Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 00:03

  Τι σηµαίνει το ψηφιακό άλµα για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χριστοδούλου

  Χωρίς αµφιβολία, το ψηφιακό άλµα είναι η µεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για την επαναφορά της στην ευηµερία και την ανάδειξή της σε σηµαντικό οικονοµικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή.

  Και αυτό διότι το ψηφιακό άλµα δεν αφορά µόνο τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, που σίγουρα θα ωφεληθούν, αλλά αποτελεί µια κοµβική εξέλιξη για το µέλλον της χώρας και της οικονοµίας, καθώς αφορά εξίσου τον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα. Και, φυσικά, το σύνολο των πολιτών.

  Αύξηση του ΑΕΠ

  Ας δούµε πιο συγκεκριµένα γιατί. Καταρχάς συνδέεται άµεσα µε την αύξηση του ΑΕΠ: Μια µελέτη που ολοκληρώσαµε πρόσφατα στην Deloitte για λογαριασµό του Συνδέσµου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) υπολογίζει ότι το ψηφιακό άλµα θα προσθέσει 4%-5% ετησίως στο ΑΕΠ ή περίπου 80 δισ., σε απόλυτους αριθµούς, την επόµενη πενταετία. Αυτό µεταφράζεται σε δηµιουργία 80.000 θέσεων εργασίας εξειδικευµένου προσωπικού στις νέες τεχνολογίες. Μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, πτυχιούχοι Πληροφορικής αλλά και πτυχιούχοι θετικών επιστηµών (µαθηµατικοί, φυσικοί κ.λπ.) µε σχετική εξειδίκευση έχουν ήδη µεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

  Αγορά εργασίας

  Το Deloitte Alexander Competence Center, το οποίο ιδρύσαµε τo 2017 στη Θεσσαλονίκη, απασχολεί ήδη σχεδόν 500 πτυχιούχους, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες τεχνολογίας σε όλη την Ευρώπη. Το ενδιαφέρον από την Ευρώπη είναι µεγάλο, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω διπλασιασµό των µεγεθών µέσα στα επόµενα χρόνια. Αντίστοιχα κέντρα σχεδιάζουν ή έχουν ξεκινήσει να δηµιουργούν και άλλες εταιρείες από τον τεχνολογικό ή και τον φαρµακευτικό χώρο. Φαίνεται, επίσης, ότι τα εξειδικευµένα στελέχη της εγχώριας αγοράς εργασίας δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση, γεγονός που οδηγεί σταδιακά και τους επιστήµονες µε σχετικές δεξιότητες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό να επιστρέφουν. Το brain regain ίσως ξεκινά να γίνεται πραγµατικότητα.

  Ψηφιακές τεχνολογίες και οικονοµική ανάπτυξη

  Πέρα, όµως, από τις άµεσες θέσεις εργασίας στις νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή ανάπτυξη θα συµπαρασύρει και τους άλλους κλάδους της οικονοµίας, δηµιουργώντας έµµεσα πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας την επόµενη πενταετία. Οι παραδοσιακοί κινητήριοι µοχλοί της οικονοµίας µας, όπως ο τουρισµός, η ναυτιλία, οι µεταφορές, η ενέργεια, µπορούν να ωφεληθούν τα µέγιστα από ψηφιακές τεχνολογίες. Η ανάπτυξη της εµπορικής δραστηριότητας, η παραγωγή και διανοµή προϊόντων, η προληπτική συντήρηση µηχανηµάτων αξιοποιούν προηγµένες τεχνολογίες όπως τεχνητή νοηµοσύνη, αισθητήρες, ροµποτική κ.λπ. Αλλά και οι πλέον σύγχρονοι κλάδοι οι οποίοι θα δηµιουργήσουν τους επιχειρηµατίες του µέλλοντος, όπως η πράσινη ενέργεια και η βιοτεχνολογία, χρειάζονται περισσότερο από όλα καλές (ψηφιακές) υποδοµές και εξειδικευµένα στελέχη.

  Προσέλκυση επενδύσεων 

  Το ψηφιακό άλµα αφορά επίσης την προσέλκυση στοχευµένων επενδύσεων, όπως η πρόσφατη επένδυση της Microsoft σε data centers στην Αττική και της TeamViewer στα Ιωάννινα. Η Ελλάδα αποτελεί σήµερα έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισµούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ξένες άµεσες επενδύσεις (FDI), οι οποίες εκτιµάται ότι θα σηµειώσουν ρεκόρ εικοσαετίας το επόµενο διάστηµα. Αξίζει να µνηµονευθεί η ταχύτατη κατανοµή του φάσµατος 5G, η οποία έφερε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη πίσω από τη Φινλανδία, δηµιουργώντας τις προϋποθέσεις για άµεσες και ταχύτατες επενδύσεις στις τηλεπικοινωνιακές υποδοµές της χώρας.

  Ευηµερία και ανάδειξη περιοχών

  Επίσης, το ψηφιακό άλµα αφορά την ευηµερία περιοχών που έχουν τις προϋποθέσεις αλλά δεν είχαν την ουσιαστική ευκαιρία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η µελέτη που πρόσφατα υλοποιήσαµε αφιλοκερδώς (pro-bono) για την Αστυπάλαια, που φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνοµο νησί, και µάλιστα µε καθαρή ενέργεια. Η µελέτη ανέδειξε τις τρεις προϋποθέσεις για την αύξηση της διαµονής (και, επακόλουθα, της οικονοµικής δραστηριότητας) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου: υποδοµές, ιατρικές υπηρεσίες και δυνατότητα εκπαίδευσης. 

  Μέσω της τεχνολογίας (5G και διασυνδεσιµότητα, τηλεϊατρική και τηλεκπαίδευση) µπορούν σε µεγάλο βαθµό να ικανοποιηθούν και οι τρεις προϋποθέσεις. Έχει ξεκινήσει η ζήτηση από ψηφιακούς νοµάδες, οι οποίοι θα εργάζονται ανά την υφήλιο µένοντας µόνιµα στην Ελλάδα. 

  Καθηµερινή ζωή

  Μια ψηφιακή Ελλάδα δηµιουργεί επίσης τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της καθηµερινότητάς µας. Η δυνατότητα να εκτελούµε πολλές από τις καθηµερινές υποχρεώσεις µας άµεσα από το σπίτι µας, όπως πληρωµές λογαριασµών, τραπεζικές υπηρεσίες, επαγγελµατικές υποχρεώσεις, αλλά και η δυνατότητα εξυπηρέτησης ηλεκτρονικά, µε παραγγελίες και παραδόσεις στο σπίτι µας, έχουν κάνει την καθηµερινότητά µας πιο εύκολη. 

  Εκσυγχρονισµός των δοµών του κράτους

  Τέλος, το ψηφιακό άλµα αφορά τον εκσυγχρονισµό των δοµών του κράτους. Περισσότερες από 1.000 δηµόσιες υπηρεσίες παρέχονται πλέον ηλεκτρονικά µέσω του egov, διασφαλίζοντας ταχύτητα, ευκολία και διαφάνεια και οδηγώντας σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Ο εµβολιασµός είναι ένα εξαιρετικό παράδειγµα διαδικασίας που σχεδιάστηκε από την αρχή εξολοκλήρου ψηφιακά (digital first και digital only), χωρίς να απαιτείται κανενός είδους φυσικό πιστοποιητικό ή βεβαίωση. 

  Εν κατακλείδι, το ψηφιακό άλµα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα µέλλον µε πολύ καλύτερες προοπτικές για όλους µας.

  * Ο κ. Νίκος Χριστοδούλου είναι Consulting Leading Partner στην Deloitte Ελλάδος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ