Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Απρ-2021 00:05

  Ένα πλαίσιο ρύθμισης και κατανόησης για το κορονοχρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα δέσμη μέτρων οικονομικής στήριξης  για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ένα δίχτυ προστασίας για περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις και εκατομμύρια εργαζόμενους. Η σύνθεση της στήριξης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έναν νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, την απαλλαγή μέχρι και 50% των πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας, επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών και το πρόγραμμα "Γέφυρα” για τη ρύθμιση των δανείων.

  Ο στόχος του συνεκτικού, όπως αποδεικνύεται, σχεδίου στήριξης της πραγματικής οικονομίας είναι συγκεκριμένος: να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν όρθιες έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ένας στόχος με πολλαπλές προεκτάσεις που η επίτευξη του ή μη, επηρεάζει και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μεταπανδημική ανάκαμψη είναι δυνατόν να συμβεί μόνο αν η πραγματική οικονομία παραμείνει ζωντανή. Η διαδρομή της ανάκαμψης περνάει μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από την υγειονομική κρίση.

  Η συσσώρευση των υποχρεώσεων και των χρεών αποτελεί παράγοντα που θα καθορίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αν τα μέτρα στήριξης που έλαβε έγκαιρα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέτρεψαν την οικονομία από μια ελεύθερη πτώση, ένα πλαίσιο ρύθμισης και κατανόησης για το κορονοχρέος θα λειτουργήσει ως δύναμη ώθησης στην εποχή μετά την πανδημία. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η υγειονομική κρίση έπληξε απευθείας και άμεσα την πραγματική οικονομία σε αντίθεση με την οικονομική κρίση όπου οι συνέπειες εμφανίστηκαν αρχικά στον τραπεζικό κλάδο και ακολούθως μετακυλίστηκαν στις επιχειρήσεις. 

  Η ανάπτυξη ενός πλαισίου ρύθμισης των υποχρεώσεων πρέπει να έχει ως συστατικό στοιχείο την κατανόηση. Την κατανόηση της πολιτείας για τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας που κατάφερε να επιβιώσει και αγωνίζεται ξανά για να κρατηθεί όρθιος. Παράλληλα, απαιτείται η κατανόηση από τους ανθρώπους της αγοράς ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των ζημιών από την πανδημία και να αναγνωρίσει ότι το κράτος στάθηκε αρωγός σε μια πρωτοφανή κρίση.

  * * Ο Δρ Κωνσταντίνος Μουτσιάνας είναι Lecturer in Finance, CITY College, University of York Europe Campus

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ