Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Μαρ-2021 00:04

  Το Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ιωάννη Κίνια 

  Σε μια χώρα που η λέξη Επιχειρηματικότητα ηχεί ακόμα παράξενα στα αυτιά μιας μερίδας των πολιτών, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο καλείται να τοποθετηθεί και να ψάξει το ρόλο του απέναντι σε αυτή την έννοια. 

  Το πανεπιστήμιο υπήρξε παραδοσιακά και θα συνεχίσει να είναι χώρος έρευνας, πηγή παραγωγής γνώσης, εστία της ελεύθερης σκέψης, κοιτίδα ανεξαρτησίας. Υπήρξε επίσης και θα συνεχίσει να είναι σχολείο που θα εκπαιδεύει επιστήμονες, ώστε να προσφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, όπου η κοινωνία τις χρειάζεται. 

  Μια από αυτές τις πτυχές της κοινωνίας είναι και ο παραγωγικός ιστός της, οι επιχειρήσεις. Πόσο καλά όμως προσεγγίζει το πανεπιστήμιο την έννοια της επιχειρηματικότητας και πόσο καλά οι αυριανοί απόφοιτοι, τη γνωρίζουν και την αντιλαμβάνονται;

  Ο κύριος ρόλος του πανεπιστημίου είναι να γεννάει νέα, πλούσια και αξιόλογη γνώση. Ο ρόλος αυτός θα πρέπει να διευρυνθεί, ώστε η γνώση αυτή να μεταφέρεται στην κοινωνία και να προσφέρει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Είναι επομένως σημαντικό, η επιστημονική γνώση να μπορέσει να διαχυθεί από την πηγή που τη δημιουργεί, στους οργανισμούς που θα παράξουν την καινοτόμο δραστηριότητα, που δεν είναι άλλοι από τις επιχειρήσεις. 

  Το πανεπιστήμιο οφείλει λοιπόν να καλλιεργήσει την επιχειρηματική κουλτούρα, ώστε να αναπτύξει μέσω των αποφοίτων του το επιχειρηματικό κεφάλαιο που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Έτσι θα δημιουργηθεί το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. 

  Στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, η εκπαίδευση γύρω από την επιχειρηματικότητα δε σταματάει στην παραδοσιακή διδασκαλία, με την περιγραφή της έννοιας μέσω διαλέξεων. Δεν αρκείται ούτε στη στατική ανάπτυξη της δημιουργικότητας των φοιτητών, μέσω ασκήσεων και παρουσιάσεων, αποστειρωμένων από την πραγματική αγορά. Στο σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο η διδασκαλία γίνεται μέσω της εμπειρίας και έχει ως στόχο τη δημιουργία αξίας που απαντάει σε συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας, δημιουργεί πραγματικές επιχειρήσεις από τους φοιτητές, εξασφαλίζει βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα, η ζωή των οποίων συνεχίζεται και μετά την αποφοίτηση των φοιτητών. 

  Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο φιλοξενεί στη θερμοκοιτίδα του δημιουργικές ιδέες φοιτητών στα πρώτα τους βήματα, με σκοπό να τις βοηθήσει να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Επιπλέον, υποστηρίζει την επιτάχυνση και την περαιτέρω ανάπτυξη και μεγέθυνση των επιχειρήσεων αυτών ακόμα περισσότερο, με σκοπό να γίνουν όσο πιο ανταγωνιστικές γίνεται. 

  Η ύπαρξη των θερμοκοιτίδων αυτών αποτελεί προστιθέμενη αξία για το ευρύτερο οικοσύστημα. Το αποτέλεσμα της λειτουργίας τους προσφέρει λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και φυσικά αποτρέπει τη φυγή ικανών επιστημόνων στο εξωτερικό. Επιπλέον, η επιτυχία των νεοσύστατων επιχειρήσεων και η ανάπτυξή τους επιστρέφει σημαντικούς πόρους στο ίδρυμα, ώστε να αυτοχρηματοδοτείται και να είναι σε θέση να ενισχύει τις επόμενες νέες επιχειρήσεις. 

  Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο εκπαιδεύει στην επιχειρηματικότητα νέους επιστήμονες, αναδεικνύει και προάγει νέους ερευνητές, εγκαθιδρύει μακροχρόνιες συνεργασίες με μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργεί δίκτυα με μέντορες και επενδυτές και αναπτύσσει τα δικά του κέντρα επιχειρηματικότητας και δομές μεταφοράς τεχνολογίας. 

  Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο επικοινωνεί με το κοινωνικό οικοσύστημα, γεννάει αξία και την προσφέρει δημιουργώντας προοπτική για το μέλλον. 

  Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο έχει ως στόχο να δημιουργεί επιχειρηματίες προερχόμενους από οποιαδήποτε επιστημονική περιοχή, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Δημιουργεί αποφοίτους που θα μπορούν να δουν την επιχειρηματικότητα σαν μια κύρια επιλογή καριέρας. 

  Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο μαθαίνει στον φοιτητή του να είναι δημιουργικός και ανταγωνιστικός, να λύνει προβλήματα, να ανακαλύπτει ευκαιρίες, να βρίσκει πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, να συμμετέχει σε δίκτυα, να αναλαμβάνει ρίσκο και να μην τα παρατάει. 

  Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο μεταλαμπαδεύει την επιχειρηματική κουλτούρα και μετουσιώνει την επιχειρηματικότητα σε στάση ζωής για όσους το επιλέγουν. Ακόμα όμως και όσοι δεν επιλέξουν να γίνουν επιχειρηματίες, θα έχουν εκπαιδευτεί έτσι ώστε να είναι πιο ικανοί και ανταγωνιστικοί πολίτες, που θα είναι σε θέση να χτίσουν ένα πιο δυνατό κοινωνικό οικοσύστημα. 

  * Ο Δρ. Ιωάννης Κίνιας είναι Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ