Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 00:03

  Ο ρόλος της βιομηχανίας στην ανάπτυξη είναι ευρωπαϊκός στόχος. Ας τον ακολουθήσουμε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Μαθιού 

  Κρατώντας ως δεδομένα και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η ελληνική οικονομία ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, την πρωτοφανή καταιγίδα καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Στο περιβάλλον το οποίο οφείλουμε να ζούμε και να ανταγωνιζόμαστε. Την Ευρώπη. Την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Όπως μάλιστα θα τονιστεί και στην αυριανή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΒΑΠ, θα ήταν λάθος μας, ως επιχειρηματική κοινότητα και ως ελληνική Πολιτεία,  να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αναγάγει τα τελευταία χρόνια σε μείζονα πολιτική προτεραιότητα την επαναφορά στο προσκήνιο της βιομηχανίας.

  Αναγνωρίζοντας μάλιστα τον πρωταγωνιστικό ρόλο της βιομηχανίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής έχει θέσει στόχο τη συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 20%.

  Συνεπώς αν για την Ε.Ε. αναπτυξιακό ζητούμενο πριν την πανδημία, ήταν η ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας, για την Ελλάδα, της υψηλής ανεργίας, επιβάλλεται ως ανάγκη και προϋπόθεση στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες μετά την πανδημία και την νέα κρίση. 

  Όμως ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, είναι μακρύς. Ειδικότερα για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα του σημαντικά υψηλότερου κόστους ενέργειας ως προς τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη.

  Για να μην απομακρυνόμαστε από την πραγματικότητα καλό είναι να δεχθούμε πως ένα από τα κυριότερα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε βασική αιτία της οικονομικής κρίσης, ήταν η αδυναμία να παράγει αρκετά διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά αγαθά. 

  Σήμερα, σε μια περίοδο όπου η χώρα επιχειρεί να ακολουθήσει μια νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση, είναι σημαντικό να επενδύσει στην ενίσχυση της βιομηχανικής της παραγωγής. 

  Χρειάζεται μια νέα βιομηχανική πολιτική, η οποία θα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική βιομηχανία που καινοτομεί, παράγει, εξάγει, δημιουργεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας. 

  Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής θα πρέπει να βρίσκεται η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού του κλάδου, μέσα από την ανάπτυξη διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και τη συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. 

  Έμφαση θα πρέπει να δοθεί, στην ενίσχυση κλάδων και προϊόντων που αξιοποιούν συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η αυξημένη τεχνογνωσία κ.ά.

  Να προσεχθεί η ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θα προσθέσουν τεχνογνωσία και θα παρέχουν τη δυνατότητα εισόδου σε νέες αγορές.

  Στο επίκεντρο δε της αναπτυξιακής αυτής στρατηγικής για τη βιομηχανία θα πρέπει να είναι κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων, με άρση των υφιστάμενων εμποδίων.

  Ανάπτυξη κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, με ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση των αποσβέσεων επενδύσεων παγίου μηχανολογικού εξοπλισμού. 

  Απαραίτητη είναι ακόμη η εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του υψηλού κόστους της ενέργειας, το οποίο αποτελεί σήμερα σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική βιομηχανία.

  Ζήτημα προτεραιότητας αποτελεί και η αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. 

  Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μείγμα δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης της έρευνας, το οποίο, πέρα από την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων, θα συμβάλλει και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, με τη μορφή καινοτομιών. 

  Στην ίδια κατεύθυνση αναγκαίο είναι να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με ενίσχυση προγραμμάτων σπουδών, ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας, αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων επανακατάρτισης και επανειδίκευσης εργαζομένων.

  Η ενίσχυση του βιομηχανικού ιστού της χώρας και η προσαρμογή στις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια. 

  Και πρέπει να το προσέξουμε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας μετά την κρίση. Να το προσέξουμε και να ανταποκριθούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά.

  * Ο κ. Δημήτρης Μαθιός είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ