Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Οκτ-2021 00:03

  Οι προκλήσεις του 2022 είναι πολλές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Μαθιού 

  Μετά από μια δεκαετία ύφεσης και μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρής εποπτείας, έστω και προσωρινά παγωμένο, η Ελλάδα καλείται να διαμορφώσει προϋποθέσεις για την ταχύτερη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της. 

  Η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, σε μια περίοδο όπου το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη μεταβλητότητα. Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών, οι οποίες θα αξιολογήσουν αρνητικά κάθε δημοσιονομικό στραβοπάτημα, κάθε παρέκκλιση ή καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

  Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η ανάκτηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ομαλή πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με εύλογο κόστος, αποτελεί προϋπόθεση για να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος της χώρας, για να αντληθεί ρευστότητα από τις τράπεζες, για να χρηματοδοτηθεί η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα με ανταγωνιστικά επιτόκια, για να κινητοποιηθούν νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

  Γι’ αυτό πέρα από το περιβάλλον την οικονομίας, σε πολιτικό επίπεδο, είναι απαραίτητο και τα κόμματα να αποφεύγουν τον πειρασμό να προχωρούν σε εξαγγελίες, υποσχέσεις και οράματα που θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα, ή να ανατρέπουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτικής. 

  Οφείλουν, αντίθετα, να παρουσιάσουν δημιουργικές προτάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και για τη διαχείριση σημαντικών προκλήσεων, όπως είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η αναστροφή της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου στα χρόνια της κρίσης.

  Αν θέλουμε η Ελλάδα να διαφυλάξει όσα κατέκτησε με θυσίες τα προηγούμενα χρόνια, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επιβεβαιώσουν με τη στάση τους, ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και μετά το τέλος των μνημονίων, να μετασχηματίζεται και να αναπτύσσεται πάνω σε υγιείς βάσεις, με παράλληλη μέριμνα για την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από τη μακροχρόνια περίοδο των μνημονίων. 

  Οι προκλήσεις για του 2022 είναι πολλές. Το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει λιγότερο ευνοϊκό. Οι επενδύσεις πρέπει και οφείλουν να υπερβαίνουν το κόστος των αποσβέσεων. Η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να ενταθεί και να διευρυνθεί σε περισσότερους τομείς.

  Η επιτάχυνση των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί προϋπόθεση για να προσελκύσουμε νέα επενδυτικά κεφάλαια.

  Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος των κόκκινων δανείων μπορεί να αποδεσμεύσει κεφάλαια και ρευστότητα για την εξυγίανση χιλιάδων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα. 

  Δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Το κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, με τολμηρές πολιτικές επιλογές και κίνητρα για δράσεις. Πρόκειται για τη νέα σελίδα της οικονομικής πολιτικής που θα επηρεάσει και θα αναβαθμίσει και τα επιχειρηματικά σχέδια και την αγορά. 

  Οι ιδιωτικοποιήσεις επίσης, ως αναπτυξιακό εργαλείο, και η προσέλκυση επενδύσεων, σε συνδυασμό με κίνητρα αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και των εξαγωγών οφείλουν, ως μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, να συνθέσουν τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία του 2022.

  Από την άλλη πλευρά σημαντικό είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον που θα διαμορφώσουμε. Το αρνητικό πολιτικό κλίμα είναι ανασταλτικός παράγοντας για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Aς το προσέξουμε αυτό σε όλο το φάσμα της πολιτικής μας σκηνής. 

  Γιατί λύση στην ανάπτυξη υπάρχει. Και είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσουμε πως δεν είναι άλλη από τη νέα εκβιομηχάνιση της χώρας. Δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητες μας, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Η βιομηχανία μπορεί να το καταφέρει. 

  Μπορεί,  αλλά έχει ανάγκη να πλαισιωθεί και με πολιτική βούληση. Πολιτική βούληση όμως,  ως εθνικό στόχο. Είναι αναγκαίο να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο με κατάλληλα κίνητρα, προκειμένου και άλλες βιομηχανικές επενδύσεις να έρθουν στη χώρα.

  Συμπερασματικά, λοιπόν, όλα καταλήγουν στο ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Κυρίως βιομηχανικές. Κανείς επιχειρηματίας δεν διαθέτει κάπου τα κεφάλαιά του, χωρίς κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές.

  Επιμένουμε και θα επιμένουμε πως η βιομηχανία δεν είναι δεκανίκι για την ανάπτυξη. Είναι κεντρικός άξονας.

  O κ. Δημήτρης Μαθιός είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ