Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 00:03

  Να εμπιστευτώ Value ή Growth μετοχές;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Καντζέλη

  Είναι μακράν η πιο "hot" συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων, σίγουρα μετά τις αμερικάνικες εκλογές και καθώς βαδίζουμε σταδιακά προς τα αρχικά ανοίγματα των οικονομιών, ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών σε κάθε χώρα.

  Πάμε να αναλύσουμε λίγο τις Growth σε σχέση με τις Value μετοχές και να δούμε πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε σχέση και με τη διακύμανση. Και πώς αυτό αποτυπώθηκε το 2020 αλλά και το τι αλλάζει το 2021 στο podcast μου

  Μετοχές Growth

  Οι εταιρείες ανάπτυξης δίνουν προτεραιότητα στη μετάβαση από μικρές, ανερχόμενες επιχειρήσεις σε ηγέτες στις αντίστοιχες βιομηχανίες τους το συντομότερο δυνατό, με χρήση τελευταίας τεχνολογίας, αυτοματοποίησης. Νωρίς, αυτοί οι τύποι εταιρειών τείνουν να επικεντρώνονται στην αύξηση των εσόδων τους, συχνά "θυσιάζοντας" τη γρήγορη κερδοφορία, στοχεύοντας στη μεγάλη εικόνα. Μετά από μια χρονική περίοδο, οι εταιρείες ανάπτυξης αρχίζουν να εστιάζουν περισσότερο στη μεγιστοποίηση των κερδών, κυρίως όταν έχει επιτευχθεί το απαραίτητο scaling.

  Καθώς τα βασικά οικονομικά στοιχεία βελτιώνονται, η αξία της εταιρείας αυξάνεται στα μάτια των επενδυτών που έχουν επίγνωση της ανάπτυξης αυτής και μπορούν να αντιληφθούν τι έρχεται. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά θετικό συναίσθημα το οποίο θα συμπαρασύρει και όσους δεν το είχαν ήδη αντιληφθεί. Η αύξηση της τιμής των μετοχών μπορεί να ενισχύσει τη φήμη μιας εταιρείας, βοηθώντας την να κερδίσει ακόμη περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

  Οι εταιρείες ανάπτυξης τείνουν να έχουν σχετικά υψηλές αποτιμήσεις μετά από κάποια χρόνια, έχοντας αποδείξει ότι το μοντέλο τους δουλεύει καλύτερα από αυτό των ανταγωνιστών, όπως αποτιμώνται από τους δείκτες price-to-earnings και price-to-book value. Ωστόσο, βλέπουν επίσης ταχύτερη αύξηση των εσόδων από τους στενούς ανταγωνιστές τους, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσουν τα κόστη τους με τον ίδιο ρυθμό.

  Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι όλα τα success stories των εταιρειών του Nasdaq, αλλά φυσικά και άλλων startup οι οποίες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να μπουν σε κάποιο χρηματιστήριο. 

  Μετοχές Value

  Οι μετοχές Value είναι εταιρείες που αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαπραγμάτευσης για σχετικά φθηνές αποτιμήσεις σε σχέση με τα κέρδη τους και το δυναμικό μακροπρόθεσμης ανάπτυξης τους.

  Οι μετοχές Value δεν έχουν εντυπωσιακά χαρακτηριστικά ανάπτυξης. Οι εταιρείες που θεωρούνται Value stocks έχουν σταθερά, προβλέψιμα επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργούν μέτρια αλλά σταθερά κέρδη στα έσοδα με την πάροδο του χρόνου. 

  Παραδείγματα υπάρχουν πολλά είτε στην Αμερική είτε στην Ευρώπη που σε μεγάλο βαθμό έχει Value stocks όπως μεγάλες τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες ή εταιρείες αυτοκινήτων. 

  Ποιο είναι καλύτερο: Value ή Growth

  Τόσο οι μετοχές Growth όσο και οι μετοχές Value προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες όμως πάντοτε πρέπει να αναλύονται σε συνάρτηση με την πιθανή διακύμανση που μπορεί να έχουν και τελικά τον κατάλληλο επενδυτικό ορίζοντα. 

  Στο παρακάτω γράφημα αναλύοντας την κατάσταση που οδηγούνται οι οικονομίες με το επικείμενο άνοιγμα ύστερα από μια πολύ μακρά περίοδο Lockdown λόγω της πανδημίας Covid-19, μπορείτε να δείτε πως ολοκληρώσαμε ένα rebalancing στο Growth πλάνο μας, από αναπτυξιακές μετοχές που είχαν "τρέξει" πάνω από 45,5% τους τελευταίους 12 μήνες, σε Value μετοχές οι οποίες ναι μεν είχαν υπο αποδώσει έως τώρα, ωστόσο ετοιμάζονται για ένα πολύ δυνατό comeback.  

  Διάγραμμα 1: Τελευταίοι 12 μήνες δείχνουν τις Growth Μετοχές να έχουν "τρέξει" 45,5% την ώρα που οι Value μετοχές την αντίστοιχη περίοδο είναι στο +26,45%

  πιν

   

  Διάγραμμα 2: Από τις αρχές του χρόνου αλλά ιδιαίτερα από τα μέσα Φεβρουαρίου η άνοδος 8,4% των Value stocks δείχνουν την ξεκάθαρη εικόνα των αγορών για στήριξη σε "βαριά" χαρτιά, την ώρα που οι Growth μετοχές είναι στο -0,88% για το 2021 

  πιν


  Ωστόσο το καλύτερο στυλ επένδυσης για εσάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους προσωπικούς σας οικονομικούς στόχους και τις επενδυτικές σας προτιμήσεις αλλά και τον ορίζοντα που έχετε.

  * Ο κ. Καντζέλης είναι πιστοποιημένος διαχειριστής κεφαλαίων και CEO/Founding partner της XSpot Wealth που βραβεύτηκε ως "Ο πιο καινοτόμος Wealth Manager στην Ευρώπη για το 2020" από το περιοδικό World Finance.

  ** Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ