Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Σεπ-2021 00:03

  Συλλογικό εγχείρημα η οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Φεύγα

  Τα όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε μας αναγκάζουν πλέον να ασχοληθούμε σοβαρά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ή όπως τονίζει εδώ και καιρό ο Πρωθυπουργός ότι "το ζήτημα είναι η αντιμετώπιση μιας οξείας κλιματικής κρίσης".

  Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια από τις περιοχές που θα γνωρίσουν τις μεγαλύτερες συνέπειες, ιδίως τα καλοκαίρια, θα είναι η Μεσογειακή Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Αυτή η πολιτική εδράζεται:

  Στην ταχεία απολιγνιτοποίηση καθώς έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Θα διαθέσουμε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να στηρίξουμε τη διαδικασία μετάβασης στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές.

  Στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Τα κύρια εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι, αναμφίβολα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα.

  Στην ηλεκτροκίνηση, όπου μεταξύ των άλλων παρέχουμε σημαντικές επιδοτήσεις, της τάξεως του 20 έως 40%, για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

  Στις διαφοροποιούμενες πολιτικές για τις νησιωτικές περιοχές, βάσει του μεγέθους και των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε νησιού.

  Πίσω από αυτούς τους πυλώνες μπορούμε ενδεικτικά να διακρίνουμε: το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, την προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, τον περιβαλλοντικό νόμο, το νέο χωροταξικό, την ψηφιοποίηση της πολεοδομίας, το 112, την αύξηση των δαπανών για την Πολιτική Προστασία.

  Από όλα τα παραπάνω βλέπουμε ότι η χώρα μας κάνει το καθήκον της στο ακέραιο. Όμως, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Έτσι, ενώ η συμβολή μας σε αυτό είναι μικρή, κινείται στο 0,25% καθώς τόση είναι η αναλογία του CO2 που εκπέμπει η Ελλάδα, αυτό δεν εμποδίζει να δεχόμαστε τις επιπτώσεις από όλους τους ρυπαντές του πλανήτη και ιδιαίτερα τους μεγάλους ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία.

  Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, η απάντηση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα είναι η παραγωγή καθαρής ενέργειας για όλους. Αυτό δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη να εργαστούν όλες οι χώρες από κοινού σε αυτό το εγχείρημα για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

  * Ο κ. Βασίλης Φεύγας είναι Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Νέα Δημοκρατία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ