Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Μαϊ-2021 09:07

  Προς ένα νέο ευρωπαϊκό αφήγημα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Μελέα

  Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα Ευρώπης στην οποία γιορτάζεται η ειρήνη και η ενότητα στην Ευρώπη. Η εν λόγω ημερομηνία σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής Διακήρυξης Σουμάν όπου ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας διακήρρυτε ένα νέο αφήγημα για την Ευρώπη χωρίς πολέμους και με μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας όπου όλοι οι λαοί θα μπορούσαν να ζουν ενωμένοι και συμφιλιωμένοι.

  Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο αφήγημα: ένα αφήγημα που συνδέει το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν της Ευρώπης με το παρόν, παρέχει ένα όραμα για το μέλλον βασισμένο στη συνεργασία πέραν των συνόρων, ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των λαών της και βασίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συνεργασίας μεταξύ των γενεών, της ισότητας των φύλων, της βιώσιμης ευημερίας και της δίκαιης οικολογικής και ψηφιακής μετάβασης. Είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθεί η δημόσια στήριξη στις αξίες αυτές, με σκοπό να επανεξεταστούν τα μοντέλα μας ανάπτυξης και διακυβέρνησης υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας και να οικοδομηθεί μια πιο ισότιμη κοινωνία.

  Με αφορμή την έναρξη των συζητήσεων και διαβουλεύσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να τεθούν στο τραπέζι όλα τα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη και η κρίση της πανδημίας τα άμβλυνε και τα γιγάντωσε. Η Ευρώπη που χρειάζονται οι πολίτες της είναι αυτή που εστιάζει σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη από τις κρίσεις της νόσου COVID-19, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις αλληλένδετες κοινωνικές, οικονομικές, δημοκρατικές, δημογραφικές και κλιματικές κρίσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, την αναγκαιότητα της οικολογικής και ψηφιακής μετάβασης, καθώς και τις πιο μακροπρόθεσμες δομικές αλλαγές που προκαλεί η πανδημία.

  Η οικονομία της Ευρώπης πρέπει να υποστηριχθεί πλήρως για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, με δεδομένη την ανάγκη για ανοδική σύγκλιση, μεγαλύτερη συνοχή, κοινωνική προστασία, αυξημένες επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχειας.

  Η δική μας Ευρώπη θα υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, την επιχειρηματικότητα, τη δίκαιη μετάβαση, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, την καινοτομία, τις επενδύσεις στις υποδομές και στις κοινωνικές, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ψηφιοποίηση, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και την οικονομική και νομισματική ολοκλήρωση.

  Η Ευρώπη που επιθυμούμε και ονειρευόμαστε θα προστατεύει όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων των πλέον περιθωριοποιημένων, μεριμνώντας για την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία τους, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Επιπρόσθετα, θα σέβεται και θα προάγει την πολυμορφία, την ισότητα των φύλων, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δημοκρατία, τον κοινωνικό διάλογο και τη διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς.

  Τέλος, η Ευρώπη των λαών και των ίσων ευκαιριών προωθεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την πρόοδο στον κόσμο μέσω της πολυμέρειας, της προαγωγής της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κοινωνικού διαλόγου, των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, της διπλωματίας, καθώς και του ανοικτού, δίκαιου και βιώσιμου εμπορίου.

  *Ο κ. Γιώργος Μελέας είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ