Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 00:04

  Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Η καρδάρα με το γάλα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χριστοδούλου

  Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χωρίς αμφιβολία, δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα για την επαναφορά της στην ευημερία και την ανάδειξή της σε σημαντική περιφερειακή δύναμη στην περιοχή. 

  Ωστόσο, υπάρχουν 4 συν 1στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός:

  * Πρώτον, τα χρήματα του Ταμείου είναι πάρα πολλά, πιθανόν περισσότερα από αυτά που έχουμε τη  δυνατότητα ως χώρα να απορροφήσουμε, οπότε χρειάζεται ένα στρατηγικό πλάνο για την απορρόφησή τους. Συνολικά αφορούν 30 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

  * Δεύτερον, οι δεσμεύσεις των χρημάτων του Ταμείου είναι εξαιρετικά εμπροσθοβαρείς, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος τους (περίπου το 70%) θα πρέπει να δεσμευθούν τα επόμενα δύο έτη.

  * Τρίτον, τα χρήματα δεν αφορούν απλά στοχευμένες παρεμβατικές οικονομικές ενισχύσεις αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που συνδυάζει το ψηφιακό άλμα, την πράσινη οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Αν επιτύχουμε, θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

  * Τέταρτον, τα χρήματα του Ταμείου θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη μελέτη της Deloitte εκτιμήσαμε ότι 1 ευρώ επένδυσης στις ψηφιακές τεχνολογίες μπορεί να συνεισφέρει δυνητικά 40 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας – σε όλους τους κλάδους που επηρεάζονται. Τα 2 δισ. επενδύσεις του Ταμείου στις ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να δημιουργήσουν σωρευτικά 80 δισ. στο ΑΕΠ και πάνω από 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

  Εκτιμάται λοιπόν, ότι το Ταμείο μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 4-5% ανά έτος για τα επόμενα 5 χρόνια, αλλάζοντας, όπως είπαμε, τη φυσιογνωμία του ελληνικού κράτους. Με άλλα λόγια, το Ταμείο είναι η καρδάρα της σημερινής γενιάς, η γεμάτη καρδάρα που προσδοκούσαμε τα προηγούμενα 15 χρόνια για να δημιουργηθούν θετικές συνθήκες στην οικονομία για τα επόμενα 15 χρόνια.   

  Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα αδράξουμε την ευκαιρία και θα αξιοποιήσουμε το γάλα ή αν θα κλωτσήσουμε την καρδάρα όπως έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν. Γιατί η αξιοποίηση απαιτεί πρωτόγνωρες συνθήκες για τα ελληνικά δεδομένα. Χρειάζεται έναν οργανωμένο δημόσιο τομέα καθώς και ταχύτατες διαδικασίες ανάθεσης και παρακολούθησης των δεσμεύσεων (οι σημερινές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πολύπλοκες και αν συνεχίσουμε με αυτές ο χρόνος δεν επαρκεί).
  Επιπλέον, έχουμε ανάγκη από μία ώριμη αγορά η οποία θα διεκδικεί συμμετοχή στις επενδύσεις με όρους σοβαρότητας και διαφάνειας, μακριά από πρακτικές παρακώλυσης ή ενστάσεις, που ακόμη και σήμερα, υφίστανται από πολλές εταιρείες - θιασώτες προηγούμενων εποχών.

  Τέλος, απαραίτητη είναι και η υποστηρικτική κοινή γνώμη η οποία θα πρέπει να συνδράμει την εθνική προσπάθεια χωρίς ιδεοληψίες και παρελθοντικές νοοτροπίες για να μην θιγούν τα κεκτημένα δεκαετιών.

  Το διακύβευμα είναι τεράστιο και ο βαθμός ετοιμότητάς μας παραμένει ερωτηματικό. Προς το παρόν, κοιτάζουμε την καρδάρα και χαιρόμαστε, ωστόσο θα πρέπει όλοι οι παραπάνω μηχανισμοί να προετοιμαστούν και να τεθούν σε εφαρμογή, ώστε να μην χάσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα μας.

  * Ο κ. Νίκος Χριστοδούλου είναι Consulting Leading Partner στην Deloitte Ελλάδος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ