Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαρ-2021 00:03

  Γύρω - γύρω όλοι και στη μέση η διχόνοια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ανδρέα Μήλιου

  "Η Ελλάδα υποδουλώθηκε εξ’ αιτίας της διχόνοιας. Η ομόνοια είναι το θεμέλιο της πολιτείας." Θεόδ. Κολοκοτρώνης

  "Η διχόνοια είναι τυραννία χειρότερη από την Τουρκοκρατία." Αδ. Κοραής προς τους Προύχοντες του Μοριά.

  Γεγονότα σαν αυτά της Ν. Σμύρνης καλλιεργούν διχαστικό κλίμα που πλήττει τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική ευημερία. Οι προσκλήσεις κομμάτων για συμμετοχή σε πορεία εν μέσω πανδημίας, που ισοδυναμεί με κάλεσμα για παράβαση του νόμου, δεν είναι υπεύθυνη δημοκρατική πράξη. Όπως υπεύθυνη δημοκρατική πράξη δεν είναι ούτε ο μη σεβασμός του δημόσιου χώρου,  της δημόσιας περιουσίας και της περιουσίας των άλλων. Σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες, αυτά  είναι αδικήματα που τιμωρούνται και η τιμωρία τους έχει την αυτονόητη κατανόηση από το σύνολο της κοινωνίας. 

  Τους διχασμούς τους πληρώσαμε στο παρελθόν με τέσσερις εμφύλιους, επτά πτωχεύσεις, εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, διωγμούς, ξερονήσια και στερήσεις. Αν θέλει η Αριστερά να αποτελεί πραγματική προοδευτική και όχι ψευδοπροοδευτική πολιτική δύναμη πρέπει να σταματήσει να κάνει ανασκαφές στο παρελθόν  και να υπνοβατεί στο παρόν. Η πολιτική αυτή  δεν προσφέρει στη χώρα∙ αντίθετα, υποσκάπτει το μέλλον της. Πρέπει να υιοθετήσει θέσεις που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία του λαού και όχι να υπερασπίζεται αποστεωμένες ιδέες. Πρέπει να εξοβελίσει από το γονίδιό της τον διχασμό και τα σύνδρομα του "παιδισμού" και του "εφηβικού εγωισμού", που υποδηλώνουν  εγωιστική ικανοποίηση της δικής της μειοψηφικής άποψης, με κάθε τρόπο και μέσο, και να  επικεντρώσει τις προτάσεις της στην ευημερία του συλλογικού καλού. Οι σοβιετικής κατασκευής πυξίδες έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία ως ελαττωματικές και δεν χρησιμοποιούνται πουθενά πλέον. Αν η Αριστερά θέλει να είναι χρήσιμη στη χώρα οφείλει να συμβάλλει δημιουργικά στη συμμετοχή της χώρας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Μια τέτοια αριστερά είναι χρήσιμη στη χώρα και όχι μια Αριστερά εύπορων Προυχόντων που θωπεύει τα αισθήματα των μη προνομιούχων. Μια Αριστερά που θα δρα διαπλαστικά στην κοινωνία και θα απολαμβάνει τον σεβασμό της.

  Όλοι οι αξιόλογοι διανοητές των τελευταίων εκατό χρόνων συμφωνούν ότι το πρόβλημα της χώρας είναι  κοινωνικό και πολιτισμικό. Η κοινωνία βολοδέρνει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, ο πολιτισμός ψυχορραγεί και η παιδεία δεν έχει διαπλαστικό χαρακτήρα. Οι δείκτες κοινωνικού κεφαλαίου  είναι ασθενικοί και  ο ατομικισμός εμποδίζει την ευόδωση κάθε συλλογικής προσπάθειας, δρώντας ανασχετικά στην κινητοποίηση του μηχανισμού μεγιστοποίησης της συλλογικής υπεραξίας.

  Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να συνεργασθούν για τη βελτίωση του κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου της χώρας και όχι να σκιαμαχούν για ξεπερασμένες ιδεολογίες και πρακτικές. Οφείλουν να συνεργασθούν για να μη χάσει η χώρα το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπως έχασε τα τρένα των προηγούμενων επαναστάσεων. Αν δεν γίνει αυτό, σε λίγα χρόνια θα βρισκόμαστε στην οπισθοφυλακή του αναπτυγμένου κόσμου και θα νοσταλγούμε τις ευκαιρίες που χάσαμε. Το έχουμε κάνει, άλλωστε, επανειλημμένα. "Παλιά μας τέχνη κόσκινο", λέει ο λαός.  Ας μην κάνουμε πάλι επίκαιρα τα γραμμένα το 1936 λόγια του νομπελίστα ποιητή:

  "Να νοσταλγείς τον τόπο σου,
  ζώντας στον τόπο σου,
  τίποτα δεν είναι πιο πικρό" (Γ. Σεφέρης, Μέρες Γ’)   

  *Ο κ. Ανδρέας Μήλιος είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, συγγραφέας του βιβλίου "Εταιρική ταυτότητα και εικόνα" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ