Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Μαϊ-2021 09:06

  Η Εταιρική Υπευθυνότητα βασικός Πυλώνας της Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Αττικής

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Πατούλη

  Τα τελευταία χρόνια η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί ένας από τους πιο δυναμικούς άξονες δραστηριοποίησης κάθε εταιρείας, φορέα, οργανισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως μεγέθους ή νομικής μορφής, δηλώνοντας την επίδραση της λειτουργίας τους στο περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία. Επιπλέον η συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη παρόλο που ο χαρακτήρας της είναι εθελοντικός και πέρα από την υφιστάμενη νομοθεσία, την καθιστά υποχρεωτική και αναγκαία.

  Ορισμένα από τα οφέλη της Εταιρικής Υπευθυνότητας είναι από την πλευρά των εταιρειών η βελτίωση της εικόνας τους, η εμπιστοσύνη του κοινού που κερδίζουν, οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το χτίσιμο σχέσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η εξασφάλιση ενός ασφαλούς και αξιοκρατικού εργασιακού περιβάλλοντος, η συνεχής βελτίωση και αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, η διαχείριση επαγγελματικών κινδύνων κ.α. Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει επιπρόσθετα οφέλη όπως η συμβολή στην κοινωνική συνοχή, η εξασφάλιση των οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων για τις δραστηριότητες των ΟΤΑ, η δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η υποστήριξη των τοπικών επιχειρηματικών μονάδων, η τοπική ανάπτυξη.

  Σε αυτό το πλαίσιο κάθε οργανισμός ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, προκειμένου να επιτύχει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ωφελειών της Εταιρικής Υπευθυνότητας καθώς και την ισορροπία μεταξύ των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής θέτει την Εταιρική Υπευθυνότητα σε πρώτη προτεραιότητα.

  Επιπροσθέτως, ο επιχειρηματικός κόσμος, μέσα σε ένα σύνθετο περιβάλλον οικονομικής κρίσης, κοινωνικού μετασχηματισμού και περιβαλλοντικής απειλής, αναζητά να γεφυρώσει την επιχειρηματική μεθοδολογία και πρακτική, με την κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη και ωφέλεια. Έτσι, οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την Εταιρική Υπευθυνότητα για να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις με μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και για να οικοδομήσουν μια εικόνα, που θα βασίζεται σε καινοτόμους τρόπους μεγιστοποίησης της ευημερίας όλων των ενδιαφερόμενων μερών, μέσα από την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η επένδυση στην κουλτούρα και τις πρακτικές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, αποτελεί πρωτίστως επένδυση στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και όλου του πλανήτη και ταυτίζει την Εταιρική Υπευθυνότητα με την επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

  Παράλληλα, οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου για ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον αυξάνονται ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται αντιμέτωπη με μία νέα τάξη πραγμάτων στην οποία καλείται να ενσωματώσει τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030, να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, να φροντίσει για τις προϋποθέσεις της οικονομικής ευημερίας, να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει πλαίσιο για τοπική ανάπτυξη.

  Για την Περιφέρεια Αττικής το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης είναι κεντρικό και απαιτεί σωστό σχεδιασμό και διαρκή συλλογική προσπάθεια, φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Περιφέρεια Αττικής θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας καινοτόμες δράσεις στο έδαφος της Εταιρικής Υπευθυνότητας και διαμορφώνοντας τις συνθήκες εκείνες που ευνοούν την επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

  Δημιουργήσαμε το πλαίσιο ώστε η Περιφέρεια να λειτουργήσει ως μηχανισμός συστηματικής συνεργασίας και σύμπραξης της επιχειρηματικής κοινότητας με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και όλους τους συνδεδεμένους φορείς (Πολιτεία, ΟΤΑ, Πανεπιστήμια, κοινωνία των πολιτών, Συλλογικοί Φορείς, απόδημο Ελληνισμό, κ.α.) ώστε να προωθήσουμε την πράσινη επιχειρηματικότητα, την Κυκλική Οικονομία, την Κοινωνική Καινοτομία, την Κοινωνικής Συνοχή, την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, την Εξωστρέφεια, την Ευζωία, την Υπευθυνότητα, την Ανάπτυξη.

  Ευελπιστούμε σε συστηματική βάση και ευθυγραμμιζόμενοι με τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ εφαρμόζουμε στρατηγικές κοινωνικής υπευθυνότητας, στηρίζοντας στην πράξη χιλιάδες πολίτες, εκατοντάδες κοινωνικές δομές, επιχειρήσεις και φορείς με στόχο να συνεχίσουμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

  Η Περιφέρεια Αττικής, ως κοινωνικά υπεύθυνος και πρωτοπόρος οργανισμός οφείλει να συμβάλλει στη δημιουργία μιας ολιστικής κοινωνικά υπεύθυνης πρακτικής των Δήμων, με έργα που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές προς βελτίωση, στη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου εταιρικής υπευθυνότητας, στη μεγαλύτερη ενθάρρυνση & ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για υπεύθυνο επιχειρείν, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην υποστήριξη κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ επιχειρήσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας έμφαση στην τοπική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Αυτός είναι ο στόχος μας και οφείλουμε να τον πραγματοποιήσουμε με την συνολική προσπάθεια όλων μας στην Περιφέρεια Αττικής.

  *Ο Δρ Γιώργος Πατούλης είναι Περιφερειάρχης Αττικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ