Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Αυγ-2021 00:03

  Το μέλλον της υβριδικής εργασίας μέσω των ευέλικτων χώρων εργασίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χρήστου Μισαηλίδη

  Καθώς τα όρια μεταξύ της εργασίας στο γραφείο και στο  σπίτι συνεχίζουν να μην είναι ξεκάθαρα με τα κρούσματα και τις νέες μεταλλάξεις να αυξάνονται μέσα στον Αύγουστο και το τοπίο να μοιάζει αβέβαιο, όλοι αναρωτιούνται με ποιο μοντέλο θα επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις διακοπές. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ως γνωστόν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σκληρές για πολλές κατηγορίες εργαζομένων με τις εταιρείες να καλούνται για ακόμη μία φόρα να αναλάβουν τον ρόλο πυροσβέστη σκιαγραφώντας μια σειρά μοντέλων εργασίας ώστε να διατηρήσουν τις ομάδες συγκροτημένες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. 

  Έτσι από το φθινόπωρο, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα επιλέξει  να φέρει τους υπαλλήλους πίσω στο γραφείο, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εργασίας στο σπίτι, ενώ άλλες εταιρείες θα  συνεχίσουν την εργασία από το σπίτι. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν υβριδικά σενάρια για έναν νέο τρόπο εργασίας, που συνεχίζουν να παρέχουν στους εργαζόμενους τη συνεχή ευελιξία που επιθυμούν παράλληλα με την ανάγκη για προσωπική συνεργασία και σύνδεση.

  Την ανάγκη αυτή μπορούν να καλύψουν οι ευέλικτοι χώροι εργασίας, οι οποίοι προς το παρόν υπάρχουν  κυρίως στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα αλλά καθώς δείχνουν οι τάσεις της αγοράς στο επόμενο διάστημα θα επεκταθούν σε όλες τις πόλεις-κλειδιά της χώρας. 

  Σύμφωνα, με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας IWG σε εργαζόμενους-μέλη της στην Ελλάδα, το 67% δείχνει απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο, με το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων να προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα. Το καθεστώς τηλεργασίας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δημιούργησε στους εργαζομένους νέα standards για τα κριτήρια επιλογής εργασίας. Ενώ παλιότερα, το αντικείμενο και οι απολαβές ιεραρχούσαν ως κριτήρια επιλογής μιας εργασίας, πλέον φαίνεται πως η εγγύτητα του τόπου εργασίας από την κατοικία να κερδίζει έδαφος και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες επιλογής με την εργασία εξ αποστάσεων να αγγίζει το 50% στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων.

  Η παγκόσμια ανάκαμψη που άρχισε να διαμορφώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2021 έθεσε τις βάσεις για ένα δυναμικό δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι εταιρείες που ακούνε τις ανάγκες των εργαζομένων τους και δημιουργούν ισορροπημένα, υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας μπορούν να καλύψουν καλύτερα τις απαιτήσεις της αγοράς και να διατηρήσουν το προσωπικό τους δυναμικό. Η έμφαση στην ένταξη και τη συνεργασία των εργαζομένων, μπορεί να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να περιηγηθούν σε έναν νέο κόσμο εργασίας που ήρθε για να μείνει με πρωταγωνιστές την ευελιξία και τη μείωση της σημασίας της γεωγραφικής θέσης, μία από τις βασικές αλλαγές στον σύγχρονο τρόπο εργασίας.

  * O κ. Χρήστος Μισαηλίδης, είναι CEO της International Workplace Group (IWG). 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ