Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Νοε-2021 10:11

  Η επιστήμη θα νικήσει! Εσύ αρνητή, θα είσαι εδώ να πανηγυρίσεις;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου

  Βιώνουμε μια κατάσταση που έχει πλέον παγιωθεί: η πλειοψηφία των πολιτών, έχει ήδη εμβολιαστεί και σύντομα σε όλους αυτούς θα έχει χορηγηθεί και η τρίτη δόση, γεγονός που θα τους ευνοήσει σε σχέση με τη βαριά νόσηση και το θάνατο!

  Κάποιοι άλλοι που δεν εμβολιάστηκαν και νόσησαν, ξεμένουν σιγά σιγά από αντισώματα, αρνούνται όμως να εμβολιαστούν και ν’ αποκτήσουν αυτό που ονομάζεται  "υβριδική ανοσία” με όλα τα συνεπακόλουθα της μη θωράκισής τους έναντι της επικίνδυνης λοίμωξης, που όπως φαίνεται δεν έχει ούτε ηλικιακά κριτήρια, ούτε δίνει σημασία στο αν κάποιος έχει υποκείμενα νοσήματα ή όχι.

  Ο ιός SARS-CoV2 χτυπά ανελέητα, αλλά εμφανίζει ιδιαίτερη προτίμηση σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί!

  Βέβαια υπάρχει και μία άλλη διπλή κατηγορία. Είναι όλοι εκείνοι που μέχρι σήμερα στάθηκαν αρκετά τυχεροί και δεν νόσησαν. 

  Η κατηγορία αυτή έχει δύο υποκατηγορίες, με την πρώτη να αποτελείται από εκείνους, που πεισματικά αρνούνται να εμβολιαστούν, επικαλούμενοι τις γνωστές ανοησίες κάποιων κακοήθων και επιστημονικά λίαν καθυστερημένων, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει εκείνους που έχουν μπερδευτεί… με αποτέλεσμα να αποπροσανατολιστούν και να φοβούνται να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.

  Κάποιοι μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και καλά κάνουν… Όμως δεν συμπεριλαμβάνουν στο σκεπτικό τους, πως μια μειοψηφία όπως αυτή στην οποία ανήκουν, δεν έχει το δικαίωμα να στερεί την κανονικότητα και την ελευθερία εκείνων των πολλών που αποφάσισαν να εμβολιαστούν! Κανένας δεν τους απέκλεισε από την κανονικότητα, μιας και απέχει μόνο τόσο, όσο το εμβόλιο από το χέρι του γιατρού στον οργανισμό τους  -μόνοι τους αυτοαποκλείστηκαν και θα μείνουν αποκλεισμένοι, όσο αρνούνται να συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη στην κοινωνία!

  Ισχυρίζονται πως και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, αλλά δεν αναφέρουν, πως ο λόγος που και κάποιοι εμβολιασμένοι νοσούν, είναι εκείνοι… που αρνούνται να συμμετέχουν στη δημιουργία του απαραίτητου αναχώματος ανοσίας, με αποτέλεσμα ο ιός να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα σώματά τους, να εισέρχεται σ’ αυτά, να πολλαπλασιάζεται.., να μεταλλάσσεται και να επιτίθεται όντας πιο ισχυρός και διαφορετικός, ακόμα και σε εμβολιασμένους συμπολίτες μας!

  Η Πολιτεία από την άλλη, τι έκανε; Μα, το αυτονόητο! Πρέπει να προστατεύσει τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους και τους δεύτερους από τους ίδιους τους εαυτούς τους!

  Έτσι, θεσπίζει κανόνες προστασίας και διαχωρίζει σε πολλά σημεία της καθημερινότητας τους με από τους δε -δυστυχώς δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά, ότι αυτό και να σημαίνει!

  Από πότε εκείνοι που αρνούνται να εμβολιαστούν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους με τους εμβολιασμένους, χωρίς να μπορούν να αποδείξουν ότι δεν νοσούν; Έτσι, από εδώ και στο εξής, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid- ή PCR-tests, τα οποία όμως θα πρέπει να τα πληρώνουν από τη δική τους τσέπη και απ’ ότι φαίνεται, θα πρέπει σύντομα να το αποδεικνύουν καθημερινά μέχρι ο ιός αυτός να μην αποτελεί κίνδυνο.

  Ισχυρίζονται με το κρύο χιούμορ που διαθέτουν, πως τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για να προστατεύσει τους πολίτες -όλους ανεξαιρέτως, είναι χουντικά… Μάλιστα!!!… Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι, ποιος ακριβώς έχει χουντικές απόψεις… Ποιος άραγε είναι ο χουντικός; Χουντική συμπεριφορά είναι όταν κάποιος με τσαμπουκά και όντας δειλός, επιχειρεί με δόλο ή… λόγω βλακείας, να προξενήσει κακό σε άλλους ή να σκοτώσει… Από πότε ονομάζεται χουντική, η προσπάθεια για την "προστασία” και την "προώθηση” της "δημόσιας υγείας”; 

  Κάπου, κάποιοι έχουν μάλλον μπερδέψει τα πράγματα… και μάλιστα πολύ!

  Και τι γίνεται τώρα, μιας και σύμφωνα με τις στατιστικές, το ποσοστό των πολιτών που μη έχοντας εμβολιαστεί νοσεί από τον ιό, ανήκει στις ηλικίες 60-80 και χρειάζεται να διασωληνωθεί, αγγίζει το 99%, κάτι που ισχύει και για εκείνους που χάνουν τη ζωή τους;

  Δυστυχώς, η ηθική υποχρέωση της Πολιτείας, να μοιράζει χρήματα και να φορτώνει το κόστος αυτό στις επόμενες γενιές και  εφόσον τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, έχει αρθεί! Ήταν και αναμενόμενο και δημοκρατικό και δίκαιο!

  Όταν κάποιοι εκ των πολιτών αυτής της χώρας επιλέγει για δικούς του προσωπικούς λόγους να μην εμβολιαστεί, τότε είναι αυταπόδεικτο, πως οι ίδιοι έχουν συνειδητά  αποφασίσει να ζήσουν με περιορισμούς  -είναι επιλογή τους και είναι σεβαστή… τουλάχιστον προς το παρόν!

  Όταν πριν από 20 περίπου μήνες ξεκίνησε η πανδημία, η επίσημη Πολιτεία είχε την ηθική υποχρέωση να βρει ή ακόμα και να εφεύρει όλους εκείνους τους τρόπους, ώστε να τείνει χείρα βοηθείας και να δώσει χρήματα, για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ηθική αυτή υποχρέωση της Πολιτείας αίρεται με τη δωρεάν προσφορά των εμβολίων προς "όλους” τους πολίτες αυτής της χώρας. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε το επιθυμεί και κατ’ αυτόν τον τρόπο μην κινδυνεύει, έχει αρθεί και η ηθική υποχρέωση της επίσημης Πολιτείας να μοιράζει απλόχερα χρήματα που θα επιβαρύνουν το μέλλον του τόπου και θα χαντακώσουν άνευ λόγου και αιτίας  τις γενιές που έπονται!

  Τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έχει εμβολιαστεί και ως εκ τούτου δεν κινδυνεύει, η Πολιτεία δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να αφήσει τους εμβολιασμένους βορά στις ορέξεις των αρνητών! Πρέπει να τους περιορίσει για να προστατεύσει και τους μεν από τους δε και τους δε από τον εαυτό τους…

  Τα πράγματα πλέον είναι απλά: όταν κάποιοι κινδυνεύουν λιγότερο, απολαμβάνουν περισσότερες και μεγαλύτερες ελευθερίες. Από την άλλη όμως κάποιος που κινδυνεύει περισσότερο, πρέπει να προστατευθεί εξαιτίας των λανθασμένων του επιλογών, αλλά και όσο αυτό είναι εφικτό, να προστατευθούν οι συνειδητοί πολίτες!  Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα…

  Είναι θλιβερό και συνεχώς γυρνάνε στο μυαλό εκείνων που κατανοούν την κατάσταση που βιώνουμε, εικόνες από ανθρώπους που πεθαίνουν μόνοι, χωρίς συγγενείς, αγαπημένους και φίλους. Οποιοσδήποτε χάνει τη ζωή του σε κλινικές covid, φεύγει τρομαγμένος και  μόνος του, έχοντας δίπλα του μόνο τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό ντυμένους σαν εξωγήινοι και αυτό συμβαίνει καθημερινά.

  Κάποια στιγμή που εύχομαι να μην αργήσει, η επιστήμη θα νικήσει,  ο ιός θα χάσει και εμείς θα πανηγυρίζουμε… Κάποιοι όμως δεν θα είναι μαζί μας, η πλειονότητα εκ των οποίων θα είναι από εκείνους που για Χ, Ψ λόγους αρνήθηκαν να εμβολιαστούν! Ας αναλογιστούν τι κάνουν… Μέχρι τώρα στάθηκαν τυχεροί, αλλά η τύχη σίγουρα δεν διαρκεί εσαεί!

  * Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ