Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 00:03

  Κοινωνικό κεκτημένο τα οικονομικά επιτεύγματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Φεύγα 

  Παρά το παρατεταμένο διεθνές ασταθές περιβάλλον η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ δυναμικούς ρυθμούς. Αυτό οφείλεται αφενός, στα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφετέρου στη γενικότερη πολιτική των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση.

  Την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας την πιστοποιούν μια σειρά από στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης: Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών που -όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θα είναι τόσο για φέτος όσο και για τα δύο επόμενα χρόνια η υψηλότερη πανευρωπαϊκά. Η συνεχής αποκλιμάκωση της ανεργίας. Η αύξηση κατά 7,2% του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η σημαντική αύξηση των επενδύσεων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τόσο  για το 2021 όσο και για το 2022, θα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επένδυση του παγκόσμιου κολοσσού της τεχνολογίας και του online εμπορίου Amazon που ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τοπικές υποδομές, αναβαθμίζοντας την Ελλάδα σε μία από τις 30 "τοπικές ζώνες" που έχει επιλέξει  ανά τον κόσμο. Υπενθυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί και άλλοι κολοσσοί όπως η Pfizer, η Microsoft, η Volkswagen, η CISCO.

  Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 7,1%.

  Αυτά, λοιπόν, τα οικονομικά επιτεύγματα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα κάνει κοινωνικό κεκτημένο. Τα επιστρέφει στην κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν ανάγκη και σε εκείνους που χρήζουν ειδικής επιβράβευσης.

  Στο πλαίσιο αυτό: Έχουν δοθεί πάνω από 650 εκατομμύρια για τη στήριξη των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο επίδομα θέρμανσης. Υλοποιήθηκε η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες. Εκατό χιλιάδες υγειονομικοί του Ε.Σ.Υ. και του ΕΚΑΒ θα πάρουν μισό μισθό παραπάνω, ως ειδική επιβράβευση, τον Δεκέμβριο. Διπλασιάζεται για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το επίδομα για τον Δεκέμβριο. 

  Το σύνολο της πολιτικής μας, οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, είναι εστιασμένο έτσι ώστε η κοινωνία να μετέχει στο μέρισμα της ανάπτυξης που πραγματοποιείται στη χώρα. 

  * Ο κ. Βασίλης Φεύγας είναι Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Νέα Δημοκρατία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ