Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 00:03

  To "κρίσιμο σταυροδρόμι" του χρυσού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Πέτρου Στεριώτη

  Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η παρούσα συγκυρία για τον χρυσό από θεμελιώδη και διαγραμματική άποψη. Ας αναλύσουμε τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του στην τρέχουσα φάση.

  Διαγραμματική ανάλυση

  Στα υψηλά πενταμήνου βρίσκεται η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, με τους τεχνικούς αναλυτές να θέτουν το επίπεδο των 1.840-1.850 δολαρίων ως "αντίσταση” πάνω από την οποία η Αγορά θα πρέπει να παραμείνει προκειμένου να επιβεβαιώσει την ανοδική της δυναμική (γράφημα1).

  Γράφημα 1: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η τιμή του χρυσού 

  πιν
  Πηγή: Metatrader


  Ο ρόλος του πληθωρισμού, των ομολόγων και των Κεντρικών Τραπεζών

  Η άνοδος του πληθωρισμού έχει οδηγήσει τις αποπληθωρισμένες (πραγματικές) αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα, κάνοντας την αγορά τους λιγότερο συμφέρουσα. Σε ό,τι αφορά τη σηματωρό Αγορά δεκαετών αμερικάνικωv ομολόγων, η πραγματική τους απόδοση έχει υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος (γράφημα 2).

  Γράφημα 2: Η πραγματική απόδοση του αμερικάνικου δεκαετούς ομολόγου είναι σε αρνητικό έδαφος

  πιν
  Πηγές: Federal Reserve καιwww.yardeni.com


   
  Αυτό σημαίνει ότι οι ομολογιούχοι ουσιαστικά πληρώνουν το αμερικάνικο Δημόσιο -και δεν πληρώνονται από αυτό- για να αγοράσουν το κρατικό του Χρέος. Δεδομένου του ιλιγγιώδους αμερικάνικου Χρέους, του πληθωρισμού και της μακράς διάρκειας των δεκαετών ομολόγων, το αρνητικό πραγματικό επιτόκιο που προσφέρουν είναι σχεδόν παράλογο. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι χρυσός και ομόλογα "παλεύουν” για μια θέση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, η πτώση της πραγματικής απόδοσης των ομολόγων κάνει θεωρητικά την αγορά και διακράτηση χρυσού πιο ενδιαφέρουσα.

  Ενώ η άνοδος των τιμάριθμου έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί "πονοκέφαλο" στους επενδυτές, οι Κεντρικές Τράπεζες δηλώνουν ότι αυτή αποτελεί προσωρινό φαινόμενο και επιλέγουν να διατηρούν τα βασικά τους επιτόκια (δηλ. το κυριότερο "όπλο” καταπολέμησης του πληθωρισμού) σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

  Όσο η προσφορά χρήματος των νομισματικών Αρχών παραμένει σε επίπεδα-ρεκόρ, το χρήμα που κυκλοφορεί στις διεθνείς Αγορές θα νιώθει την ανάγκη να βρει "σπίτι” σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι ο Χρυσός. Όσο, λοιπόν, η νομισματική κυκλοφορία συνεχίζει να αυξάνεται γρηγορότερα από τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, μία ακόμη παραδοσιακή λειτουργία του Χρυσού, η προστασία από τον πληθωρισμό, θα αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα.

  Ο ρόλος του Δολαρίου και των υπόλοιπων νομισμάτων

  Η τιμή του Χρυσού παραδοσιακά εκφράζεται σε Δολάρια. Με όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές, κάθε κίνηση του Δολαρίου προκαλεί θεωρητικά αντίθετη κίνηση του Χρυσού. Με απλούστερα λόγια, όταν το Δολάριο είναι αδύναμο, ο Χρυσός δυναμώνει. Αυτό συμβαίνει διότι όταν το αμερικάνικο νόμισμα πέφτει, χρειάζονται περισσότερα Δολάρια για την αγορά μίας ουγγιάς Χρυσού και έτσι η -εκφραζόμενη σε USD- τιμή του ανεβαίνει "αυτόματα”. Εννοείται ότι όταν το Δολάριο κερδίζει έδαφος, λειτουργεί ως "βαρίδι” στην ονομαστική τιμή του Χρυσού.

  Γράφημα 3: Η αρνητική συσχέτιση του Χρυσού με το αμερικάνικο Δολάριο είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά την έναρξη της πανδημίας
   

  πιν
  Πηγή: Macrotrends.net (πορτοκαλί=χρυσός, μπλε=σταθμισμένος δείκτης δολαρίου)

   
  Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, οι επενδυτές στον Χρυσό καλούνται να συνεκτιμήσουν την πορεία της παγκόσμιας Αγοράς Συναλλάγματος. Η αλήθεια είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν "άτυπο πόλεμο” υποτίμησης των εθνικών τους νομισμάτων στην προσπάθειά τους να τονώσουν τις Οικονομίες των Κρατών τη νομισματική κυκλοφορία των οποίων εποπτεύουν. Η αμερικάνικη Federal Reserve έχει κάνει "σημαία” της την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία είναι ένας εύσχημος τρόπος αναφοράς στην αύξηση της νομισματικής προσφοράς στις ΗΠΑ. Όσο το Δολάριο πιέζεται μέσω του οικονομικού νόμου προσφοράς-ζήτησης, ο Χρυσός θα έχει έναν παραπάνω σύμμαχο. Όσο όλες οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες παίζουν το ίδιο παιχνίδι εκτύπωσης χρήματος, η πραγματική αξία του χρήματος θα πέφτει κάνοντας τη διακράτησή του επισφαλέστερη, ενώ οι επενδυτές θα στρέφονται περισσότερο προς τον Χρυσό.

  Η εποχικότητα του Χρυσού

  O Χρυσός εμφανίζει τη θετικότερη εποχικότητα τους μήνες Οκτώβριο έως Φεβρουάριο των 25 τελευταίων ετών. Η παραδοσιακά θετική τάση του μετάλλου τους χειμερινούς μήνες οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση για χρυσό σε φυσική μορφή στο τέλος Δεκεμβρίου για κοσμήματα.

  Έχοντας λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεκτιμήσουν μία ποικιλία παραγόντων για να προεξοφλήσουν την πορεία του χρυσού. Ξεκινώντας από την πορεία του πληθωρισμού και τις "απαντήσεις” των Κεντρικών Τραπεζών σε αυτόν και στην πανδημική κρίση και πηγαίνοντας στην τιμολόγηση των ομολογιακών επιτοκίων και του Δολαρίου από τις Κεφαλαιαγορές και από τις Αγορές συναλλάγματος, αντίστοιχα, είναι βέβαιο ότι το πολύτιμο μέταλλο δεν θα απογοητεύσει τους φίλους της μεταβλητότητας και των δύσκολων "παζλ”.

  * Ο Πέτρος Στεριώτης κατέχει επαγγελματικές πιστοποιήσεις των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος και Κύπρου και του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης (steriop1@yahoo.gr).

  Αποποίηση Ευθύνης
  Οι πληροφορίες και οι απόψεις που καταγράφονται στο παρόν άρθρο δεν αποτελούν σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης χρηματοπιστωτικών μέσων. Το άρθρο αποσκοπεί αποκλειστικά στην ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού. Πληροφορίες που εμπεριέχονται στο παρόν ενδεχομένως να αναθεωρηθούν μετά την έκδοσή  του. Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών και για να λαμβάνουν τις δικές τους επενδυτικές αποφάσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ