Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2021 00:03

  Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σταύρου Κουμεντάκη

  Αποτελεί κοινό τόπο πως οι ΜΜΕ χρειάζονται στήριξη για την επιβίωση και ανάπτυξή τους. Το βάρος όμως της χρηματοδότησής τους ούτε μπορούν ούτε θέλουν (ούτε όμως και ενδείκνυται) να αναλάβουν οι τράπεζες. Δυστυχώς, όπως ήδη διαπιστώσαμε, τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η εθνική οικονομία είναι τραπεζοκεντρικές. Είναι, κατά τούτο, αναγκαίο για τις ΜΜΕ και την οικονομία να ενεργοποιηθούν και αξιοποιηθούν περισσότερες, εναλλακτικές, πηγές χρηματοδότησής τους. Μια από αυτές: οι κεφαλαιαγορές. 

  Οι παραδοχές της ΕΕ για τις ΜΜΕ 

  Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ: "Υπάρχουν 24 εκατ. ΜΜΕ στην ΕΕ των 27.  Εκπροσωπούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Δημιουργούν περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ της ΕΕ ενώ ταυτόχρονα απασχολούσαν περισσότερους από 100 εκατ. υπαλλήλους πριν από την έναρξη της πανδημίας". Έχει γίνει ήδη αποδεκτό από την ΕΕ πως, στη μετά Covid εποχή, επιβάλλεται να αναθεωρηθεί η Στρατηγική για τις ΜΜΕ. Προς την κατεύθυνση και της υποβοήθησής τους  για την άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές. Τι συμβαίνει όμως στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;

  Ο "γολγοθάς" των χρηματιστηρίων

  Οι αρχικές δημόσιες προσφορές στις Ευρωπαϊκές Κεφαλαιαγορές

  Ας ρίξουμε μια σχετική ματιά στα (όχι ενθαρρυντικά) στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας (2009-2019):

   

  Αντίστοιχα με την ανωτέρω, φθίνουσα πορεία, των αρχικών δημόσιων προσφορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποβαθμισμένο προκύπτει, δυστυχώς, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των επενδυτών για τις κεφαλαιαγορές.

  Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά την τελευταία 20ετία

  Ας ρίξουμε και μια συνολική-συνοπτική ματιά στα κατωτέρω εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από την 1.1.2000 έως 26.3.21 (που ευγενικά μας παρέσχε και με την άδειά του δημοσιοποιούνται): 

  Οι, γνωστές σε όλους-εργώδεις θα λέγαμε, προσπάθειες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποδεικνύεται πως αποδίδουν καρπούς τα τελευταία χρόνια στην αγορά εταιρικών ομολόγων. Ωφελημένες βέβαια, επί του παρόντος, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις. 

  Κι η αγορά των μετοχών; 

  Ας ρίξουμε μια ματιά στην (προβληματική) τριετία 2013-2015: αντλήθηκαν €50 δισ. Επίσης: το πρώτο τρίμηνο του 2021 αντλήθηκαν περισσότερα από €2,3 δισ. Αν και το θέμα μοιάζει πολυπαραγοντικό, προκύπτει πως το χρηματιστήριο μπορεί να βοηθήσει στην άντληση κεφαλαίων. Οι ΜΜΕ δικαιούνται, αυτονόητα, το δικό τους μερίδιο. Και, βεβαίως, τη σχετική συνδρομή.

  Η ΕΕ κινείται, ήδη, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση...

  ΕΕ: Η δημιουργία ενός fund για την υποβοήθηση των ΜΜΕ κατά και μετά την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο 

  Οι (βασικές-αρχικές) παραδοχές για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός τέτοιου fund

  Πριν από ένα έτος (10.3.20) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε Ανακοίνωση για τις ΜΜΕ: "Στρατηγική για τις ΜΜΕ με στόχο μια βιώσιμη και ψηφιακή Ευρώπη". Επισημαίνει πως: "...Οι κεφαλαιαγορές αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των ΜΜΕ σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης... Ωστόσο, ο αριθμός των αρχικών δημόσιων προσφορών ΜΜΕ μειώθηκε δραστικά την περίοδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και έκτοτε δεν έχει ανακάμψει.."

  Στο πλαίσιο της εν λόγω στρατηγικής προτάθηκε η δημιουργία ενός fund για την υποβοήθηση της εισαγωγής στο χρηματιστήριο των ΜΜΕ κατά και μετά τη διαδικασία εγγραφής. Με τον τρόπο αυτό θα στρέφονταν περισσότερες, ταχέως αναπτυσσόμενες και καινοτόμες ΜΜΕ, στις κεφαλαιαγορές για άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανάπτυξή τους. Οι οικονομίες θα κατέληγαν λιγότερο "τραπεζοκεντρικές". 

  Πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  Τον παρελθόντα Σεπτέμβριο κατατέθηκε Πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βελτίωση, μεταξύ άλλων, της πρόσβασης των ΜΜΕ στις κεφαλαιαγορές. Επισημαίνεται (αιτ. σκέψη 9) η "πτώση των αγορών αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) στην ΕΕ..." που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός "ότι οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν δυσανάλογη διοικητική επιβάρυνση και έξοδα συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις καταχώρισης". Υπογραμμίζεται πως "είναι αναγκαία η διασφάλιση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος πριν και μετά τις αρχικές δημόσιες προσφορές για τις ΜΜΕ". Ενθαρρύνει, στο πλαίσιο αυτό, "τη δημιουργία και την απόδοση προτεραιότητας σε ένα μεγάλο ιδιωτικό πανευρωπαϊκό ταμείο, ένα Ταμείο IPO, για τη στήριξη της χρηματοδότησης των ΜΜΕ".

  Ακολούθησε σχετική Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ. Οι ρυθμοί όμως δεν είναι ταχείς. 

  Οι αναφορές στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU

  Ο απολύτως πρόσφατος Κανονισμός (ΕΕ) 2021/523 για τη θέσπιση του προγράμματος  InvestEu επαναφέρει (αιτ. σκέψη  21) το θέμα:  "Οι ΜΜΕ στην Ένωση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες και από τον δανεισμό... Ο παρών κανονισμός ...θα πρέπει επίσης να μεγιστοποιήσει την ικανότητα παρέμβασης δημόσιων/ιδιωτικών μέσων χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο εισαγωγής στο χρηματιστήριο για τις ΜΜΕ, με στόχο τη στήριξη των ΜΜΕ μέσω της διοχέτευσης περισσότερων ιδιωτικών όσο και δημόσιων ιδίων κεφαλαίων, ιδίως σε εταιρείες στρατηγικής σημασίας".

  Είναι, άραγε, το χρηματιστήριο το κατάλληλο μέσο άντλησης κεφαλαίων για τις ΜΜΕ; Σε επόμενη αρθρογραφία μας θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε κάποιες παραμέτρους του σχετικού ερωτήματος. 

  Σ’ εκείνες πάντως από τις ΜΜΕ που θα το επιλέξουν θα πρέπει να παρασχεθεί η κατάλληλη συνδρομή. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να επιτελέσει το fund που, όπως και ανωτέρω αναφέρθηκε,  σχεδιάζεται εδώ και καιρό από την Ε.Ε. Αντίστοιχες δράσεις δρομολογούνται και από το ΧΑ και την ελληνική πολιτεία (με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε επόμενη αρθρογραφία μας).

  Ευελπιστούμε να μην βραδύνουν.

  Για το καλό των επιχειρήσεων.

  Για το καλό (και) της εθνικής μας οικονομίας.. 

  Για το καλό, εν τέλει, όλων μας.

  * Ο κ. Σταύρος Κουμεντάκης είναι Managing Partner της Koumentakis and Associates Law Firm

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ