Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 01:28

  Αρκεί μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη 

  Η χώρα μας με την οικονομική κρίση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη λόγω της πανδημίας, διεκδίκησε και πρόκειται να λάβει από την ΕΕ ένα πολύ υψηλό ποσό της τάξης των 32 δισ. ευρώ συνολικά, αποτελούμενο από δάνεια και επιχορηγήσεις για την στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

  Το ερώτημα βέβαια που τίθεται σε αυτό το σημείο, είναι κατά πόσο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης από μόνα τους, είναι ικανά να οδηγήσουν στην αντιστροφή της πορείας της χώρας, ώστε να φέρουν μια φάση οικονομικής άνθησης.

  Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αυτό καθεαυτό, δεν είναι μόνο η ρευστότητα και η έλλειψη κεφαλαίων, αλλά η ανταγωνιστικότητα και η χαμηλή παραγωγικότητα.

  Για να βελτιωθούν σημαντικά οι συγκεκριμένοι δείκτες, απαιτείται να μεγαλώσει καταρχάς το μέγεθος της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης.

  Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται άμεσα φορολογικά κίνητρα, καθώς και η απαραίτητη στελέχωση με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε ομοειδείς επιχειρήσεις να συγχωνευθούν αλλά και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας με στόχο να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη, να αυξηθεί η πελατειακή βάση και να ενισχυθούν οι πωλήσεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό μέσω των εξαγωγών.

  Ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το ενεργειακό κόστος, το οποίο πρέπει να μειωθεί αισθητά ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα όσον αφορά το ανά μονάδα κόστος των προϊόντων.

  Αυτό μπορεί να γίνει με την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και της ενεργειακής αυτονομίας των επιχειρήσεων, μέσω συμμετοχής τους σε μεγάλα επιχειρηματικά πάρκα όπου θα υφίσταται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για άμεση ενίσχυση του εθνικού δικτύου, το οποίο θα μπορεί ταυτόχρονα να αποτελεί και έσοδο για την εκάστοτε επιχείρηση ως μία διαδικασία αυτοχρηματοδοτούμενης ανάπτυξης από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας.

  Επιπρόσθετα, η συνεργασία και οι συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν και να εφαρμοστούν ανάμεσα στις επιχειρήσεις τεχνολογίας αιχμής και έντασης γνώσης, θα έχουν την δυνατότητα, να παράξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες θα δύνανται να εξαχθούν και να πωληθούν στο εξωτερικό, μέσω κατοχύρωσης πατέντας σε συνεργασία και με ερευνητικά ινστιτούτα, τα οποία θα κληθούν να συνδράμουν στην εξωστρέφεια και στον σχεδιασμό νέων υπηρεσιών των επιχειρήσεων.

  Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε πως από μόνο του το Ταμείο Ανάκαμψης και η ρευστότητα που θα προκύψει δεν εξασφαλίζει άμεσα την ανάπτυξη της χώρας, καθώς οι προϋποθέσεις της επιτυχίας και οι παράγοντες που απαιτούνται να συνδυαστούν, αποτελούν απαιτητικές συνθήκες, που χρειάζονται, κυβερνητικό σχεδιασμό αλλά και ισχυρή διακομματική συναίνεση, πέρα από κάθε μικροκομματική σκοπιμότητα.


  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ