Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Απρ-2021 00:05

  Μια χαρά είναι τα εμβόλια. Με τα φάρμακα όμως, τι γίνεται;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Δυστυχώς οι "ειδικοί” ανακοινώνουν τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους, τους θανάτους, καθώς και τα μέτρα που αποφασίζουν και επιβάλλουν. Ο κόσμος όμως είναι απληροφόρητος σχετικά με τις προσπάθειες των Μοριακών Βιολόγων και των Ανοσολόγων να βρουν αποτελεσματικές θεραπείες κατά της Covid-19, διότι κακά τα ψέματα... όσα εμβόλια και αν δημιουργηθούν, οι ιοί θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και να μεταλλάσσονται...  και πάντα κάποιοι θα νοσούν. Τι γίνεται με τα φάρμακα που θα βοηθούν πολίτες που νοσούν να αναρρώνουν;

  Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Göttingen, σε συνεργασία με τρία ακόμα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα μελέτησε πιθανές θεραπείες για τη λοίμωξη COVID-19, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που έχουν ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA για τη θεραπεία άλλων νοσημάτων, που όμως βρίσκουν εφαρμογή και στη λοίμωξη που αυτό τον καιρό ταλαιπωρεί τον πλανήτη.

  Η ομάδα, της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στα πλέον αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, εξέτασε χιλιάδες υπάρχοντα φάρμακα και διάφορα άλλα  μόρια, ως προς την ικανότητά τους να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιού SARS-CoV2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19. Σε αντίθεση με πολλές προηγούμενες μελέτες, εξετάστηκαν διάφορα μόρια ως προς την αντι-κορανοϊική δράση σε μια ποικιλία κυτταρικών τύπων, και ανθρώπινων κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος, που είναι παρόμοια με εκείνα που κυρίως επηρεάζονται στη λοίμωξη COVID-19.

  Από τα φάρμακα που βρέθηκαν να μειώνουν τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 σε αναπνευστικά κύτταρα, κάποια, όπως αναφέρθηκε, έχουν ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA: το φάρμακο κυκλοσπορίνη κατά της απόρριψης μοσχεύματος, το αντικαρκινικό φάρμακο δακομιτινίμπη και το αντιβιοτικό σαλινομυκίνη. Αυτά πρέπει να δοκιμαστούν ταχέως και σε μεγάλη κλίμακα, σε εθελοντές, καθώς και σε ασθενείς που νοσούν με COVID-19.

  Η έρευνα έριξε επίσης φως σε βασικά μονοπάτια και ιικές-διεργασίες που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να μολύνει διαφορετικά κύτταρα και διαπιστώθηκε ότι το αντιιικό φάρμακο remdesivir, φαίνεται να λειτουργεί ενάντια στον ιό σε αναπνευστικά κύτταρα, κάτι που δεν κατάφερε ποτέ η υδροξυχλωροκίνη, που τόσο διαφημίστηκε.

  Εξετάστηκαν πάνω από 3.000 ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.000 εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων και περισσότερων από 2.000 μορίων, που έχουν δείξει δραστικότητα έναντι καθορισμένων βιολογικών στόχων. Στη συνέχεια εξετάστηκαν ως προς την ικανότητά τους να αναστέλλουν σημαντικά την αντιγραφή του SARS-CoV-2 σε μολυσμένα κύτταρα, χωρίς να προκαλούν όμως μεγάλη τοξικότητα.

  Δεδομένου ότι το SARS-CoV-2 είναι κυρίως ένας αναπνευστικός ιός που προκαλεί λοιμώξεις στα κύτταρα των αεραγωγών, οι ερευνητές αναζήτησαν έναν τύπο αναπνευστικών κυττάρων που θα μπορούσαν να μολύνουν πειραματικά με τον ιό.  Αναγνωρίζοντας διαφορετικά σύνολα φαρμάκων που λειτουργούν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων, οι ερευνητές έριξαν επίσης φως στους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι στα νεφρά και στα ηπατικά κύτταρα, ο ιός χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό που μπορεί να διαταραχθεί, για παράδειγμα, από την υδροξυχλωροκίνη. Ωστόσο, ο ιός φαίνεται να χρησιμοποιεί διαφορετικό μηχανισμό στα αναπνευστικά κύτταρα, εξηγώντας έτσι την έλλειψη επιτυχίας της υδροξυχλωροκίνης σε αυτά τα κύτταρα.

  Πιθανώς, όπως διαφαίνεται, θα αργήσει, ή δεν θα υπάρξει ποτέ μια τέλεια θεραπεία για τη λοίμωξη COVID-19 - αλλά τα σωστά φάρμακα για τους σωστούς ασθενείς μπορούν σε κάθε περίπτωση να συμβάλουν στο να σωθούν πολλές ζωές.

  Μετά την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2 για περισσότερο από ένα χρόνο, οι γιατροί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την ίδια πραγματικότητα που υπήρχε πριν από μήνες: Δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19  -δυστυχώς, η επιστήμη δεν διαθέτει μαγικά ραβδιά. 

  Οι θεραπείες της λοίμωξης COVID-19 έχουν φτάσει μετά από επιστημονικές μελέτες και έρευνες σε συνδυασμούς φαρμάκων που αναπτύχθηκαν αρχικά για την καταπολέμηση άλλων ιών και που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς και σχετικά αποτελεσματικές στη θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου, όπως στεροειδή που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση δύσκολων φλεγμονών.

  Όμως τους τελευταίους μήνες, οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει πολλά επιπλέον φάρμακα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα εργαλεία κατά της COVID-19. Από μόνες τους, κάθε μία από αυτές τις θεραπείες προσφέρει ένα σχετικά μικρό όφελος. Οι συνδυασμοί όμως μεταξύ τους έχουν εντελώς διαφορετικά και πιο δυναμικά αποτελέσματα.

  Προς το παρόν, μόνο δύο φάρμακα συμφωνούνται ευρέως ότι είναι αποτελεσματικά έναντι του COVID-19. Το πρώτο είναι το ακριβό αντιιικό φάρμακο remdesivir, το οποίο μειώνει την παραμονή στο νοσοκομείο εμποδίζοντας την ικανότητα αναπαραγωγής του ιού. Το άλλο, η φθηνή στεροειδής δεξαμεθαζόνη, είναι το μόνο φάρμακο που επιβεβαιώνεται σε κλινικές δοκιμές για τη μείωση του κινδύνου θανάτου μεταξύ σοβαρών ασθενών με COVID-19. 

  Μετά βεβαιότητας, τα στεροειδή αποδεικνύονται χρήσιμα, αλλά οι ερευνητές πλησιάζουν επιπλέον θεραπείες που είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Από τα δεκάδες φάρμακα, το ανοσορυθμιστικό φάρμακο tocilizumab, που αμβλύνει την καταστροφική φλεγμονή που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της λοίμωξης Covid-19, και ένα αντίσωμα που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας θα μπορούσε να βοηθήσει -η δεξαμεθαζόνη.

  Ωστόσο, λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Η δεξαμεθαζόνη μειώνει το οίδημα, έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ το Tocilizumab καταστέλλει έναν κυτταρικό υποδοχέα που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις καταιγίδες κυτοκινών, που οδηγούν σε καταστροφική φλεγμονή αντίδραση.

  Προηγούμενες δοκιμές με το tocilizumab δεν κατέληξαν σε ιδιαίτερα οφέλη. Όμως, τον τελευταίο καιρό, δύο μεγάλες, τυχαιοποιημένες μελέτες διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μειώνει επίσης δραστικά τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19.

  Πριν λίγους μήνες, μετά από εκτεταμένες επιστημονικές μελέτες, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το φάρμακο sarilumab  -τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση λόγω COVID-19, που έλαβαν το φάρμακο ήταν λιγότερο πιθανό να χρειαστούν αναπνευστήρα και επέζησαν σε σχέση με τους ασθενείς που δεν το έλαβαν.

  Σε παρόμοια μελέτη, στους ασθενείς που έλαβαν tocilizumab, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από τον COVID-19 μειώθηκε κατά περίπου 25% και οι πιθανότητες εξόδου από το νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά περίπου 30%, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο.

  Ένα άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχει δημιουργήσει βάσιμες ελπίδες. Οι ερευνητές συνιστούν τη χορήγηση της βαρικιτινίμπης με remdesivir σε περιπτώσεις που ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19, δεν μπορούν να λάβουν στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη, λόγω αλλεργιών ή άλλων ιατρικών παθήσεων. Κατά μέσο όρο, η προσθήκη του συγκεκριμένου φαρμάκου μειώνει τους χρόνους ανάρρωσης των ασθενών ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με τη λήψη μόνο  του remdesivir.

  Οι οδηγίες θεραπείας αλλάζουν επίσης για τη χρήση πλάσματος από ασθενείς που ανάρρωσαν, το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα και στη χορήγησή του σε ασθενείς που νοσούν -πλέον η χορήγηση του συγκεκριμένου πλάσματος, χορηγείται μόνον εάν η περιεκτικότητα του σε αντισώματα είναι υψηλή, διότι όπως απεδείχθη, το πλάσμα με χαμηλό αριθμό αντισωμάτων δεν συμβάλει αποτελεσματικά στην θεραπεία. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν, πως η χορήγηση  πλάσματος σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 πρέπει να χορηγείται σχετικά νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου και πριν οι επιπλοκές οδηγήσουν τις προσπάθειες θεραπείας σε αχαρτογράφητα νερά.

  Οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές συνεχίζουν να εξετάζουν τόσο γνωστά όσο και νέα φάρμακα ως προς την αποτελεσματικότητα τους ενάντια στη λοίμωξη COVID-19. Είναι όμως ακόμα πολύ νωρίς για τεκμηριωμένα συμπεράσματα! Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία περιλαμβάνει αντιθρομβωτικά σκευάσματα, όπως η ηπαρίνη, που εν δυνάμει θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων στη αίμα, που σχετίζονται με επιπλοκές της λοίμωξης  COVID-19 και να βοηθήσουν στη μη επιδείνωση της κλινική λες κατάστασης των ασθενών. 

  Το αντιφλεγμονώδες φάρμακο κολχικίνη από την άλλη, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και ορισμένων παθήσεων της καρδιάς, δείχνει να έχει καλά αποτελέσματα μετά από συστηματική χορήγηση  -η κολχικίνη βοηθά στη μείωση του συνδυασμένου κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 28% σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έλαβαν το συγκεκριμένο φάρμακο. Ωστόσο, αρκετοί κλινικοί γιατροί εξακολουθούν να βλέπουν την κολχικίνη με κάποιο υγιή σκεπτικισμό. Η δοκιμή είχε συνολικά χαμηλό ποσοστό θανάτων και νοσηλειών, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θάνατος ή νοσηλεία θα μπορούσε να έχει υπερβολική επίδραση στα αποτελέσματα της μελέτης. Από τους 4.488 εγγεγραμμένους ασθενείς, μόνο 235 κατέληξαν στο νοσοκομείο ή πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων 104 που έλαβαν κολχικίνη και 131 που δεν έλαβαν το φάρμακο. Παρ’ όλα αυτά, η κλινική δοκιμή διευρύνεται,  για να δοκιμάσει την κολχικίνη, καθώς και την ασπιρίνη, το baricitinib και το κοκτέιλ αντισωμάτων που χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στα τέλη του 2020.

  Οι ειδικοί τονίζουν ότι, βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος για τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας COVID-19 δεν θα προέλθει από τη θεραπευτική αγωγή που ακόμα δεν υπάρχει στο οπλοστάσιο των γιατρών, αλλά θα προέλθει τουλάχιστον για τώρα, από τον εμβολιασμό. Όλα τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη απειλητικών για τη ζωή περιπτώσεων COVID-19.

  Ο ιός προσαρμόζεται σε εμάς, αλλά ευτυχώς, προσαρμόζεται σε αυτόν και η επιστήμη που αποκρυπτογραφεί τις μεθόδους...  άμυνάς του, προκειμένου να τον εμποδίσει να πολλαπλασιαστεί! 

  Επίσης οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει, πως για να επιτευχθεί η θωράκιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε σχέση με επικίνδυνες λοιμώξεις, είναι απαραίτητο και οι ίδιοι να τηρούν αυστηρά τα μέσα αυτοπροστασίας και να εφαρμόσουν κάποια απλά πράγματα, σκεπτόμενοι Ορθομοριακά!

  Να εφαρμόζουν Μεσογειακή-Ορθομοριακή Διατροφή, να καταναλώνουν άφθονο νερό καλής ποιότητος που ενυδατώνει τον οργανισμό, προσφέροντάς του τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και μέταλλα και που επιδρά αποτρεπτικά στις θρομβώσεις,.., Να λαμβάνουν αυξημένες ποσότητες φυσικής προέλευσης βιταμίνη -immune C με ψευδάργυρο, καθώς και φυσικών πολυθρεπτικών σκευασμάτων που περιέχουν τα 30 απόλυτα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός ως "καύσιμο”, για την καθημερινή ισορροπημένη λειτουργία του και για την ενεργοποίηση των δικών του αμυντικών μηχανισμών για την αιτιολογική αυτοθεραπεία.

  Τα εμβόλια και τα φάρμακα, σίγουρα κάνουν με επιτυχία τη δουλειά τους, εφ’ όσον και εμείς κάνουμε τη δική μας για να τα υποστηρίξουμε...

  Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, μέχρι να ξεμπλέξουμε.

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ