Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Νοε-2021 00:03

  Έξι (6) μικροί πράσινοι "νέγροι";

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Πανούση 

  Βρώμικες μέρες
  Καθάριες συνειδήσεις

  Ιωάννης Λαδάκης, Ο κήπος των κάκτων

  Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί όλοι οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΔΗΣΟ/ΚΙΝΑΛ συζητάνε για την επόμενη μέρα της εκλογής (ή και της μη-εκλογής;) τους και δεν αναλύουν, με σαφή τρόπο, τους ενδοκομματικούς στόχους τους.

  Η επόμενη μέρα ανήκει στο άγνωστο μέχρι στιγμής μέλλον, ενώ η σημερινή μέρα ανήκει σε αυτούς που διεκδικούν την αρχηγία. Άλλωστε ο όποιος εκλεγηθησόμενος αρχηγός, ελπίζω χωρίς τάσεις διάσπασης του χώρου από τους ηττημένους, έχει ν’ αντιμετωπίσει από τη μιά τις εκλογές με απλή αναλογική κι από την άλλη την ανασυγκρότηση του κόμματος και τη (νέα;) αλλαγή των (νέων;) υποψηφίων, διαδικασίες εξίσου δυσχερείς με αυτήν της (αυτο)τοποθέτησης στον άξονα "Κέντρο-Αριστερά". Όσον αφορά στις επαφές και συνεργασίες με τους όποιους "Άλλους" νομίζω ότι η στιγμή δεν είναι πρόσφορη για παρακινδυνευμένες προ-βλέψεις ένθεν/κακείθεν (ποιός κλείνει το μάτι σε ποιόν). 

  Η φυγή προς τα εμπρός ή και προς το πλάι δεν κρίνεται στις δηλώσεις αλλά στις συγκεκριμένες ενέργειες, εκάστου και του "όλου" ΠΑΣΟΚ.

  Η Σοσιαλδημοκρατία δεν επιστρέφει en bloc σε όλη την Ευρώπη ή σε όλα τα κράτη συγχρόνως, ούτε ευνοεί τα όποια κόμματα κι αν (νομίζουν ότι) την εκπροσωπούν καλύτερα (ή πιστότερα). Κάθε χώρα έχει την (προ)ιστορία της στη σοσιαλιστική διακυβέρνηση αλλά το ΠΑΣΟΚ προφανώς διατηρεί τα πρωτεία, όσο κι αν άλλοι μιλάνε για Πρώτη Φορά (Δεξιο)Αριστερά. Κανένα ιδεολογικό μοντέλο δεν μεταφυτεύεται αυτομάτως κι αυτοδικαίως με την εκλογή ενός αρχηγού.

  Δεν αξιολογώ τα κίνητρα κάθε υποψηφίου, ούτε συμμετέχω σε πόλεμο προ-θέσεων. Αυτό όμως για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι η Ιστορία δεν χαρίζεται κι ότι το Σοσιαλιστικό κίνημα δεν (πρέπει να) χωρίζεται. Άλλωστε το ποιός θα είναι τελικά ο διασώστης (της παράταξης) και ποιός ο δολοφόνος (της ιδεολογίας και της βάσης) ούτε η Αγκάθα Κρίστι δεν απεκάλυπτε μέχρι το τέλος στους "Δέκα μικρούς νέγρους".

  ΥΓ. Πιθανολογώ ότι ορισμένοι ανθυποψήφιοι θα προτιμήσουν ν’ "αυτοκτονήσουν", πριν τους "σκοτώσουν" (οι άλλοι ή οι μηχανισμοί). 

  * Ο κ. Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ