Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Σεπ-2021 00:04

  Η υγιής επιχειρηματικότητα είναι το "κλειδί" για να κάνει η Ελλάδα το επόμενο βήμα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Παπάζογλου

  Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια σε μια φάση ραγδαίου μετασχηματισμού. Η αλληλεπίδραση ισχυρών δυνάμεων, όπως η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές αλλαγές, η ψηφιακή επανάσταση και η κλιματική κρίση, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα, που πυροδοτεί βαθιές και, συχνά, βίαιες αλλαγές. Στις δυνάμεις αυτές, ήρθε να προστεθεί η υγειονομική κρίση του COVID-19, η οποία λειτουργεί ήδη ως καταλύτης νέων τάσεων, που επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή.

  Στο περιβάλλον αυτό, η επιχειρηματικότητα, σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα δεδομένα και καινούριες προκλήσεις. Η πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, CEO Imperative Study 2021, στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχε και η Ελλάδα, ανέδειξε τις προκλήσεις αυτές, αλλά και τις στρατηγικές αντίδρασης των επιχειρήσεων. 

  Οι επιχειρήσεις που σήμερα ξεχωρίζουν, προωθούν τον μετασχηματισμό τους, καταργούν τα στεγανά, στηρίζουν την καινοτομία και αξιοποιούν τα δεδομένα για να έρθουν πιο κοντά στους πελάτες τους. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αυτών θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο, ενσωματώνουν τους οργανισμούς τους σε ευρύτερα οικοσυστήματα, ενισχύουν την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, και, πάνω απ’ όλα, δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους τους και την κοινωνία γενικότερα.

  Η κοινωνία απαιτεί σήμερα από τις επιχειρήσεις να εστιάσουν, όχι μόνο στους μετόχους, αλλά σε ένα ευρύτερο πλέγμα ενδιαφερομένων μερών και να δημιουργήσουν αξία για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τους επενδυτές, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι βλέπουμε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σήμερα στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, και τα ζητήματα διακυβέρνησης – τα λεγόμενα κριτήρια ESG. Παράλληλα, σε μία εποχή όπου το αίτημα για γενικότερη αλλαγή παύει να περιορίζεται στη σφαίρα της κοινωνίας, αλλά διαχέεται και στον χώρο εργασίας, η προσέλκυση, αλλά ακόμη πιο σημαντικά, η διατήρηση του ανθρώπινου ταλέντου – και δη, των νεότερων γενεών, των οποίων οι απαιτήσεις και προσδοκίες διαφέρουν δραστικά – θα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το αύριο της επιχειρηματικότητας.

  Με άλλα λόγια, πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι στα επόμενα χρόνια, η κατανάλωση, το ανθρώπινο ταλέντο και τα επενδυτικά κεφάλαια θα μετακινηθούν σταδιακά προς τις επιχειρήσεις που θέτουν τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλους στο επίκεντρο της στρατηγικής τους.

  Αυτή τη μεγάλη πρόκληση καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επανεκκίνηση και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, για να την καταστήσουν μια οικονομία εξωστρεφή, καινοτόμο και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο. 

  Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, λοιπόν, ο Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2021, η ελληνική διοργάνωση του παγκόσμιου διαγωνισμού της ΕΥ, Entrepreneur Of The YearΤΜ, του υψηλότερου κύρους βραβείου για τους επιχειρηματίες διεθνώς, αποσκοπεί να αναδείξει και να τιμήσει, και φέτος, τους επιχειρηματίες εκείνους που κατανοούν τις σύγχρονες μεγάλες προκλήσεις και έχουν αποδείξει ότι είναι αποφασισμένοι και ικανοί να τις αντιμετωπίσουν. Τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την επιτακτική ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και ενσωματώνουν στο όραμα και τη στρατηγική τους τις έννοιες του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της ορθής διακυβέρνησης. Αυτούς που δεν τους σταματούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά τα αντιμετωπίζουν σαν ευκαιρίες υπέρβασης και βελτίωσης. 

  Πρόκειται για έναν θεσμό επιβράβευσης της επιχειρηματικής αριστείας, ο οποίος θα διοργανωθεί στη χώρα μας για όγδοη φορά φέτος, και έχει κατακτήσει την αναγνώριση της επιχειρηματικής κοινότητας αφότου ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2006.

  Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα μας. Επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε τους επιχειρηματίες εκείνους που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για όλους μας, να μας εμπνεύσουν και να μας καθοδηγήσουν, καθώς η Ελλάδα κάνει το επόμενο, μεγάλο βήμα μπροστά. 

  * Ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου είναι Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ