Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιουν-2021 00:03

  Many news, good news για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Duarte Libano Monteiro

  Μια σειρά καλών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία την περασμένη εβδομάδα δίνουν κάθε λόγο για αισιοδοξία για την πορεία της χώρας. 

  Η Κομισιόν ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας, γνωστό ως "ΕΛΛΑΔΑ 2,0”, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει η υλοποίησή του, με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Η πρόβλεψη είναι για χορήγηση στη χώρα πόρων ύψους 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 με τη μορφή επιχορήγησης. Το 57% των πόρων θα κατευθυνθεί στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας. 

  Μάλιστα, ήταν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που ανακοίνωσε την έγκριση, με επίσκεψή της στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που "θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία, θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον, θα δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας”. Αν και η ανεργία στην COVID-19 εποχή κινείται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, το ΑΕΠ του 2020 θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από την αρχική πρόβλεψη ενώ για το 2021 προβλέπεται ανάκαμψη άνω του 3%. Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και τα lockdown έχουν αυξήσει τις ιδιωτικές καταθέσεις κατά 25 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. 

  Στο Λουξεμβούργο, στο  Eurogroup εγκρίθηκε η 10η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας της οικονομίας, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επιβεβαιώθηκε, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων επιτρέπουν στην Ελλάδα να δανείζεται φθηνά, με τα spread να έχουν συρρικνωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

  Ένα ακόμη καλό νέο είναι ότι η Ελλάδα βελτίωσε την τελευταία διετία κατά 12 θέσεις την κατάταξή της στον Διεθνή Δείκτη Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook) στους τομείς "οικονομική αποδοτικότητα”, "κυβερνητική αποτελεσματικότητα”, "επιχειρηματική αποτελεσματικότητα” και "υποδομές”, με βάση τα στοιχεία που εξέδωσε το Institute for Management Development. Ακόμη, τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Standar & Poors και Moody’s αναβάθμισαν τη χώρα. 

  Ειδικά για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οιωνοί είναι εξαιρετικοί. Η Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για 1 δισ. που θα κατευθυνθεί στοχευμένα εκεί, καθώς και για ψηφιοποίηση των ΜμΕ, με στόχο να ανοίξουν νέες αγορές. 

  Η πανδημία τελειώνοντας θα φανερώσει νέες προοπτικές για άτομα, κοινωνίες και κράτη, γεννώντας ελπίδα για το αύριο και απελευθερώνοντας δημιουργικές δυνάμεις. Ειδικά στην COVID-19, η επιστήμη και η τεχνολογία πρόσφεραν ζωή στην ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι το μέλλον είναι ευοίωνο, και οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις μπορούν να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι την περίοδο αυτή. 

  * Ο Duarte Libano Monteiro είναι Regional Director της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury η οποία στηρίζει τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις για την ανάπτυξή τους διεθνώς 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ