Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Ιουν-2021 09:01

  Οι επιπτώσεις μιας κρατικής αεροπειρατείας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη

  Το πρόσφατο γεγονός που συνέβη σε πτήση από την Αθήνα στη Λιθουανία, όπου το αεροπλάνο με προσχηματικό τρόπο άλλαξε την πορεία του και τελικά προσγειώθηκε στη Λευκορωσία, σηματοδοτεί ενός είδους πραξικόπημα ή κρατική αεροπειρατεία, με στόχο την ελεύθερη βούληση, τη δημοκρατία και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

  Πιο συγκεκριμένα το καθεστώς της Λευκορωσίας που πρόσκειται ευμενώς στη Ρωσία και στο καθεστώς Πούτιν, με μόνο στόχο την εξουδετέρωση ενός δημοσιογράφου και πολιτικού αντιπάλου, αποφάσισε να διατάξει αεροπλάνο λίγο πριν τον προορισμό του να αλλάξει πορεία, με την δικαιολογία απειλής βόμβας και να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μινσκ με μόνο στόχο τη σύλληψη του πολιτικού αντιπάλου του καθεστώτος.

  Πρόκειται σαφώς για μια πρωτοφανή κίνηση κατασκοπείας και εκτέλεσης ενός αντιδημοκρατικού σχεδίου, που αποτελεί βόμβα στην καρδιά των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.

  Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ αποφάσισε συγκεκριμένες κυρώσεις όπως το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων και της χρήσης του εναέριου χώρου των κρατών μελών, αλλά είναι αμφίβολο, αν δεδομένης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συγκεκριμένη χώρα, οι συνέπειες θεωρούνται αρκετές, καθώς θα μπορούσαν να επεκταθούν σε σοβαρές οικονομικές κυρώσεις, τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε νομικά, αλλά και σε διακρατικές συμφωνίες και συμβάσεις.

  Βέβαια σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να συνυπολογίσει κάνεις την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ, καθώς περίπου το 10% του πετρελαίου και του 6% του φυσικού αερίου, διέρχεται μέσω αγωγών από την Λευκορωσία προς την Ευρώπη.

  Επίσης η Ένωση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να περάσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ρωσία, που επί της ουσίας ελέγχει απόλυτα οικονομικά και πολιτικά την Λευκορωσία, ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στο μέλλον από καμία χώρα, ανεξαρτήτως εμπορικών σχέσεων.

  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα της ΕΕ αλλά και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου, απέναντι σε τέτοιες απεχθείς ενέργειες, καθώς ενδεχομένως στο μέλλον η διαδικασία αυτή να βρει μιμητές και από άλλα κράτη εκτός ΕΕ, δημιουργώντας μια ψυχροπολεμική τάση, που θα μπορούσε να πλήξει βάναυσα τη δημοκρατία, την ειρήνη, αλλά και τη σταθερότητα στην παγκόσμια κοινότητα.

  *Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ