Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Μαϊ-2021 00:03

  Το Ταμείο Ανάκαμψης και η ενεργειακή πράσινη μετάβαση: επενδύσεις για ανάπτυξη με σύμμαχο το περιβάλλον

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Ελευθεριάδη

  Με την αποστολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε η διαδικασία για ένα από τα πιο σημαντικά σχέδια των τελευταίων ετών που αφορούν την ελληνική οικονομία. 

  Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Σχεδίου Ανάκαμψης δημιουργούν μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ανασχηματίσει την οικονομία της, δημιουργώντας πραγματική προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα των Ελλήνων και μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα. Κομβικό ρόλο στο Σχέδιο Ανάκαμψης διαδραματίζει ο τομέας της ενέργειας με 6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 38% του προϋπολογισμού, να αφορούν συνολικά την πράσινη μετάβαση.

  Η μεγάλη διαφοροποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

  Το κύριο χαρακτηριστικό του Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορά τον ενεργειακό τομέα είναι ότι καλείται να ενισχύσει ένα κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης. Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό και διαφοροποιείται από τις ενέργειες του παρελθόντος, όπου συχνά η προσπάθεια εστιαζόταν στη δημιουργία συνθηκών ανασύστασης τμημάτων της ελληνικής οικονομίας.

  Η ενίσχυση ενός τομέα δραστηριότητας που παρουσιάζει ήδη αυξημένη ανάπτυξη και δυναμικές προοπτικές, μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική έκρηξη της οικονομικής δραστηριότητας φέρνοντας άμεσα, απτά, αποτελέσματα σε ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην ελληνική επιχειρηματικότητα, άμεση δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ανάσχεση του φαινομένου brain drain, και υγιή έσοδα για το ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το ότι τα συνολικά 170 έργα του Ταμείου Ανάπτυξης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από 6 χρόνια.

  Πολλαπλά οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας

  Αναλύοντας τα επιμέρους τμήματα του Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορούν τον ενεργειακό τομέα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το σημαντικότερο μέρος αυτού αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των προγραμμάτων "εξοικονομώ" για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και υποδομές τα οποία αθροίζουν συνολικά περί τα 1,7 δισ. ευρώ. 

  Η εξοικονόμηση ενέργειας που θεωρείται προτεραιότητα με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της πορείας προς την πράσινη μετάβαση ενώ παρέχει και πληθώρα πλεονεκτημάτων για τους Έλληνες καταναλωτές και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Οι θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι προφανείς, όπως επίσης προφανές είναι και το αντίστοιχο οικονομικό όφελος για τα ελληνικά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον Δημόσιο τομέα. 

  Η στόχευση σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας οδηγεί σε πραγματική έκρηξη στις δραστηριότητες ενός ευρύτατου φάσματος ελληνικών επιχειρήσεων στον κατασκευαστικό κλάδο, τη βιομηχανική παραγωγή, την υψηλή τεχνολογία, την αποθήκευση ενέργειας και την ανάπτυξη συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα ελληνικά νοικοκυριά θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να μετασχηματιστούν, σε ευρύτατη κλίμακα, από καταναλωτές σε prosumers, δηλαδή σε καταναλωτές και συγχρόνως παραγωγούς ενέργειας. 

  Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα αυτής της εξέλιξης είναι ο θετικός αντίκτυπος στην αγορά χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ενισχύονται οι δομές demand response όπου ο προγραμματισμός και η διαπραγμάτευση ενέργειας εξισορροπείται, ενισχύεται, και οδηγεί σε αυξημένη σταθερότητα στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. 

  Τα ανωτέρω έρχονται σε συνδυασμό και με τα κομμάτια του Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορούν την ηλεκτροκίνηση η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ευρώπη και τη χώρα μας για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, ανταγωνιστικότητας, και μείωσης της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, με 200 εκ. ευρώ να δεσμεύονται για αυτές τις δράσεις.

  Αποθήκευση, ΑΠΕ, και αξιόπιστα Δίκτυα

  Σημαντικά στοιχεία και ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης του Σχεδίου εντοπίζονται επίσης στην υποστήριξη της πράσινης μεταποίησης και των μεταφορών καθώς και της ανάπτυξης τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 με συνολικά 300 εκατ. ευρώ να διατίθενται για αυτό το σκοπό.

  Αντίστοιχα, τα 200 εκατ. ευρώ που δεσμεύονται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) οδηγούν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και διευκολύνουν τη χρηματοδότηση νέων έργων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενός επιχειρηματικού τομέα που ήδη παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική και προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική επιχειρηματικότητα και τους Έλληνες καταναλωτές. 

  Σημαντικότατες ευκαιρίες εντοπίζονται επίσης στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Αποθήκευσης Ενέργειας ισχύος ύψους μέχρι 1.380 MW, με 450 εκατ. ευρώ να εστιάζουν σε έναν τομέα που αποτελεί το πλέον κρίσιμο σημείο για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης, της περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας και της σύναψης Διμερών Συμβολαίων Πράσινης Ενέργειας, τα Green Corporate Power Purchase Agreements, γνωστά και ως PPA’s .

  Τέλος, οφείλουμε να αναδείξουμε τα σημαντικότατα οφέλη που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο από τα 240 εκατ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης που κατευθύνονται στην αποκατάσταση εδαφών παλαιών λιγνιτορυχείων στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, καθώς και στα συνολικά 310 εκατ. ευρώ που δεσμεύονται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, την αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς, την υπογειοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της ισχύος υποσταθμών διανομής. Η βελτίωση του δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη ανάπτυξη της χώρας στον ενεργειακό χάρτη, τη σταθεροποίηση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως αυτά που βιώσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

  Παρούσες οι ελληνικές επιχειρήσεις

  Με δεδομένη την υφιστάμενη ισχυρή παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, οι ανωτέρω δράσεις προσφέρουν σημαντικότατες ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και δημιουργούν ισχυρές βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης σε υγιείς και παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

  Συμπερασματικά, το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί, για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση, τις συνθήκες για αειφόρο ανάπτυξη, βελτίωση της ποιότητας ζωής και ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, θέτοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

  * Ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης είναι Partner Financial Advisory Services, Power & Utilities Leader στην Deloitte Ελλάδος 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ