Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 00:03

  Ολη η αλήθεια για την "φοβιστική" μετάλλαξη "Ομικρον"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεόδωρου Γιάνναρου 

  Ξαφνικά μας προέκυψε η μετάλλαξη "Όμικρον”, που ενδέχεται να προήλθε από κάποιον τυχαίο ασθενή με HIV, λόγω του εκπληκτικά υψηλού αριθμού των παραλλαγών που εμφάνισε, εκπλήσσοντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα!

  Ειδικά σε χώρες της Αφρικής, όπως η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια κ.ά., ο αριθμός ασθενών και φορέων με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS), είναι πραγματικά τεράστιος. Όλος ο πλανήτης έχει πανικοβληθεί με αυτή την τελευταία μετάλλαξη και με το δίκιο του  -οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρώπη και γενικά στον Δυτικό κόσμο -δηλαδή παντού, ανησυχούν, μιας και τώρα ούτε νέα lockdowns μπορούν να αντέξουν, ούτε πλέον κρατικά χρήματα υπάρχουν διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία, για να τους συνδράμουν σε περίπτωση που τα πράγματα στραβώσουν εκ νέου. 

  Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο, είναι εκείνες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη γι’ αυτό και είναι αναγκαίο, ειδικά σε αυτές τις χώρες, να ληφθούν μέτρα και κυρίως να επιταχυνθούν οι μαζικοί εμβολιασμοί  -γεγονός που ενδιαφέρει και τη χώρα μας, μιας και υπάρχουν πολλές περιοχές  -κυρίως στα Βόρεια,  με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

  Δεν είναι διόλου απίθανο, αυτή η νέα πολυμετάλλαξη  -η Όμικρον, να εξαπλωθεί παντού - σε όλο τον κόσμο, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και μελλοντικές εξάρσεις της λοίμωξης αυτής του κατώτερου αναπνευστικού  -COVID-19, που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιες περιοχές, οι οποίες θα επηρεάσουν αναγκαστικά και τις υπόλοιπες.

  Οι εύλογες ανησυχίες… πως η νέα πολυμετάλλαξη "Όμικρον”, που κουβαλάει μαζί της  έναν πρωτόγνωρα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνική της ακίδα, κάποιες από τις οποίες προκαλούν φόβο για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην πορεία της πανδημίας, που όλοι ευελπιστούσαμε πως οδεύει προς τη δύση της, αυξάνονται μέρα με τη μέρα... και η ανασφάλεια τσακίζει και την ορθολογική σκέψη και την απλή λογική, κινητοποιώντας τα αισθήματα αυτοσυντήρησης των πολιτών, με όλα τα καλά και τα κακά συνεπακόλουθα...

  Στα σώματα λοιπόν αυτών των ανθρώπων  -των ασθενών με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS), ο ιός ενδέχεται να διεξήγαγε όλες τις δοκιμές και τα… πειράματα που χρειαζόταν, ώστε να βρει διεξόδους για να επιβιώσει και εντελώς ανενόχλητος μιας και σε αυτούς τους αδύναμους ανοσολογικά ασθενείς, ούτε τα εμβόλια δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Στη συνέχεια βγήκε πιο ισχυρός και ως εκ τούτου πιο μεταδοτικός... αυτό ήταν και το ζητούμενο γι’ αυτόν  -για πιο θανατηφόρος όμως, δεν νομίζω.

  Ο ιός μπορεί να αναπαράγεται για εβδομάδες στον οργανισμό ανθρώπων με πολύ εξασθενημένο ή σχεδόν ανενεργό ανοσοποιητικό σύστημα και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ενδέχεται να δημιουργούνται συνεχείς και επαναλαμβανόμενες  μεταλλάξεις, που πιθανότατα δεν προσδίδουν στον ιό κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα, ωστόσο ενίοτε συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος να τις ελέγξει.

  Ωστόσο, αυτή η διαδικασία των συνεχών και επαναλαμβανόμενων μεταλλάξεων, θα μπορούσε εν δυνάμει να οδηγήσει σε επιπρόσθετες μεταλλάξεις, όπου ο συνδυασμός τους μπορεί να προσδώσει εντέλει  κάποια πλεονεκτήματα στον ιό. Προς το παρόν όμως, δεν είναι σαφές τι αποτέλεσμα θα έχει ο συγκεκριμένος συνδυασμός μεταλλάξεων, διότι, κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι γνωστό πως συνδέονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα και άρα ευνοούν τη διασπορά.

  Σε σύγκριση με την αρχική μορφή του στελέχους της Γουχάν στην Κίνα, η νέα παραλλαγή που ονομάστηκε "Όμικρον” έχει ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων  -πάνω από 30 μόνο στα αμινοξέα της λεγόμενης πρωτεΐνης ακίδας και καμιά 20αριά στον υπόλοιπο ιό  -σύνολο δηλαδή γύρω στις 54 (!!!).

  Το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι: τι τελικά μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε τη διασπορά του νέου στελέχους του ιού και την εξάπλωσή του:

  Για να αποτραπεί η εξάπλωση παραλλαγών τόσο μεταλλαγμένων όσο η μετάλλαξη Όμικρον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και να απομονώνονται μέχρι να μην μπορούν πλέον να τις μεταδώσουν στον υπόλοιπο πληθυσμό, διότι ακόμα κι αν ο ιός μεταλλάσσεται σε ακραίο βαθμό στον οργανισμό ενός ανθρώπου, αυτό που είναι αληθινά επικίνδυνο είναι η μετάδοση και η διασπορά του μεταλλαγμένου πλέον ιού… γιατί απλά αλλάζουν τα δεδομένα.

  Δεν πρέπει -τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες να ανησυχούμε για την Όμικρον, μιας και η Δέλτα είναι ήδη εδώ, προκαλεί πάρα πολλά κρούσματα COVID-19, διασωληνώνονται πολλοί άνθρωποι και καθημερινά καταλήγει μια εκατοστή εξ’ αυτών! Η Όμικρον απλά θα προσθέσει κάποιες επιπλέον ανασφάλειες και φόβους, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία εκ του μηδενός! Τα υπάρχοντα εμβόλια από την άλλη, θα συνεχίζουν να μας προστατεύουν αποτελεσματικά από σοβαρή νόσηση εξαιτίας αυτής της νέας παραλλαγής του ιού SARS-CoV2.

  Αν τώρα παρατηρήσουμε πού βρίσκονται οι περισσότερες μεταλλάξεις, θα δούμε πως βρίσκονται σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας παρόμοιες με εκείνες που έχουν ήδη παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές μέχρι σήμερα. Αυτό ακριβώς δείχνει ότι, παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Άλφα, στη Bήτα, στη Γάμα, τη Δέλτα…  και ούτω καθεξής.

  Είναι λοιπόν, κατά την άποψη των συναδέλφων μου και εμού προσωπικά, εξαιρετικά απίθανο να πυροδοτηθεί μια επανεκκίνηση της πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως είδαμε πέρυσι... αρκεί βέβαια να συνεχιστούν οι μαζικοί εμβολιασμοί, που αποτελούν και το μοναδικό όπλο πρόληψης που διαθέτει προς το παρόν η φαρέτρα μας, + βέβαια την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με Ορθολογική λήψη ενδεδειγμένων Ορθομοριακών πολύθρεπτικών και βιταμινικών σκευασμάτων + την τοποθέτηση σε σπίτια και γραφεία, εκείνων των ειδικών μηχανημάτων που έχουν κατασκευαστεί από Έλληνες επιστήμονες στην Ελλάδα,, τα οποία αποδεδειγμένα και με πιστοποίηση Δημόκριτου και Ινστιτούτου Pasteur, προστατεύουν αποτελεσματικά όλους τους εσωτερικούς χώρους από το ιικό αερόλυμα!

  Ήρθε λοιπόν η μετάλλαξη "Όμικρον”  -ούτως η άλλως, κάποια νομοτελειακά θα μας προέκυπτε… Γιατί όμως τόσος θόρυβος; Αν δεν ερχόταν αυτή, θα ερχόταν κάποια άλλη ή μήπως κάνω λάθος; Το κρίσιμο σημείο είναι το πώς τη διαχειριζόμαστε. Πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί άμεσα και σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στους χώρους εκπαίδευσης, να αυξηθεί η τηλεργασία και να υπάρξουν αλλαγές στα μέσα μεταφοράς τα οποία αποτελούν τις κύριες εστίες υπερμετάδοσης. Χωρίς τα παραπάνω, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, όχι με τη νέα παραλλαγή που ακόμα δεν μας έχει όπως φαίνεται επισκεφθεί, αλλά από τη Δέλτα που ήδη κάνει θραύση! Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο η νέα μετάλλαξη αυτή να παρακάμπτει το εμβόλιο. Όμως τώρα, εφόσον βέβαια επικρατήσει της Δέλτα, θα είναι όπως φαίνεται εξ’ ίσου ή περισσότερο μεταδοτική.

  Ακόμα κι αν είναι όπως η Δέλτα ή ακόμα και πιο ήπια από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, είναι πιθανόν να έχουμε περισσότερες περιπτώσεις βαριάς νόσησης, διασωληνώσεις και θανάτων. Είναι καθαρά θέμα αριθμών... Προσωπικά είμαι σίγουρος πως τα εμβόλια θα προστατεύουν σε κάποιο καλό ποσοστό από τη μόλυνση, αλλά σε μεγάλο βαθμό θα προστατεύουν από τη βαριά τη νόσηση, τη διασωλήνωση και το θάνατο!

  Αν δεν υπάρξει λύση στο θέμα της "σαρδελοποίησης” στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, όπου συνωστίζονται ανεμβολίαστοι μαζί με εμβολιασμένους, με ή χωρίς μάσκες χωρίς βέβαια αποστάσεις μεταξύ τους..., και ο ένας αναπνέει, φταρνίζεται, ή βήχει στα μούτρα του άλλου. Για ποια μέθοδο περιορισμού της διασποράς μιλάμε τώρα... για ποια Δέλτα, Όμικρον, Ξι και πράσινα άλογα; Αν δεν υπάρξουν άμεσες αλλαγές και βελτιώσεις ως προς τις συνθήκες που επικρατούν στα ΜΜΜ, πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο 300+ ευρώ σε εκείνους που διαχειρίζονται την πανδημία  -στην Πολιτεία δηλαδή, για κάθε υπεράριθμο επιβάτη, όπως ακριβώς επιβάλλει και η  Πολιτεία στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή άλλα, όταν βρεθούν με υπεράριθμους πελάτες! <— Αυτό θα ήταν αυτό που ονομάζουμε "Δικαιοσύνη”! 

  Όσο για το στέλεχος "Όμικρον” και οποιοδήποτε άλλο ήθελε προκύψει, είμαι σίγουρος πως κάπως θα τα βρούμε μαζί τους… αρκεί βέβαια να προηγηθούν  κάποια άλλα…  μικροπράγματα… και εμείς οι ανάδελφοι, να τα βρούμε επιτέλους μεταξύ μας.

  *  Ο κ. Θεόδωρος Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, Ph.D rer. nat. Ph.D rer. nat. Ph.D phil (h.c.) M.Sc. rer. nat.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ