Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 00:03

  Ελλάδα 2.0: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Φεύγα 

  Το σημαντικότερο ίσως γεγονός των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο είναι, η απόφαση της Ε.Ε. να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Μία πρωτοβουλία την οποία, στήριξε εξαρχής, μαζί με οκτώ ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Η κυβέρνηση κινήθηκε, με πρωτόγνωρη, για τα μέχρι πρόσφατα δεδομένα της χώρας, ταχύτητα. Κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων με 4 πυλώνες: Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία. Πράσινη οικονομία. Εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

  Το σχέδιο αυτό όχι μόνο εγκρίθηκε σχεδόν άμεσα από τη Ε.Ε., αλλά, το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Και δεν είναι μόνο αυτά τα χρήματα που περιμένει στο άμεσο μέλλον η χώρα.  Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.

  Είναι από τις φορές εκείνες που οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος της ευκαιρίας. Μιας ευκαιρίας ώστε η χώρα να αφήσει οριστικά πίσω της το κακό παρελθόν και να αλλάξει σελίδα. Να γίνει επιτέλους, όπως συχνά λέγεται, μια κανονική χώρα και γιατί όχι και κάτι παραπάνω από αυτό. Γι’ αυτό και η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο: "Ελλάδα 2.0". Είναι η νέα εκδοχή της χώρας μας στη νέα εποχή που έρχεται.

  Το σχέδιο αυτό, για να πετύχει, απαιτεί τη γενική κινητοποίηση κράτους και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε αυτή η μεγάλη ευκαιρία να μην πάει χαμένη όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Αυτήν την παράμετρο μας τη θύμισε στα αρχικά στάδια αυτής της πρωτοβουλίας ο Πρωθυπουργός λέγοντάς μας ότι αυτά τα κεφάλαια πρέπει να αξιοποιηθούν και όχι να σπαταληθούν. Επειδή, ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αυτό που μας απομένει, αυτό που είναι υποχρέωσή μας, είναι να προσπαθήσουμε να μάθουμε κάτι από αυτό.

  * Ο κ. Βασίλης Φεύγας είναι  Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ