Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Μαρ-2021 00:03

  Θα εγκαταλειφθεί το κέντρο των πόλεων;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεόδωρου Α. Κουτρούκη

  Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσο θα διαρκέσει η πανδημία του Covid-19. Κι αν ακόμη ο μαζικός εμβολιασμός θέσει ένα τέλος σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση, πολλοί είναι εκείνοι οι εμπειρογνώμονες που πιθανολογούν ότι παραλλαγές της ίδιας νόσου ή μετεξελίξεις της θα επανακάμψουν ως νέες πανδημίες στο μέλλον. Οψόμεθα.

  Μολαταύτα φαίνεται πως ο υγειονομικός συναγερμός που έφερε ο Covid-19 θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Ηδη τα πρώτα στοιχεία της κτηματαγοράς δείχνουν ότι το πρόσταγμα για κοινωνική αποστασιοποίηση έχει στρέψει πολλούς αγοραστές ή ενοικιαστές κατοικίας εκτός των πυκνοδομημένων αστικών κέντρων. Η ασφαλής διαβίωση είναι ευκολότερο να εξασφαλιστεί στα προάστια ή σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις, όπου επικρατούν οι μονοκατοικίες και οι κάτοικοι δεν εκτίθενται σε πολλαπλούς κοινόχρηστους χώρους (ανελκυστήρες, κλιμακοστάσια,  στενότεροι και ελλιπώς αεριζόμενοι δρόμοι κ.ά.), Η επιλογή της εργασίας από το σπίτι μπορεί να διευκολύνει τους εργαζόμενους οικογενειάρχες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και το κόστος αυτών, να επωφεληθούν από φθηνότερα ενοίκια, να απολαύσουν την υγειονομική ελευθερία των μεγάλων ακάλυπτων χώρων. 

  Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Στο "Δεκαήμερο του Βοκκάκιου" αναφέρεται πως τον 14ο αιώνα οι πλούσιοι αστοί της Φλωρεντίας αποτραβιόνταν οικογενειακώς στις γραφικές εξοχές της Τοσκάνης για να σωθούν από το Μαύρο Θάνατο.

  Οι πανδημίες μεταμορφώνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η ευκαιρία της τηλεργασίας φαίνεται πως θα υιοθετηθεί ως πάγια επιλογή από πολλούς απασχολούμενους ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας. Οι εταιρείες θα συρρικνώσουν τους ακριβούς χώρους γραφείων στο κέντρο των πόλεων, τα καταστήματα εστίασης και υποστήριξης των στελεχών επιχειρήσεων δεν θα είναι πια αναγκαία. Ένα μεγάλο μέρος του επαγγελματικού βίου θα μεταφερθεί σε ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές και η κοινωνική ζωή δε θα εκτυλίσσεται πλέον στα στενάχωρα στέκια συνάντησης και αναψυχής του αστικού ιστού.

  Σε αυτό το νέο κρεσέντο μετακίνησης πληθυσμών σε μια τάση αντίστροφη της αστυφιλίας, κρίσιμο ρόλο θα παίξει η επιλογή των νέων περιοχών, όπου οι έποικοι-επαγγελματίες θα θελήσουν να συνδυάσουν τη ζωή στην εξοχή με την καριέρα τους.

  Βασικά κριτήρια για την επιλογή τους θα είναι η εγγύτητα προς τις μεγαλουπόλεις, η ύπαρξη γρήγορου και αξιόπιστού συγκοινωνιακού δικτύου και ιδίως μέσων σταθερής τροχιάς (Υπόγειος ή/και Προαστιακός Σιδηρόδρομος), η εγκατάσταση υποδομών για Internet υψηλής ταχύτητας (δίκτυα οπτικών ινών NGAκ.α.), η διασφάλιση χαμηλού κόστους θέρμανσης (δίκτυα φυσικού αερίου κ.λπ.), η παροχή κινήτρων προς επαγγελματίες/επιχειρήσεις και νέους κατοίκους από την τοπική αυτοδιοίκηση (π.χ. φθηνότερα δημοτικά τέλη για την πρώτη περίοδο εγκατάστασης), η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, οι τιμές των ακινήτων, οι υποδομές σε υπηρεσίες του δημοσίου  και λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες (τράπεζες, ταχυδρομικά γραφεία, σχολεία κ.λπ).

  Η νέα μεταμορφωμένη αγορά εργασίας θα δώσει την ευκαιρία σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές να αναβαθμιστούν στον οικονομικό ιστό της χώρας και θα σηματοδοτήσει τις περιοχές που θα γίνουν οι οικονομικοί πρωταθλητές των επόμενων δεκαετιών.

  * Ο κ. Θεόδωρος Α. Κουτρούκης είναι Αναπλ. Προέδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ tkoutro@econ.duth.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ