Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 00:03

  Αδαείς αγοραστές στο κυνήγι του γρήγορου πλουτισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ιωάννη Κανταρτζή 

  Μόλις το ζήσαμε. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων να πέφτει υπακούοντας στο νόμο της βαρύτητας με αφορμή τα ευφάνταστα τουιτς του Έλον Μασκ. Εκατοντάδες από τους πιστούς του ακόλουθους του απαντούν με πανικό: "Αγόρασα αυτό που ανέφερες, έχω επενδύσει όλες μου τις οικονομίες, κινδυνεύω να χάσω το σπίτι μου και να με αφήσει η γυναίκα μου. Σε μισώ”.

  Κι αναρωτιέμαι, το εννοείς; Η επενδυτική σου στρατηγική βασίζεται σ’ ένα τουιτ ενός εκκεντρικού επιχειρηματία; Ακολουθείς τη μάζα, χρησιμοποιείς τη μόχλευση στον έπακρον ως μέσο για την οικονομική σου ανεξαρτησία, και περιμένεις να σου βγει σε καλό;

  Ας τα πάρουμε ένα ένα. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Όπως, για ποιο λόγο έχεις μπει στον χώρο των επενδύσεων; Ποιες είναι οι αρχές σου; Ποια είναι η λογική σου πίσω από τις αποφάσεις σου; Και το πιο σημαντικό, ποιος έχει την ευθύνη των αποτελεσμάτων σου; Η συντριπτική πλειοψηφία των νεόκοπων επενδυτών θέλουν να κερδοσκοπήσουν για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, αλλά στερούνται είτε των γνώσεων, είτε συγκεκριμένου πλάνου, είτε του ελάχιστου ελέγχου του ρίσκου, είτε όλα τα παραπάνω (το σύνηθες, θα τολμούσα να πω).

  Περιμένουν να τους πει κάποιος άλλος τι πρέπει να κάνουν. Εάν πάει καλά, αναλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εάν δεν πάει και τόσο καλά διαρρυγνύουν τα ιμάτιά τους περί εξαπάτησης από καλοθελητές. Οι άνθρωποι αποφεύγουν τη μελέτη, ψάχνουν ευκαιρίες παρά το προφανές ρίσκο, ονειρεύονται και αγοράζουν την υπόσχεση. Λογικό. 

  Αδυνάτισε 15 κιλά σε μόλις 2 εβδομάδες, κέρδισε ένα εκατομμύριο με αυτήν την καινούρια εισαγωγή στο χρηματιστήριο, βρες το ταίρι σου στην τάδε εφαρμογή τυφλών ραντεβού, διάβασε ένα άρθρο 5.000 λέξεων, δες ένα βίντεο στο YouTube 20 λεπτών και γίνε κι εσύ κυρίαρχος του σύμπαντος (και της τύχης σου). Γρήγορα κι εύκολα. 

  Δεν υπάρχουν απατεωνίσκοι πωλητές κατά κύριο λόγο, υπάρχουν αδαείς αγοραστές που βιάζονται να πλουτίσουν γρήγορα κι εύκολα. Ή να βρουν το ιδανικό ταίρι τους. 

  Αφού θέσαμε τις βάσεις, επιτρέψτε μου να σας πω πόσο εύκολο ΔΕΝ είναι. 

  Είναι όμως σχετικά απλό. Δε χρειάζεται να είστε ειδήμονες, να προβλέπετε το οτιδήποτε, δε είναι απαραίτητο να ακολουθείτε νυχθημερόν τον Μασκ. Και το πιο σημαντικό; Μπορείτε να το κάνετε μόνος σας μέχρι το σημείο που επιθυμείτε!

  Πιο συγκεκριμένα, οι αγορές (είτε των κρυπτονομισμάτων, είτε των μετοχών κ.ά.) βρίσκονται σε μια συνεχή διελκυστίνδα μεταξύ αγοραστών και πωλητών (με όλα τα συμπαρομαρτούντα τρικς που ενέχει η διαδικασία), η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται τάσεις συγκεκριμένης έκτασης, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί ορμές και πισωγυρίσματα σε ζώνες οι οποίες δίνουν μια στατιστική σημαντικότητα, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες να συμμετέχετε στην κίνηση με περισσότερες πιθανότητες, και ως αποτέλεσμα να αποκτήσετε το πλεονέκτημα το οποίο ψάχνετε. Εάν σε όλη αυτή τη διαδικασία προσθέσετε και τη χρήση των παραγώγων προϊόντων ως μέσο διαχείρισης του ρίσκου, επιτρέποντάς σας να μην αντιμετωπίζετε τις αγορές ως ένα δυαδικό στοίχημα (όπως οι περισσότεροι) ενώ φροντίζετε να μην έχετε "όλα τα αυγά σας σ’ ένα καλάθι”, ε τότε λοιπόν το έχετε πετύχει. Τελεία. Δεν έχει άλλη ταλαιπωρία.  

  Εάν δε γνωρίζετε πως να το κάνετε, σας προτρέπω να μην απογοητευτείτε. Όλα μαθαίνονται, μελετώνται και εφαρμόζονται στην πράξη. Εφαρμόζονται καθημερινά στη μία μετά την άλλη συναλλαγή. Χωρίς να ρίχνουμε το φταίξιμο στον Έλον ή σε κάποιον τρίτο παρά μόνο στη δική μας έλλειψη μεθόδου. Τεχνική, χρόνος, εκπαίδευση, πειθαρχία, ψυχολογία, υπευθυνότητα, ωριμότητα... ακούγονται βαρετά, έτσι δεν είναι; Η αγορά των κρύπτος είναι ευμετάβλητη μεν, αλλά και αυτή με πολλές ευκαιρίες, όπως έχουν ήδη αποδείξει. Το ίδιο και η μετοχική. Είναι το προφίλ σου κατάλληλο για να σηκώσεις το βάρος μιας πτώσης της τάξεως του 70% σε τρεις συνεδριάσεις; Αναρωτηθείτε, λοιπόν, είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε έστω και λίγο χρόνο για να μελετήσετε, να εκπαιδευτείτε έτσι ώστε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και κατόπιν να απολαμβάνετε τα αποτελέσματα του κόπου σας;  Ή μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε τουιτς. Καλή τύχη με την όποια απόφασή σας. 

  * O κ. Γιάννης Κανταρτζής είναι ομιλητής σε διεθνή συνέδρια, μέντορας και επενδυτής με ειδίκευση στα παράγωγα προϊόντα
  www.ikantartzis.com

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ