Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Αυγ-2021 00:02

  Συνεδρίαση στην Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά με παγίδες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας πρόκειται να συνεδριάσει την Πέμπτη, ωστόσο θεωρούμε ότι αυτή η συνεδρίαση κρύβει παγίδες. Με την αβεβαιότητα σχετικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα της COVID-19 να κυριαρχεί στο παρασκήνιο, πιστεύουμε ότι μάλλον είναι αρκετά νωρίς για την Τράπεζα να σκιαγραφήσει σχέδια κανονικότητας ως προς την πολιτική της. Η Επιτροπή επίσης εμφανίζεται διχασμένη για τη φύση της πρόσφατης υπέρβασης του πληθωρισμού, με τα περισσότερα μέλη της να εξακολουθούν να έχουν τη γνώμη ότι αυτή η άνοδος των τιμών θα είναι προσωρινή.  

  Επομένως, βλέπουμε μικρή πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας να δώσει κάποια σημάδια σχετικά με το πιθανό χρόνο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Επίσης, δεν περιμένουμε κάποια άμεση αλλαγή στο πρόγραμμα QE, παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από τα μέλη της Επιτροπής (όπως οι κύριοι Ράμσντεν και Σώντερς) να μην βλέπουν τα πράγματα με την ίδια ματιά. Εάν υπάρχουν και άλλοι υπέρμαχοι της μείωσης, πιθανώς αυτό να είναι ένα δυνατό σήμα για τη στερλίνα. Από την άλλη, μια προσεκτική φρασεολογία στις ανακοινώσεις που θα έδινε έμφαση στην ανάγκη για υπομονή, θα μπορούσε να επιβαρύνει τη στερλίνα. 

  Οι επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές. Δεδομένων των πρόσφατων ανοδικών εκπλήξεων, πιστεύουμε ότι μπορεί να δούμε μία προσαρμογή προς τα πάνω στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2021. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, αν και πιστεύουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας μέτριας βραχυπρόθεσμης υποβάθμισης σε περίπτωση που η Τράπεζα θεωρήσει ότι η καθυστερημένη επαναλειτουργία και το συνεχιζόμενο "pingdemic" θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη δραστηριότητα τις επόμενες εβδομάδες.

  Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ