Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Αυγ-2021 00:02

  Τρόποι χρηματοδότησης εν μέσω πανδημίας: Ο ρόλος του Factoring

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Βρανόπουλου 

  Η εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, ειδικά εν μέσω πανδημίας είναι το "οξυγόνο" που χρειάζονται προκειμένου να επιβιώσουν. Μέχρι πρότινος, τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η αναστολή εργασίας, η μείωση ενοικίων και άλλα στήριξαν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με τον τραπεζικό δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις εξασφάλισαν σε μεγάλο βαθμό τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  Εντούτοις, η ολοκλήρωση των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και των άλλων μέτρων αλλάζουν τα δεδομένα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν το πολυπόθητο κεφάλαιο κίνησης. Ταυτόχρονα, η μείωση του τζίρου κατά το διάστημα του lockdown και αντίστοιχα της ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει πολλαπλασιάσει τον χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων ακόμα και κατά αρκετούς μήνες.  

  Περισσότερο από όλα ίσως δημιουργεί πρόβλημα η αβεβαιότητα. Δηλαδή επιχειρήσεις μπορεί να βλέπουν τις παραγγελίες τους να αυξάνονται αλλά δεν γνωρίζουν εάν οι πελάτες τους θα ζητήσουν αλλαγή στην ημερομηνία παράδοσης, εάν θα έχουν ακυρώσεις, ή εάν θα καθυστερήσουν οι πληρωμές περισσότερο από την αρχική συμφωνηθείσα ημερομηνία εξόφλησης. Και μέσα σε όλο αυτό οι επιχειρήσεις καλούνται να είναι ανταγωνιστικές και πάντα έτοιμες να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους πχ. κρατώντας μεγάλο απόθεμα. 

  Σε αυτό το περιβάλλον, οι υπηρεσίες factoring μπορούν να λειτουργήσουν ως "αντίδοτο" στην έλλειψη ρευστότητας, προσφέροντας άμεσα το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης και μάλιστα με ανταγωνιστικό κόστος σε σύγκριση με τον τραπεζικό δανεισμό, και με ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών.

  Ο θεσμός του factoring στην Ελλάδα έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου -σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα- ενώ ταυτόχρονα οι τεχνολογικές εξελίξεις επιταχύνουν τόσο τη διαδικασία του onboarding όσο και τη χρηματοδότηση των τιμολογίων που πλέον γίνεται ακόμη και αυθημερόν. 

  Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα ο όγκος των εργασιών factoring ανήλθε σε 14,4 δισ. ευρώ το 2020 από 15 δισ. ευρώ το 2019 λόγω των εναλλακτικών που προσέφεραν τα κυβερνητικά μέτρα και ο τραπεζικός δανεισμός με κρατική εγγύηση. Το 2021 η δυναμική έχει επιστρέψει ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί και το μέσο ποσό που χρηματοδοτείται ανά πελάτη καθώς ο τζίρος των επιχειρήσεων ανεβαίνει σε σχέση με τα δεδομένα του 2020.  

  Επιπλέον, καινοτόμες επιχειρήσεις επιτρέπουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή σε ατομικές, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, διευρύνοντας κατά πολύ τα κριτήρια επιλογής σε σύγκριση με τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

  Μετατρέπουν έτσι το factoring στην προτιμητέα, ευκολότερη και οικονομικότερη μορφή άντλησης ρευστότητας για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  O κ. Δημήτρης Βρανόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Flexin factoring 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ