Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Δεκ-2021 09:38

  Ψηφίζοντας για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Ανδρουλάκη

  Οι εκλογές στις 5 και 12 Δεκεμβρίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το Κίνημα Αλλαγής να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς και να γίνει ξανά μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Η επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας ως πολιτική δύναμη που διαχειρίζεται κρίσεις με ασφάλεια και προστασία για τον πολίτη  στην Ευρώπη, ευνοεί και στην Ελλάδα την εναλλακτική που μπορεί να προσφέρει το Κίνημά μας. Αρκεί να κοιτάξει μπροστά, να επανασυνδεθεί με την κοινωνία, να ανανεώσει πρόσωπα και ιδέες, να καταρτίσει ένα αξιόπιστο και τολμηρό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας για όλους, χτυπώντας ταυτόχρονα τις πολυεπίπεδες ανισότητες που συσσώρευσαν οι διαδοχικές κρίσεις. Αυτό φιλοδοξώ να πετύχω, αν οι προοδευτικοί πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους. 

  Η Ελλάδα έχει στα χέρια της ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο απέναντι στην αποεπένδυση, το εμπορικό έλλειμμα, τη στασιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα, την κλιματική κρίση και τον πληθωρισμό. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ μας δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για να οικοδομήσουμε μια πράσινη, βιώσιμη και διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που θα προσφέρει νέες, μόνιμες, παραγωγικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ώστε αυτές με τη σειρά τους να αιμοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές και να φρενάρουν τη δημογραφική γήρανση. 

  Αυτή η μετάβαση δεν πρέπει να αφήσει πίσω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά να τις προτρέψει να συνεργαστούν, να μεγαλώσουν, να γίνουν εξωστρεφείς και καινοτόμες και μαζί με τις μεγάλες επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουμε τις εξαγωγές μας και να καταστήσουμε πιο ανθεκτικό στις κρίσεις τον τουρισμό μας.

  Ταυτόχρονα, οι πόροι μας δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσουμε πολιτικές που θα προστατέψουν τους πολίτες από την ενεργειακή φτώχεια, ενισχύοντας τις ενεργειακές κοινότητες και την κλιματική δικαιοσύνη. Να δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να παράγουν μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν και να στηρίξουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τους πολίτες των περιοχών που θα ζήσουν τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά και την αλλαγή της τοπικής τους οικονομίας εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος. Με σύγχρονες μεθόδους και έξυπνες τεχνολογίες, έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε την πρωτογενή παραγωγή, μειώνοντας το κόστος για τον Έλληνα παραγωγό, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Κρήτη, η Πελοπόννησος που είναι εκτεθειμένες στα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

  Επιπλέον, το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον, στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής και των νέων συνθηκών που αυτή επιφέρει για την κοινωνική και οικονομική ζωή, το ψηφιακό χάσμα, την επισφαλή εργασία και την παγίδα φτώχειας που καραδοκεί για το σημερινό "πρεκαριάτο". Αυτές οι εξελίξεις επιβάλουν την αλλαγή προσανατολισμού της δημόσιας παιδείας και υγείας, των μηχανισμών ενδυνάμωσης και κατάρτισης των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων. Και θα απαιτήσουν ένα νέο, αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης, ένα πραγματικό επιτελικό κράτος που δεν θα περιορίζει την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. 

  Η σοσιαλδημοκρατία που οραματίζομαι θα αποκαταστήσει το κοινωνικό συμβόλαιο με υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στην απονομή Δικαιοσύνης, το μεγάλο ασθενή και βαρίδι στην αντίληψη που διαμορφώνουν οι πολίτες για την Πολιτεία. Ταυτόχρονα, με ένα δίκαιο, σταθερό και κλιμακωτό φορολογικό σύστημα θα μειώσουμε τις διαγενεακές και περιφερειακές ανισότητες, αλλά και να δημιουργήσουμε ξανά τις προϋποθέσεις για ανοδική κοινωνική κινητικότητα. Δεν θα συμβιβαστώ με μια κοινωνία κληρονόμων, αλλά μια κοινωνία ίσων, που θα έχουν τα εφόδια και τις δυνατότητες να κοιτάνε ψηλά και να διεκδικούν τους στόχους τους. 

  Να γιατί σε αυτές τις εκλογές, έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε ένα σύγχρονο, ανοιχτό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με ευρωπαϊκή αντίληψη, ισχυρή φωνή εντός και εκτός Ελλάδας, με στελέχη κύρους και αξιοπιστίας. Είμαι αποφασισμένος αυτό το Κίνημα να το ξαναχτίσουμε μαζί με τους πολίτες, από τα κάτω προς τα πάνω, με τα μέλη και φίλους που θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές, για να σπάσουμε τα δεσμά που κρατάνε τη χώρα μας καθηλωμένη και την κοινωνία μας διαρκώς απογοητευμένη. Πιστεύω ότι η ανανέωση, όχι η ανακύκλωση,  είναι μονόδρομος για να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές και να γράψουμε νέες σελίδες περηφάνιας για την παράταξη που άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο και μπορεί να το κάνει ξανά. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ