Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 27-Νοε-2021 09:45

  Τελικά, δαγκώνει η Μετάλλαξη "Όμικρον";

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Για να δούμε λοιπόν τι παίζει…

  Η παραλλαγή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα και κάποιες περιπτώσεις μολύνσεων εντοπίστηκαν και στη Νότια Αφρική! Γενικά στην Αφρική υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για μετάλλαξη του ιού και αυτή η νέα παραλλαγή ήταν για πολλούς βιολόγους αναμενόμενη!

  Ήδη, πολλά κράτη -και η χώρα μας, υιοθετούν αυστηρά μέτρα έναντι χωρών της Αφρικής, όπου εμφανίστηκε το νέο ιικό στέλεχος σε μια προσπάθεια να ανακοπεί μια πιθανή νέα έξαρση πάνω στην ήδη υπάρχουσα που βιώνουμε… Πάντως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να παρέμβουμε σε φτωχές χώρες όπου η μεγάλη εξάπλωση της μόλυνσης θα μπορούσε εν δυνάμει να οδηγήσει σε συνέπειες όπως αυτή που βιώνουμε τώρα. Εάν δεν σκεφτόμαστε να θωρακίσουμε και τις φτωχές χώρες, ο ιός θα παραμείνει και θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται ανεξέλεγκτος… με όλα τα συνεπακόλουθα.

  Οι Μοριακοί Βιολόγοι ως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τη αναγνώριση, ταυτοποίηση και μελέτη των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV2, ανέφεραν πριν από μερικές ημέρες, ότι μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV που φέρει έναν "εξαιρετικά υψηλό αριθμό” μεταλλάξεων μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κύματα νόσησης, που ίσως και να παρακάμπτουν μέρος της άμυνας του οργανισμού -δηλαδή να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων -σε καμία περίπτωση όμως να τα ακυρώνει!!!

  Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να προσέξουμε και να παρακολουθήσουμε στενά το συγκεκριμένο στέλεχος, λόγω της πολυπλοκότητας του. Σίγουρα δεν χρειάζεται πανικός αλλά από την άλλη, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε τίποτα να μην καταφέρει να μας ξαφνιάσει. Όπως φαίνεται, η πίεση του μαζικού εμβολιασμού έχει οδηγήσει τον ιό σε ένα είδος "γενετικού αδιέξοδου” αναγκάζοντάς τον να δημιουργήσει μια "παραλλαγή διαφυγής” που να είναι σε θέση να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα και τους φρουρούς του -είναι κι αυτό μια πιθανή θεωρία.

  Το έγινε όμως στο πεδίο -δίπλα και γύρω μας; Ξυπνήσαμε δηλαδή και είδαμε τη μετάλλαξη "Όμικρον” ξαφνικά μπροστά μας… να μας κουνάει μαντήλι… οι διεθνείς αγορές να καταρρέουν, οι άνθρωποι να πανικοβάλλονται, οι πτήσεις να μπλοκάρονται ή και να ματαιώνονται λόγω των "νέων” για κάποιο σκληρό νέο στέλεχος κορονοϊού; Πολλοί δυστυχώς παίρνουν θέση και λένε το μακρύ και το κοντό τους, χωρίς όμως να έχουν απτά στοιχεία και δυστυχώς χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο για να κρίνουν. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν απομονωμένο ιό στην Αφρική που έχει μεταλλαχθεί πολλές φορές τόσο στην κύρια του δομή όσο και στην πρωτεΐνη της ακίδας που φέρει. Το θετικό είναι ότι φαίνεται πολύ απλό να εντοπιστεί το στέλεχος αυτό με απλό εργαστηριακό έλεγχο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι που πρέπει να μας τρομοκρατεί. Πρέπει μόνο να είμαστε σε εγρήγορση και να υπάρξει ελεγχόμενη καραντίνα σε άτομα που θα βρεθούν μολυσμένα από αυτό το νέο στέλεχος του ιού. Και φυσικά πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στις τρίτες χώρες, εκεί που υπάρχει πρόβλημα και δημιουργούνται παραλλαγές του ιού. Να ανησυχούμε; Σίγουρα ναι! Να τρομάζουμε όμως; Όχι!!!’

  Μόνο 10 περιπτώσεις σε τρεις χώρες έχουν επιβεβαιωθεί με γονιδιωματική αλληλουχία, αλλά η παραλλαγή αυτή έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε ορισμένους ερευνητές. -γιατροί στην πλειονότητά τους, λόγω του ότι, κάποιες από τις μεταλλάξεις που κουβαλάει το συγκεκριμένο στέλεχος, ενδέχεται να συνδράμουν τον ιό να προσπεράσει τα αναχώματα ανοσίας που έχουν χτιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια!

  Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά τους!

  Η παραλλαγή B.1.1.529 έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας -το μέρος του ιού δηλαδή, που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά της Covid, ώστε να αναγνωριστεί ο ιός που πριν τη δράση των εμβολίων δρούσε σαν να ήταν αόρατος για τους στρατιώτες του ανοσοποοητικού συστήματος! Παρ’ όλο που κάποιοι υποστηρίζουν πως οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση απέναντι στα υπάρχοντα εμβόλια και να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλώνεται, αλλά και να δυσκολέψει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να του επιτεθούν, είναι απλά μια θεωρία και προς το παρόν παραμένει μια ιστορία καθαρά θεωρητική!

  Η παραλλαγή B.1.1.529, διαθέτει στη φαρέτρα της 32 μεταλλάξεις στο τμήμα εκείνο του ιού που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα, που ονομάζεται πρωτεΐνη ακίδας, που είναι και ο στόχος για τα υπάρχοντα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων. Ένας υψηλότερος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδας θα μπορούσε εν δυνάμει να αλλάξει το σχήμα της κάτι που θα σήμαινε, ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος αυτά τα εμβόλια και οι θεραπείες αντισωμάτων να μην είναι τόσο αποτελεσματικά εναντίον της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

  Προσωπικά δεν είμαι τόσο σίγουρος.., πως ήρθε το τέλος του κόσμου, που ουσιαστικά δεν είπε, αλλά υπονόησε ο κος Μόσιαλος στην τηλεοπτική του αγόρευση, που απλά μετέφερε μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων αυτά που αναφέρονταν στις πρωινές εφημερίδες.

  Ναι, η νέα εξωτική μετάλλαξη είναι φορτωμένη με 32 από τις ήδη υπάρχουσες μεταλλάξεις (η Δέλτα κουβαλούσε 16 μεταλλάξεις!). Ε!… και? Ας μην βιαζόμαστε να κρίνουμε: ούτως ή άλλως, η ισχύς μίας μετάλλαξης κρίνεται τελικά μόνο από τον τρόπο που αυτή μεταδίδεται στον πραγματικό κόσμο!

  Έως τώρα, καμία μετάλλαξη δεν παρέκαμψε τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως δεν θα τα παρακάμψουν και οι 32 μεταλλάξεις από τις ήδη υπάρχουσες που μάζεψε το στέλεχος της Botswana και οι οποίες δίνουν έναυσμα σε κάποιους να κάνουν το μπαμπούλα και στην περίπτωσή μας… κανένας μπαμπούλας δεν βοηθάει…

  Ότι αναφέρω -την προσωπική μου δηλαδή άποψη, είναι επίσης μια θεωρία… μόνο που σε αντίθεση με κάποιους άλλους, έχω την εντύπωση πως οι συνάδελφοί μου κι εγώ δεν κάνουμε λάθος… και όλα είναι μια λογική αλληλουχία!

  Παρ’ όλα αυτά καλό θα ήταν, όσοι ακόμα δεν εμβολιάστηκαν, να το κάνουν, διότι όσο ο ιός κόβει βόλτες, κάποια στιγμή θα γεννηθεί και το στέλεχος εκείνο που θα παρακαμπτει τα υπάρχοντα εμβόλια και τα όποια φάρμακα, και τότε φίλες και φίλοι…την κάτσαμε τη βάρκα… Αυτό δεν είναι κάποιο υποθετικό σενάριο, αλλά η στυγνή πραγματικότητα!

  * Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ