Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 00:07

  Ρεαλιστικές προσδοκίες και εκτιμήσεις για το β' εξάμηνο του 2021

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη

  Στα τέλη του 2020 αναρτήθηκε ανάλυση με τίτλο: "Το 2020 φεύγει. Τι να περιμένουμε για το πρώτο εξάμηνο του 2021;". Σε εκείνη την προσέγγισή μας στην ελληνική αγορά είχε σαφώς αναφερθεί (και διαγραμματικά όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα που είχε τότε δημοσιευτεί) ότι η τεχνική εικόνα της αγοράς έδειχνε την αυξημένη πιθανότητα "η ανοδική κίνηση να συνεχιστεί ως κύμα 3".

  GDmakro.png

   

  Συγκεκριμένα η εκτίμησή μας ήταν: "Με βάση τα όσα ήδη έχουν συμβεί ας δούμε τι περιμένουμε για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Είναι ιδιαίτερα πιθανή η ανοδική συνέχεια προς τις 900+ μονάδες προκειμένου να επαληθευθεί ο στόχος του διπλού πυθμένα που αναφέρθηκε παραπάνω αλλά και το 161,8% fibo επίπεδο του κύματος 3 της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από το χαμηλό του Μαρτίου. Εκεί αναμένεται μια σύντομη στάση - διόρθωση (προς τις 800 περίπου μονάδες) για να δούμε στη συνέχεια το ΓΔ να καταγράφει τετραψήφια τιμή μετά από 6,5 περίπου χρόνια.

  Μέσα σε όλα τα θετικά που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν και αρκετές παγίδες. Τα πάντα αλλάζουν και χρειάζεται ευρεία επανεκτίμηση της τεχνικής κατάστασης σε περίπτωση επιστροφής και παραμονής της τιμής του ΓΔ κάτω από τις 770 μονάδες καθώς και της ΑΚ".

  Ποια είναι λοιπόν η σημερινή τεχνική εικόνα και τι ακριβώς μπορούμε να περιμένουμε για το υπόλοιπο του έτους;

  Ο ΓΔ συνέχισε ανοδικά και με μια ενδιάμεση διόρθωση που δημιούργησε προβληματισμό αλλά όχι ακύρωση της αρχικής μας εκτίμησης, πέτυχε με αρκετή χρονική καθυστέρηση να φτάσει στον στόχο των 900+ μονάδων και συγκεκριμένα στο υψηλό των 928 μονάδων στα μέσα του Ιουνίου.

  Χωρίς να θεωρείται δεδομένο είναι πλέον πολύ πιθανό το ανοδικό κύμα 3 να έχει ολοκληρωθεί στο υψηλό των 928 μονάδων και ο ΓΔ να προχωρήσει σε μια σχετικά ήπια διόρθωση που η εκτίμησή μας είναι ότι με αρκετές πιθανότητες θα φτάσει στην πράσινη περιοχή Β (775-840 μονάδες) για να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια να ακολουθήσει ένα νέο αρκετά ισχυρό ανοδικό κύμα.

  GDmakro.png

   

  Η παραπάνω εκτίμηση σηματοδοτείται και επιβεβαιώνεται με υποχώρηση (κλείσιμο) του ΓΔ κάτω από 867 και 852 μονάδες αντίστοιχα.

  Η παραπάνω εκτίμηση ακυρώνεται στις εξής περιπτώσεις:

  α. Επιτάχυνση της καθόδου και πτώση της τιμής του δείκτη κάτω από τις 689 μονάδες. Στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται όλη η ανοδική κίνηση από το Μάρτιο του 2020, η τεχνική εικόνα της αγοράς αντιστρέφεται και η εκτίμησή μας χρήζει ριζικής αναθεώρησης. Προς το παρόν αυτή η πιθανότητα αναφέρεται μόνο θεωρητικά αφού αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να επαληθευθεί.

  β. Άμεση αντιστροφή της τιμής και υπέρβαση της αντίστασης στις 949 μονάδες. Στην περίπτωση αυτή οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες μεταξύ Ι) της συνέχισης του ανοδικού κύματος 3 με έναρξη της διόρθωσης (κύμα 4) από υψηλότερα επίπεδα τιμών και ΙΙ) της έναρξης του κύματος 5 χωρίς να μεσολαβήσει η τυπική μορφή της διόρθωσης που περιμένουμε και περιγράφηκε παραπάνω.

  Συμπερασματικά, αν και αναμένουμε μια μικρή ή μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τις επόμενες 15 – 45 χρηματιστηριακές ημέρες (η διάρκεια δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί και θα εξαρτηθεί και από το βάθος της διόρθωσης) η αγορά διατηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική δυναμική της και είναι αρκετά πιθανό τόσο το υψηλό όσο και το κλείσιμο του έτους να βρεθεί αρκετά ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

  Ας δούμε και μερικές από τις δημοφιλέστερες μετοχές της ελληνικής αγοράς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

  DEImakro.png

  ΔΕΗ: Διατηρεί την ανοδική τάση που εγκαταστάθηκε στη μετοχή από το χαμηλό του Μαρτίου 2020 και μετά. Από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός αντιστρεπτικού σχηματισμού κορυφής που είναι πιθανό να φέρει τουλάχιστον μια διόρθωση. Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση καθοδικής διάσπασης της NL με τη διόρθωση να φτάνει στην μακροχρόνια ανερχόμενη ενώ αν διασπαστεί και αυτή αναμένεται να βρεθεί στήριξη της τιμής στη ζώνη 6,30-7,70€.

  ETEmakro.png

  ΕΤΕ: Πιέζεται από την μακροχρόνια κατερχόμενη Κ που έρχεται από το 2017. Σε επίπεδο κλεισιμάτων έχει ήδη ολοκληρωθεί ένας σχηματισμός διπλής κορυφής με στόχο στο 1,90€. Μικρές αλλά υπαρκτές πιθανότητες υφίστανται για πιο μεγάλη διόρθωση με στόχο το 1,5€ μόνο στην περίπτωση που η μετοχή αυτονομηθεί από την γενική τάση της αγοράς.

  MYTILmakro.png

  ΜΥΤΙΛ: Διατηρεί όπως και η ΔΕΗ την ανοδική τάση που εγκαταστάθηκε στη μετοχή από το χαμηλό του Μαρτίου 2020 και μετά. Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός αντιστρεπτικού σχηματισμού κορυφής που είναι πιθανό να φέρει τουλάχιστον μια διόρθωση. Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση καθοδικής διάσπασης της NL με τη διόρθωση να φτάνει στην μακροχρόνια ανερχόμενη ενώ αν διασπαστεί και αυτή αναμένεται να βρεθεί στήριξη της τιμής στην περιοχή των 11€.

  OTEmakro.png

  ΟΤΕ: Διατηρεί την ανοδική τάση που εγκαταστάθηκε στη μετοχή από το χαμηλό του Μαρτίου 2020 και μετά. Δεν υπάρχει σαφής σχηματισμός αντιστροφής που να βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του όπως στις παραπάνω μετοχές. Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί στη συνέχεια νέο υψηλό και μετά από λίγες εβδομάδες διασπαστεί καθοδικά η NL. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο σχηματισμός θα είναι τοπικού χαρακτήρα και η διόρθωση δεν θα έχει στόχο κάτω από την ανερχόμενη.

   

  * Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance συνδεδεμένου αντιπροσώπου της OPTIMA BANK.  Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της www.vitalfinance.gr και www.vifita.gr

  ** Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ