Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 00:04

  Μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για την ανώτατη εκπαίδευση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Ανδριανού

  Με σταθερά βήματα, τιμώντας στο έπακρο τη δεσμευτική συμφωνία που υπογράψαμε προεκλογικά με τους πολίτες, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οικοδομεί την Ελλάδα του αύριο, έχοντας ως σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες και αναφορές.

  Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τέτοια παράδειγμα. Οι βασικές του προβλέψεις, τόσο για τον ορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όσο και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας δέχθηκαν στο παρελθόν ανηλεή πόλεμο από μικρές αλλά ηχηρές ομάδες που είτε έχουν συμφέρον να μην αλλάξει τίποτα, είτε είναι δύσπιστες απέναντι σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

  Σήμερα όμως και οι δύο αυτές προβλέψεις όπως καταγράφεται σε όλες τις σχετικές έρευνες γνώμης υποστηρίζονται από μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία που υπερβαίνει κατά πολύ την τελευταία εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας, και καταγράφει σημαντικά ποσοστά ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που επισήμως αντιτίθενται εντονότερα σ’ αυτές.

  Κι αυτή η ευρεία μεταρρυθμιστική συμμαχία του αυτονόητου, όχι απλώς δικαιώνει τις επιλογές της Κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας, αλλά και καταδεικνύει την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά στην εφαρμογή των κρίσιμων, και σήμερα υπερώριμων, μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται επιτακτικά η χώρα, η κοινωνία και η οικονομία.

  Το δίδαγμα είναι ξεκάθαρο: Το να σταματήσει η πρακτική της εισαγωγής στα πανεπιστήμια με βαθμό 3 και 4 στα είκοσι, το να προβλέπεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των σπουδών -με την απαραίτητη βεβαίως ευελιξία εκεί όπου όντως συντρέχουν ειδικές συνθήκες-, το να διασφαλίζεται η νομιμότητα και η ακαδημαϊκή ελευθερία στους πανεπιστημιακούς χώρους όπως και παντού αλλού, δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό. Είναι, αντιθέτως, ζήτημα κοινής λογικής. Είναι μια αυτονόητη ανάγκη που πλέον μπορούμε να την αντικρύσουμε στα μάτια και να την υπηρετήσουμε με συγκεκριμένες, υπεύθυνες δράσεις. Η κοινωνία όχι μόνο συμφωνεί, αλλά απαιτεί και περισσότερα. 

  * Ο κ. Γιάννης Ανδριανός είναι βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ