Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Οκτ-2021 08:05

  Ας μη γίνει η δέσμευση για "ασφάλεια των πολιτών", ένα ακόμα αφήγημα!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Το περίφημο "δόγμα” για  "Ασφάλεια των Πολιτών" στη χώρα μας, ήταν μία από τις πλέον ξεκάθαρες, δυναμικές και αδιαπραγμάτευτες προεκλογικές δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του ιδίου, η οποία στόχευε ευθέως στην αποκατάσταση της έννομης τάξης στη χώρα και στην εφαρμοσμένη ασφάλεια των πολιτών. Ήταν δε μετά βεβαιότητος μια εκ των πλέον βασικών δεσμευτικών προτεραιοτήτων από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης, που υπόσχονταν θεαματικές αλλαγές για την ενίσχυση και την αποτελεσματική λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, τόσο στην πρόληψη της εγκληματικότητας, όσο και στη δυναμική καταστολή αυτής, όταν και όπου απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο!

  Δεν είναι πρέπον, να επιτρέψουμε, οι ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις περί ασφάλειας των πολιτών να καταρρεύσουν άδοξα και αδικαιολόγητα. Όταν μιλάμε για "Ενισχυμένα Σώματα Ασφαλείας”, είναι αδιανόητο ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας να βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού και γκετοποίησης, με τους ανυπεράσπιστους πολίτες να νιώθουν σε καθημερινή βάση, πως είναι έρμαια και βορά στις ορέξεις των κακοποιών και τόσο η σωματική τους ασφάλεια να βρίσκεται σε κίνδυνο όσο και οι περιουσίες τους, καθώς και οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής. 

  Ας είμαστε ειλικρινείς: η κατάσταση που επικρατεί ειδικά στην πρωτεύουσα -την Αθήνα, από πλευράς παραβατικότητας και εγκληματικότητας, είναι συνεχώς επιδεινούμενη στα πρότυπα μιας επιδημίας όπως εκείνη που βιώνουμε με τη λοίμωξη COVID-19, με τους πολίτες σε άτυπη ομηρία από εγκληματικές συμμορίες, που λόγω της έλλειψης αποφασιστικότητας και απεγκλωβισμού από άρρωστες ιδεοληψίες, εξακολουθούν κυριολεκτικά να "αλωνίζουν” στην  Αθήνα, που θεωρούν τσιφλίκι τους... και όχι μόνον εκεί.

  Για όλους τους παραδοσιακούς Νεοδημοκράτες και άλλους οπαδούς του μη διαπραγματεύσιμου δικαιώματος της ασφάλειας, τα ζητήματα της τήρησης των νόμων και της επιβολής της τάξης βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων και δεν θα διστάσουν να έρθουν σε ρήξη με οποιονδήποτε διακυβεύει τα αυτονόητα. Είναι αδύνατον να υπάρχει ελευθερία για τους πολίτες, εάν δεν υπάρχει η σχετική ασφάλεια, που μόνον η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να την εγγυηθεί, εφ’ όσον βέβαια σταματήσουν οι τρικλοποδιές και οι παρεμβάσεις στο έργο της.

  Η Αστυνομία της χώρας μας, που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του νόμου και τη διατήρηση της έννομης τάξης, βρίσκεται, δυστυχώς, σήμερα, σε μια περίεργη κατάσταση, όπου η ανασφάλεια που έχει τεχνηέντως επιβληθεί από τους γνωστούς και έκνομους κύκλους των δήθεν υπερασπιστών... των δήθεν ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει σχεδόν παγιωθεί και κυριολεκτικά αποπροσανατολίσει τους φύλακες της τάξης και της ασφάλειας.

  Ο Πρωθυπουργός μας, αν θυμάμαι καλά, είχε μιλήσει ευθέως για την ανάγκη ανασυγκρότησης και ενίσχυσης της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία με πεπαλαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με χαμηλό το ηθικό, λόγω του ότι δεν απολάμβαναν ούτε καν της βασικής πολιτικής στήριξης, αδυνατούσε να αντeπεξέλθει στο εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο επιτελεί και είχε δεσμευτεί προσωπικά ως πρόεδρος τότε της Νέας Δημοκρατίας ότι όταν θα γινόταν Πρωθυπουργός, ο νόμος και η τάξη θα επέστρεφαν, το συντομότερο δυνατόν, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

  Στα περίπου 2,5 χρόνια της νέας διακυβέρνησης και παρά την τεράστια προσπάθεια, οι σχεδιασμοί για τη διασφάλιση της τάξης, οι εξαγγελίες που έθεταν τον πήχη, μαζί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε πολύ υψηλά επίπεδα, κινδυνεύουν να γκρεμιστούν από τα επαναλαμβανόμενα, σχεδόν καθημερινά, περιστατικά ακραίας βίας στη χώρα, αυξάνοντας εκθετικά τη λίστα των θυμάτων και δίνοντας όλο και περισσότερο χώρο στον "σκοτεινό" και ανεξέλεγκτο κόσμο των κακοποιών, με την αστυνομία να παλεύει μεν, αλλά να αδυνατεί να κάνει τη δουλειά της σωστά και απρόσκοπτα... εξαιτίας των στρεβλώσεων που κυριαρχούν, οι οποίες την εμποδίζουν να είναι αποτελεσματική!

  Κάπως έτσι φθάσαμε και στα γεγονότα του Περάματος, όπου σεσημασμένος για κλοπές 20χρονος Ρομά έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών σε καταδίωξη που διαδραματίστηκε την Παρασκευή το βράδυ. Ο 20χρονος και άλλα δύο άτομα, αρχικά έκλεψαν το όχημα στο οποίο επέβαιναν και όταν συναντήθηκαν με το "μπλόκο” της αστυνομίας, αγνόησαν με θράσος το σήμα των αστυνομικών και προσπάθησαν να διαφύγουν. Ακολούθησε η γνωστή καταδίωξη και στην περιοχή του Περάματος, το όχημα του 20χρονου εγκλωβίστηκε από τους αστυνομικούς. Εκείνοι τότε κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών και εμβόλισαν τις μηχανές της ΔΙΑΣ πριν οι αστυνομικοί προλάβουν να τις εγκαταλείψουν, με αποτέλεσμα ο εικοσάχρονος να πέσει νεκρός, ένας άλλος να τραυματιστεί και ο τρίτος να διαφύγει… Ήταν μια κλασική αντίδραση αυτοάμυνας από τους αστυνομικούς, προκειμένου να προστατεύσουν εαυτούς και συναδέλφους. 

  Οι επτά αστυνομικοί οδηγήθηκαν σιδεροδέσμιοι στη ΓΑΔΑ με την κατηγορία του φόνου… εκ προμελέτης… με ενδεχόμενο δόλο, διότι οι δράστες που επιχείρησαν, διά του κλεμμένου αυτοκινήτου, να τους σκοτώσουν… ήταν όπως λέγεται άοπλοι… Αλήθεια, από πού προκύπτει αυτό, τη στιγμή που ένας εξ αυτών κατάφερε να διαφύγει και που δεν ξέρουμε αν κρατούσε κι ένα όπλο στο χέρι, το οποίο στη συνέχεια ενδεχομένως να εξαφάνισε;

  Κανονικά, όλοι μας θα έπρεπε να βγούμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε υπέρ των επτά αστυνομικών της ΔΙΑΣ, που κατηγορούνται άδικα και να διατρανώσουμε το δικαίωμά μας σε μια αποτελεσματική αστυνομία που κάποιοι όπως φαίνεται δεν θέλουν και συνεχώς βάζουν εμπόδια στο έργο της.

  Πάντα είναι κρίμα όταν χάνονται ζωές, ειδικά νέων ανθρώπων, όποιοι και αν είναι. Όμως σχετικά με την περίπτωση του 20χρονου Ρομά, που πέθανε από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στο Πέραμα, συντοπίτες του  -Ρομά και αυτοί εξαπολύουν απειλές ότι θα σκοτώσουν οι ίδιοι τους αστυνομικούς. Δεν γίνεται να θεωρούν εντελώς φυσιολογική την υφαρπαγή της περιουσίας κάποιου άλλου συνανθρώπου τους και φυσιολογική την απόπειρα να θανατώσουν αστυνομικούς που απλά κάνουν τη δουλειά που τους ανέθεσε η Πολιτεία και η συντεταγμένη κοινωνία των πολιτών. 

  Σίγουρα δεν σκέπτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο όλοι οι Ρομά. Όσοι όμως είναι αυτής της φιλοσοφίας και του τρόπου ζωής, πρέπει να λάβουν την απάντηση της συντεταγμένης κοινωνίας, όπως και οποιοσδήποτε άλλος μη Ρομά, ντόπιος ή ξένος. 

  Η ελληνική αστυνομία πρέπει επιτέλους να γίνει "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ” και οι δήθεν ψυχοπονιάρηδες υπεύθυνοι να πάνε σπίτια τους, διότι αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που ο κόσμος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει με ασφάλεια έξω από το σπίτι του! Εκείνοι είναι υπεύθυνοι και για τον θάνατο του νεαρού Ρομά, διότι η συμπεριφορά τους απέναντι στους κακοποιούς έκανε τους δεύτερους να μη δίνουν σημασία στις πιθανές συνέπειες των πράξεών τους και σίγουρα να μην φοβούνται!

  Όχι κύριοι: οι κακοποιοί πρέπει να φοβούνται και μάλιστα πολύ, αν θέλουμε να μην φοβόμαστε εμείς!

  Οι επτά αστυνομικοί αντέδρασαν όπως θα αντιδρούσε η πλειονότητα των Ευρωπαίων αστυνομικών, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες εμπλοκής, δυστυχώς όμως ένας από τους τρεις νεαρούς κακοποιούς έχασε τη ζωή του.

  Πάντα είναι κρίμα όταν χάνονται ζωές, ειδικά νέων ανθρώπων, όποιοι και αν είναι αυτοί. 

  Όμως σχετικά με την περίπτωση του 20χρονου, που πέθανε από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στο Πέραμα, συντοπίτες του υποστηρίζουν ότι οι νεαροί αστυνομικοί θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι να τον τραυματίσουν και να τον συλλάβουν, αλλά δεν μας λένε πώς αυτό θα ήταν δυνατόν να γίνει, όταν με το αυτοκίνητο που είχαν κλέψει προσπαθούσαν να τραυματίσουν ή και να σκοτώσουν ακόμα αστυνομικούς. 

  Κι όταν λέμε ότι θέλουμε Δικαιοσύνη από το Κράτος!!! Τι εννοούμε; Να αφήνουμε να κλέβουν μετασχηματιστές από τις κολώνες της ΔΕΗ και να βυθίζουν ολόκληρες περιοχές στο σκοτάδι, να κλέβουν ακόμα και ράγες από το δίκτυο του ΟΣΕ και τα τρένα να κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν, να αφαιρούν καπάκια φρεατίων, αφήνοντας τεράστιες τρύπες να χάσκουν και να απειλούν ανυποψίαστους οδηγούς, να μπαίνουν σε σπίτια ηλικιωμένων και να τους χτυπούν για λίγα ευρώ και άλλα πολλά… και η αστυνομία να μην κάνει τίποτα και να μην απαντούν οι αστυνομικοί αλλά να κοιτάζουν αλλού σαν τίποτα να μην συμβαίνει;

  Μόλις οι παραβατικοί ανακαλύψουν έστω και αμυδρή χαραμάδα υπαναχώρησης ή αδυναμίας από πλευράς της Πολιτείας, αμέσως την λαμβάνουν υπόψη στο σχεδιασμό της δράσης τους. Κανένας μας δεν μπορεί να αισθάνεται  περήφανος ως προς το συντεταγμένο κράτος, όταν διαμαρτυρόμενοι Ρομά τη Δευτέρα που πέρασε, έφθασαν στο σημείο να πυροβολήσουν εναντίον των αστυνομικών που φύλαγαν την Εθνική Οδό και να τραυματίσουν δύο με σκάγια και άλλους με τις κοτρώνες που εκτόξευαν εναντίον τους ή να ξυλοκοπήσουν βάναυσα στο Σχιστό δύο πυροσβέστες, κλέβοντας τα προσωπικά τους είδη αλλά και τον εξοπλισμό του πυροσβεστικού οχήματος.

  Βέβαια όταν οι Ρομά τίθενται στο περιθώριο από την ίδια την κοινωνία, που τους αποκλείει από την εκπαίδευση και την εργασία, το αποτέλεσμα είναι να παίρνουν τον λάθος δρόμο και αυτό πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει!

  Το γεγονός όμως αυτό, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί εγκληματικές πράξεις κατά της κοινωνίας!

  Δυστυχώς ως αστυνομικός, όταν κάποιος κινείται για να σκοτώσει εσένα τον ίδιο ή άλλον πολίτη, πρέπει να αμυνθείς, να προστατεύσεις και να προστατευθείς! Αυτό κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ή να αφαιρεί τη ζωή είτε αστυνομικών ή άλλου πολίτη! Πρέπει και οι αστυνομικοί να προστατεύονται. Όλοι έχουν δικαιώματα -και οι αστυνομικοί, που εμείς στέλνουμε στους δρόμους για να αισθανόμαστε ασφαλείς.

  Ας δούμε κάποια στιγμή, τι ισχύει στις χώρες της Δύσης, εκεί που λέμε πως ανήκουμε και επιτέλους ας προσαρμοστούμε! Ποιός άνθρωπος θα επιτίθονταν στην Αμερική, στη Γερμανία, την Αγγλία, ή τη Γαλλία σε αστυνομικούς και εκείνοι δεν θα τον πυροβολούσαν;

  Για ακόμα μια φορά…  κρίμα για το νεαρό Ρομά, αλλά όλοι πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πως τελικά και όπως φαίνεται, είναι αρκετά έως πολύ επικίνδυνο να είσαι κακοποιός και "δεν αξίζει” να χαλάσεις τη δική σου ζωή και εκείνη των ανθρώπων που σε αγαπούν, να φυλακιστείς ή ακόμα και να σκοτωθείς για λίγα ψωροευρώ - σε καμία περίπτωση!!!

  Αυτό που γενικά βιώνουμε αυτές τις μέρες, κάθε άλλο παρά αίσθημα ασφάλειας προσδίδει στους πολίτες! Το κράτος μέσω εκείνων που συνειδητά επιλέξαμε, πρέπει να σταθεί σκληρό και αμείλικτο απέναντι στην εγκληματικότητα, αλλιώς τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν κλιμακούμενα και πολλά θα αλλάξουν! Υπάρχει η σπίθα! Ας μην την αφήσουμε να γίνει πυρκαγιά!

  * Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ