομικός για να έχει σεβάσμιο έπρεπε  να υιοθετήσει στυλ Σερίφη της Άγριας Δύσης.

  Οι καιροί όμως αλλάξαν, η κοινωνία άλλαξε και μαζί της – ως ζωντανός οργανισμός- άλλαξε και η αστυνομία. Ο αστυνομικός καλείται να είναι αποτελεσματικός ενώ δεν αλλοιώνει τον αξιακό του κώδικα.

  Καλείται να είναι χρήσιμος χωρίς ηθικές εκπτώσεις. Να συμπεριφέρεται ως προστάτης στους αθώους και ως αμείλικτος διώκτης στους κακοποιούς. Καλείται να χρησιμοποιήσει εντελώς διαφορετικά στοιχεία της προσωπικότητας και της εκπαίδευσής του αναλόγως περίστασης και βαθμού επικινδυνότητας.

  Προφανώς δύσκολο έργο. Καλείται να εργαστεί  υπό αυστηρούς κανόνες, όταν η πλευρά των παραβατών δεν υπακούει σε κανέναν.

  Αυτό όμως είναι κίνητρο για περισσότερη δουλειά, καλύτερη εκπαίδευση και μεγαλύτερη προσήλωση στο καθήκον. Δεν είναι άλλοθι για να γίνει ίδιος με εκείνους που διώκει.

  Απαιτείται ισχυρό φρόνημα, ακμαίο ηθικό και πλήρης συναίσθηση της αποστολής του και κυρίως των ηθικών  ( πέρα από νομικών ) προεκτάσεων  που έχουν οι μέθοδοι που ακολουθούν για την επίτευξη του υψίστου ιδανικού της ασφάλειας.

  Κάθε αστυνομικός είναι εκπρόσωπος της ποιότητας της δημοκρατίας της χώρας μας καθώς και των ηθικών αρχών που την διέπουν.

  Κάθε στέλεχος είναι η βιτρίνα της αποτελεσματικότητας αλλά και της ακεραιότητας της.

  Αυτό το μοντέλο αστυνόμευσης πρεσβεύει ο υπουργός Θεοδωρικάκος. Σκληρή στο έγκλημα, ανθρώπινη με τους πολίτες.  Αυτή είναι η Νέα Ελλάδα που οραματίζεται η κυβέρνηση.

  Αυτή είναι η πατρίδα και η πολιτεία που μας αξίζει.

  * Ο κ. Κωνσταντίνος Δούβλης είναι εγκληματολόγος, διδάκτωρ κοινωνιολογίας της αστυνόμευσης.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ