Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 00:03

  Η μάχη έληξε, μένουν μόνο οι λεπτομέρειες - Μάρτιο η τελική πρόταση για το ψηφιακό διαβατήριο ανοσίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θοδωρή Γιάνναρου 

  Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού και ως εκ τούτου, υπέρ και ενός αποδεικτικού, όπως το Ψηφιακό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ανοσίας, που θα αποδεικνύει του λόγου το αληθές και που θα δίνει στους κατόχους του κάποια σοβαρά πλεονεκτήματα και προνόμια! 

  Τελικά δηλαδή  ο "Εξώκοσμος” και οι τρικλοποδιές που επιχείρησε να βάλει  στο "αυτονόητο” δεν ληφθήκαν  υπόψη από την Κομισιόν και έτσι φθάσαμε ώστε από την Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ανακοινωθεί με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι μέσα στον μήνα που διανύουμε, θα ανακοινωθεί η πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το πολυπόθητο πανευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού και ανοσίας, που ήταν έμπνευση και πρόταση ελληνική, δια στόματος του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Υλοποιείται πλέον επίσημα, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες γνωστών κύκλων, να εμποδίσουν με κάθε τρόπο και μέσο, την εφαρμογή του -ευτυχώς όμως, έχουν οι φύλακες γνώση...

  Ήταν δίκαιο και απαραίτητο και τελικά γίνεται  πράξη. Ήταν αναγκαίο, ειδικά για τις χώρες του Νότου, που κάθε χρόνο υποδέχονται εκατομμύρια τουρίστες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ήταν ως πρόταση απόλυτα ορθολογική και ως εκ τούτου έτυχε και της απόλυτης στήριξης του ιδιωτικού τομέα, που αδυνατούσε πλέον να αντιμετωπίσει την αδιαφορία και τον ωχαδερφισμό μερίδας των Ευρωπαίων πολιτών -που είναι οι ίδιοι που αντιτάχθηκαν στην ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού υγείας, φέρνοντας σε άμεσο και ορατό κίνδυνο την προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να απαιτήσει εχέγγυα υγείας από τους ενδιαφερόμενους για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, πελάτες, αλλά και από τους εργαζόμενους που πρέπει κατά κάποιον τρόπο να δείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στην εταιρεία που τους έχει στη δούλεψή της! 

  Ήταν μία καθαρά ελληνική ιδέα και πρόταση, που μετά από επίμονες διαβουλεύσεις κρίθηκε ζωτικής σημασίας από τα κράτη-μέλη και υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς, με την Κομισιόν να παρουσιάζει τη δική της πρόταση τον Μάρτιο, για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού και ανοσίας, όπως ρητά τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα, 01.03.2021. Σχετικά τώρα με  το πώς επί της ουσίας θα είναι αυτό το ψηφιακό διαβατήριο, θα υποβληθεί επίσημη νομοθετική πρόταση γύρω στα μέσα Μαρτίου. 

  Σε κάθε περίπτωση, παρά τις όποιες επιφυλάξεις  -λογικές ή μη, η πλειοψηφία των πολιτών στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  όπως διαφαίνεται θα αποδεχθεί τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού και ανοσίας, για έναν απλό λόγο: Τα αυστηρά lockdown που αναγκαστικά επιβλήθηκαν, δύσκολα τα αντέχει ο επιχειρηματικός κόσμος, διότι όπως αποδείχθηκε κοστίζουν από οικονομικής άποψης ακριβά και ως εκ τούτου ακόμη και οι μικροί διέξοδοι από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κορονοϊού, παρέχουν απτές αχτίδες ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, σε μια κανονικότητα που θα επιστρέψει.

  Έτσι, φθάσαμε στο σημείο, ένας μεγάλος αριθμός χωρών να έχουν εμβολιάσει περισσότερες από 80 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της λοίμωξης Covid-19 μέχρι πριν μερικές ημέρες, αριθμός όμως σχετικά χαμηλός σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό των οκτώ περίπου δισ. κατοίκων του πλανήτη, αλλά αρκετός για να πυροδοτήσει μία παγκόσμια μάχη,, σχετικά με το κατά πόσο οι εμβολιασμένοι πρέπει να τύχουν ειδικών προνομίων, που θα τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν με περισσότερες ελευθερίες και προνόμια από τους αρνητές, μετά από τη χορήγηση ειδικών ψηφιακών  "αποδείξεων” εμβολιασμού ή ανοσίας. 

  Αρκετά πλέον κράτη, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία κ.ά., που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό,  έχουν ήδη ρητά δηλώσει με επίσημες ανακοινώσεις, πως θα είναι ανοικτά σε ταξιδιώτες που αποδεδειγμένα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ή έχουν αποδεδειγμένη ανοσία.

  Και βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις και οι απόψεις διίστανται, σχετικά με το κατά πόσο είναι επιβεβλημένο να υιοθετηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

  Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών το θεωρεί έναν ασφαλή και ταχύ δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα που επιτέλους θα μας δώσει πίσω τις ζωές μας, ενώ από την άλλη, κάποια μειοψηφία συνηθισμένη στην άρνηση και τις επαναστάσεις του καναπέ, ανησυχεί, ότι ίσως ως μέτρο θα αποδειχθεί και άδικο και διχαστικό, αλλά θα έχει περάσει με κοινοτικό νόμο και δεν θα μπορούν πλέον να το αμφισβητήσουν.

  Ας δούμε όμως, ποιες ακριβώς είναι οι περίφημες επιφυλάξεις που διατυπώνουν κυρίως οι αρνητές της ύπαρξης του νέου κορονοϊού, καθώς και εκείνοι που είναι φανατικοί πολέμιοι του εμβολιασμού και συλλήβδην όλων των εμβολίων.

  Ένας πρώτος λόγος επιφύλαξης, είναι το ότι κατά την άποψη των αρνητών, είναι ακόμα ασαφής η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού. Αυτό προέκυψε πιθανότατα, επειδή κάπου το διάβασαν... στο έγκυρο επιστημονικά διαδίκτυο.

  Ένας δεύτερος ενδοιασμός προέρχεται από τους πιο ήπιους αρνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν, πως τα εμβόλια ναι μεν σώζουν ζωές και αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο, αλλά μερικοί εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μολύνονται από τον νέο κορονοϊό και να τον μεταδίδουν σε άλλους. 

  Δεν γνωρίζουν όμως, απληροφόρητοι όπως μέσα στο φανατισμό τους είναι, ότι τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη φαρέτρα μας, μειώνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητα και καθώς θα αυξάνονται και οι επιστημονικές αποδείξεις ως προς αυτό, αυτόματα θα εντείνονται και οι πιέσεις της κοινωνίας των πολιτών  για επιστροφή των εμβολιασθέντων  στην κανονικότητα, μεταξύ άλλων έχοντας και το προνόμιο να ταξιδεύουν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς...

  Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που ο εμβολιασμός βοηθά έστω και λίγο κατά της μετάδοσης και της διασποράς, η πλειοψηφία θεωρεί, πως το διαβατήριο εμβολιασμού και ανοσίας είναι αναπόφευκτο, επιθυμητό και καλοδεχούμενα, καθώς λόγου χάριν, οι υγειονομικοί και γενικά οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, μονάδες υγείας, οίκους ευγηρίας άσυλα, και άλλες δομές φροντίδας που έχουν θελήσει να εμβολιαστούν,  θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορούν να το αποδείξουν όταν αυτό απαιτηθεί... που θα απαιτηθεί. Ήδη σε αρκετές χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού έναντι της γρίπης ή της ηπατίτιδας, είναι υποχρεωτικοί προκειμένου να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατεσταλμένοι κ.ά.

  Επιπλέον και όπως τονίστηκε και στα προηγούμενα δύο άρθρα, που σίγουρα ενόχλησαν συγκεκριμένους κύκλους και τους υποστηρικτές τους... πολλές μεγάλες  εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, όπως πλοία της ακτοπλοΐας, κρουαζιερόπλοια, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία εστιατόρια κ.ά. θα έχουν σοβαρό πρόβλημα χωρίς την ύπαρξη τέτοιου είδους πιστοποιητικών εμβολιασμού και ανοσίας. Λόγω του γεγονότος ότι, η πλειοψηφία των εργοδοτών φαίνεται να ενδιαφέρεται να γνωρίζει, ποιοι από τους εργαζομένους τους έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι, αποδεικνύεται πως είναι κάτι που θεωρούν σημαντικό, για την πορεία και τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου, των επιχειρήσεών τους.

  Για να δούμε όμως τώρα, το πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη αυτό το πιστοποιητικό ανοσίας για το οποίο υπάρχουν τόσες εντάσεις και φόβοι από μερίδα των πολιτών.  Έχουν τελικά δίκιο ή είναι μήπως φήμες, που σκοπό έχουν την ένταση και το διχασμό της κοινωνίας;

  Είναι γεγονός πως τα κράτη της Ε.Ε. θα είναι ίσως δύσκολο έως αδύνατο να απαγορεύσουν ολοκληρωτικά την είσοδο σε ταξιδιώτες που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, αλλά θα μπορούσαν να τους επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα την προσκόμιση ψηφιακού και ανά πάσα στιγμή ελεγχόμενου αρνητικού μοριακού ελέγχου, 72 ώρες πριν την είσοδο στη χώρα ή την επιβολή καραντίνας 7 έως 14 ημερών σε ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα χαμένο και αναξιοποίητο πολύτιμο χρόνο, κάτι που σίγουρα δεν θα αρέσει στους απανταχού πεισματάρηδες.

  Εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της όλης κατάστασης τόσο από πλευράς δημόσιας υγείας όσο και από πλευράς οικονομικών μεγεθών, μάλλον έχουν υποτιμήσει το γεγονός, πως εταιρείες, όπως οι αεροπορικές, οι ξενοδοχειακές κ.ά., έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία σε σχέση με τα ίδια τα κράτη, στο να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στους πελάτες τους ή/και στους υπαλλήλους τους, λόγω του ότι σε καμία περίπτωση τα μέτρα που θα λάβουν δεν αποτελούν διάκριση, αλλά θωράκιση της επιχείρησής τους από ζημίες τις οποίες έχουν βιώσει σε όλο τους το μεγαλείο στο παρελθόν. Έτσι και σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο θα προσφέρει σε όσους το έχουν κάνει, μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία στις μετακινήσεις και σίγουρα πιο ασφαλή θέση εργασίας.

  Ερωτηματικό εύλογο,  αποτελεί η διάρκεια ενός τέτοιου πιστοποιητικού, μιας και δεν είναι ακόμη γνωστός ο χρόνος της εμβολιαστικής ανοσίας, καθώς επίσης και της φυσικής για εκείνους που νόσησαν και αποθεραπευθήκαν και που σίγουρα έχουν θέση σε οποιοδήποτε πιστοποιητικό ανοσίας.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η πλειοψηφία των πολιτών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα αποδεχθεί και θα καλωσορίσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, για έναν πολύ απλό λόγο: Τα εξοντωτικά lockdowns δύσκολα αντιμετωπίζονται και δυστυχώς κοστίζουν πολλά χρήματα, οπότε οι έξυπνες ιδέες και λύσεις προσφέρουν αναγκαίες διεξόδους και σε κάθε περίπτωση ελπίδα.

  Μπορεί λοιπόν τα εν λόγω ψηφιακά πιστοποιητικά να διχάζουν κατά κάποιο τρόπο και να προκαλούν ενδοιασμούς ή ακόμα και έντονες αντιδράσεις, όμως όπως ήδη διαφαίνεται...  είναι σίγουρο πως θα υιοθετηθούν πανευρωπαϊκά, διότι απλούστατα αποτελούν μονόδρομο για την κοινωνία. Προσωπικά λυπάμαι που κάποιοι θα απογοητευθούν, αλλά ευτυχώς για όλους μας, έτσι έχουν τα πράγματα και οι όποιοι ενδοιασμοί  -εύλογοι ή παράλογοι υπάρχουν, στο τέλος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα καμφθούν και αναγκαστικά θα επικρατήσει η λογική και το δίκαιο.

  *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

  email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaro

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ