Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 24-Νοε-2021 00:05

    Τα δεδομένα, η τάση και οι μάγοι

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Απόστολου Μάνθου

    Άκρως θετικά έχουν αρχίσει και εξελίσσονται τα δεδομένα για τον όμιλο Ευρωσύμβουλοι  Α.Ε (ΕΣΥΜΒ) μετά και την επιτυχή είσοδό του στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. 

    Το πρώτο από τα σημαντικά δεδομένα, που θα καταγραφεί πιθανότατα στις επόμενες μέρες είναι η πώληση του ακινήτου που έχει στην κατοχή του με αξία, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγαλύτερη από την εύλογη των 4,11 εκατ. ευρώ που είχε αναφέρει στην οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου του 2021. Με αυτή την κίνηση "ματ” στην οικονομική σκακιέρα ο δανεισμός του ομίλου όχι μόνο μηδενίζεται αλλά αφήνει και στο ταμείο ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ καθώς οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ήταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στα 1,659 εκατ. ευρώ οι βραχυπρόθεσμες στα 227,35 χιλ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 270,43 χιλ. ευρώ. Το γεγονός αυτό από μόνο του έχει πολλά να πει στην τιμή που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στο ταμπλό, μιας που η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης δε ξεπερνάει τα 7 εκατ. ευρώ.

    Επίσης ο όμιλος που θα ανακοινώσει το εννεάμηνο την ερχόμενη Παρασκευή έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων κοντά στα 3 εκατ. ευρώ, προγράμματα προς συμβασιοποίηση στα 2,5 εκατ. ευρώ ενώ συγχρόνως ωριμάζουν και έργα άνω των 14 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι Ευρωσύμβουλοι κατεβαίνουν με μεγάλη δυναμική στον σχεδιασμό προγραμμάτων και έργων που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια από το υπολειπόμενο παλιό ΕΣΠΑ 2014 -2020, το νέο ΕΣΠΑ 2021-27, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ειδικά προγράμματα όπως η βιομηχανία 4.0, η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, τα προγράμματα Δίκαιης Μετάβασης και η έναρξη εφαρμογής του ΕΣΕΚ (του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, όπως τα προγράμματα "Εξοικονομώ"). Μάλιστα από το συνολικό πρόγραμμα δράσεων ύψους 72 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 1/3  αφορά τα αντικείμενα παροχής υπηρεσιών του ομίλου Ευρωσύμβουλοι. Ο όμιλος όμως έχει και διεθνή παρουσία καθώς χτυπάει και διαγωνισμούς στο εξωτερικό ύψους 6 εκατ. δολαρίων μέσω της World Bank. 

    Το τελευταίο όμως και πιο ισχυρό δεδομένο είναι οι πληροφορίες που φέρνουν, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ στο πρώτο τρίμηνο του 2022, την είσοδο ενός μεγάλου πολυσχιδούς αμερικανικού επενδυτικού fund, όπου θα " μεταλλάξει" τους Ευρωσυμβούλους  σε εταιρεία Holding με σημαντικές επενδύσεις σε εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι είτε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών είτε όχι.

    Διαγραμματικά τώρα η μετοχή φαίνεται να διέπεται από το μακροπρόθεσμο ανοδικό στροφέα "W” του 2019 και το ανοδικό κανάλι "T” μετά τη διάλυση της πενταετούς αντίστασης στα 0,50 ευρώ. Και οι δύο διαγραμματικοί σχηματισμοί ωθούν την τιμή της μετοχής πάνω στην περιοχή αντίστασης των 0,82 ευρώ που είχε να δει από το φθινόπωρο του 2016. Πάνω από εκεί η τιμή θα αρχίζει να βλέπει στον ορίζοντα το επίπεδο των 1,18 ευρώ. 

    pin

    Προχωράμε στον όμιλο που παρουσιάζει στα τελευταία χρόνια μια διαρκή τάση βελτίωσης των μεγεθών ανεβάζοντας όλο και ψηλότερα τον πήχη της κερδοφορίας. Μιλάμε για την Αλουμύλ Βιομηχανία Αλουμινίου (ΑΛΜΥ), που ιδρύθηκε το 1988, και εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Γενάρη του 1998. O όμιλος μέσα σ’ αυτά τα 33 χρόνια έχει καταστεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, καθώς έχει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, με 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, ενώ απασχολεί 2.200 εργαζόμενους, έχοντας υπό συνεχή λειτουργία 12 εργοστάσια σε έξι χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη. Ο όμιλος που έχει στο ταμπλό μια κεφαλαιοποίηση πέριξ των 70 εκατ. ευρώ παρουσιάστηκε στο εννεάμηνο του 2021 να έχει κύκλο εργασιών 220,1 εκατ. ευρώ και EBITDA 34,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με απλά λόγια το 50% της τωρινής κεφαλαιοποίησης είναι κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων την ίδια ώρα που η χρονιά δεν έχει καν λήξει ενώ φυσικά δεν έχουμε μπει καν στην επόμενη διετία των 2022 – 2023 που αναμένεται η οικιστική ανάπτυξη λόγω των μεγάλων έργων και της άνθησης του real estate να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. 

    Θα λέγαμε ότι με αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ο όμιλος Αλουμύλ κάνει απλά … προθέρμανση.

    Η ποσοστιαία δε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2020 δεν παίζεται, με τα ποσοστά να φτάνουν έως και το 592,5% που είχε η εταιρεία στα EBIT. Και μη μου πείτε ότι αναφέρομαι σε ένα δύσκολο έτος όπως το 2020 γιατί ο όμιλος το 2019 είχε EBITDA στα 23,02 εκατ. ευρώ και το 2018 στα 14,3 εκατ. ευρώ. Είναι πλέον κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές ότι η Αλουμύλ μπαίνει σε έναν ισχυρό δρόμο ανάπτυξης που στα επόμενα χρόνια μπορεί να αλλάξει εντελώς το τοπίο των ταμειακών ροών και του δανεισμού της. Κάτι ανάλογο είχαμε διαπιστώσει σε μια εισηγμένη εταιρεία πλαστικών τον Μάιο του 2020 όταν δεχόταν τα πυκνά πυρά από τους πωλητές στα 1,80 ευρώ. 

    Διαγραμματικά τη μετοχή την είχαμε εντοπίσει από τις αρχές του Οκτώβρη του 2020 όταν και πήγαινε να διασπάσει ένα τριγωνικό σχηματισμό στα 0,80 ευρώ δίνοντας ως αρχικό στόχο τα 1,40 ευρώ και μετά τη ζώνη των 2,10 με 2,20 ευρώ. Τώρα λοιπόν η μετοχή όχι απλώς έχει βρεθεί στο κατώφλι των 2,20 ευρώ αλλά ετοιμάζεται να το περάσει και να ανοίξει την πόρτα για τα... 3,20 ευρώ. Ο ανοδικός στροφέας "S” μπορεί να έχει δώσει ένα μικρό περιθώριο για το απαραίτητο "χώνεμα" τιμών αλλά κάπου εδώ θα αρχίσει να γίνεται στενός κορσές επιβάλλοντας τη συνέχιση της υπάρχουσας μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Τη δε βραχυπρόθεσμη την αφήνουμε για τους "μάγους" των αγορών. 

    πιν


    * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ