Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Αυγ-2021 00:03

  Η αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη

  Μία από τις πλέον υποσχόμενες αγορές για την ανάπτυξη των ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, είναι αυτή των νεοφυών εταιριών, των λεγόμενων startups που επενδύουν στην καινοτομία, επιχειρώντας να λύσουν βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καταναλωτές και οι κοινωνίες.

  Πιο συγκεκριμένα για το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν εξασφαλίσει 50 δις ευρώ από διάφορους γύρους χρηματοδοτήσεων, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το ποσό αυτό ανερχόταν σε 38 δισ. ευρώ, παρά την πίεση της πανδημίας και της μείωσης των εισοδημάτων.

  Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι το σύνολο του κύκλου εργασιών όλων αυτών των επιχειρήσεων παγκόσμια, αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ και μάλιστα με αυξανόμενη τάση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καινοτομία, η ψηφιακή επανάσταση και η αυτοματοποίηση των υπηρεσιών και διαδικασιών ήρθαν για να μείνουν ως τάση στην παγκόσμια οικονομία.

  Όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, ήδη οι εγχώριες startups αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, έχουν ξεπεράσει σε χρηματοδοτήσεις το 1 δισ. ευρώ, ενώ απασχολούν συνολικά στην χώρα μας πάνω από 6.000 στελέχη με προσόντα και σημαντική εξειδίκευση.

  Με βάση τα παραπάνω, γίνεται σαφές πως η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να αποτελέσει και ανάχωμα στο braindrain, αλλά και κίνητρο για επιστροφή στην πατρίδα πολλών αξιόλογων στελεχών και επιστημόνων, που μπορούν πλέον να απασχοληθούν σε μεγάλεςεπιχειρήσεις με προοπτική, προσφέροντας δημιουργικότητα και τεχνογνωσία που μέχρι πρότινος έβρισκαν μόνο στο εξωτερικό.

  Βέβαια το πρόβλημα του μεγέθους των επιχειρήσεων εξακολουθεί να παραμένει στην ελληνική οικονομία, καθώς μια μικρή ομάδα ατόμων είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί στην πράξη για ομοειδείς υπηρεσίες πολυεθνικούς κολοσσούς που έχουν την δυνατότητα να πωλούν ακόμη και κάτω του κόστους τις τεχνολογικές τους λύσεις.

  Εν κατακλείδι, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, έχουν παρόν και μέλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, ενώ αν εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του σημερινού συστήματος και προσφέρουν ταχύτητα και αυτοματοποίηση αποφάσεων, μπορούν να ενδυναμώσουν με σημαντικές πωλήσεις και έσοδα το ΑΕΠ της εκάστοτε χώρας αλλά και να στηρίξουν την απασχόληση, με νέα στρατηγική και υψηλά αμειβόμενες προσλήψεις, για την κάλυψη των αναγκών τους.

  *Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ