Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 00:04

  Ο νέος "πτωχευτικός" νόμος - Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

  Ο νέος "πτωχευτικός" νόμος - Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σταύρου Κουμεντάκη 

  Διαπιστώσαμε ήδη, σε προηγούμενη αρθρογραφία μας, πως ο νέος "πτωχευτικός" νόμος (:ν. 4738/20) κεντρική του στόχευση έχει τη διαχείριση του σημαντικά υψηλού ιδιωτικού χρέους της χώρας μας. Εντοπίσαμε ήδη τις βασικές πρόνοιες και καινοτομίες του. Κατανοήσαμε τις ρυθμίσεις του που διέπουν την προειδοποίηση αφερεγγυότητας και την έγκαιρη προειδοποίηση. Αμέσως μετά τη διαπίστωση της αφερεγγυότητας προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ενεργοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. 

  Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο πλαίσιο της λειτουργίας του.

  Σκοπός, δεσμευτικότητα και (μη) υποχρεωτικότητα

  Ο εξωδικαστικός μηχανισμός στοχεύει να συντρέξει τον οφειλέτη και επιλεγμένους πιστωτές του (:Χρηματοδοτικούς Φορείς, Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) για τη διαχείριση των οφειλών του. Τους παρέχει  ένα λειτουργικό, ηλεκτρονικό, περιβάλλον για την διαμόρφωση των εκατέρωθεν προτάσεων, με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφερεγγυότητας του οφειλέτη. 

  Οι χρηματοδοτικοί φορείς (ουσιαστικά οι τράπεζες) δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν ούτε όμως και να αποδεχθούν προτάσεις στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας. Αποτελέσματα εντούτοις παράγονται, υπό προϋποθέσεις, τόσο ως προς το σύνολο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και ως προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

  Η αίτηση για την υπαγωγή σε εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

  Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην ειδική Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών. Είναι δυνατό να υποβληθεί είτε από τον οφειλέτη είτε από τους προαναφερθέντες πιστωτές του. Αν, στην τελευταία περίπτωση, δεν ανταποκριθεί ο οφειλέτης η διαδικασία θεωρείται περατωμένη.

  Με την υποβολή (ή αποδοχή) της αίτησης από μέρους του οφειλέτη παρέχεται άδεια για κοινοποίηση στους συμμετέχοντες πιστωτές και διασταύρωση των δεδομένων της αίτησης και των συνοδευτικών της (λ.χ. περιουσιακών του) στοιχείων. Με την αίτηση αίρεται, αυτοδίκαια, το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο. 

  Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων. Αναστέλλεται επίσης η συνέχιση διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης και η ποινική δίωξη για οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

  Η σύμβαση αναδιάρθρωσης. Οι βασικοί περιορισμοί της

  Οι χρηματοδοτικοί φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία ως πιστωτές, δικαιούνται (δεν υποχρεούνται όμως) να υποβάλλουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη. Εφόσον εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο πλειοψηφίες, συνάπτεται η σχετική σύμβαση ανάμεσα στους πιστωτές που συναινούν και τον οφειλέτη-εφόσον κι εκείνος συμφωνεί. Η συναίνεση του Δημοσίου ή/και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχεται (υπό προϋποθέσεις) "αυτοματοποιημένα".

  Η σύναψη της σύμβασης αναδιάρθρωσης μπορεί να λάβει χώρα, κατά βάση, εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης. Αν όμως απορριφθεί η αίτηση από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς ή παρέλθει άπρακτο το συγκεκριμένο δίμηνο, η όλη διαδικασία περατούται ως άκαρπη. 

  Επισημαίνεται πως η σύμβαση δεν είναι δυνατό να προβλέπει περισσότερες από διακόσιες σαράντα (240) μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση οφειλών στο Δημόσιο ή στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, περίοδο χάριτος γι’ αυτές ή μηνιαίες δόσεις μικρότερες από πενήντα (50) ευρώ. Μέχρι την εξόφληση (και υπό την προϋπόθεσή της) δεν λογίζονται τόκοι και πρόστιμα. 

  Αποτελέσματα σύμβασης αναδιάρθρωσης 

  Από τη σύναψη της σύμβασης αναδιάρθρωσης, και για όλη τη διάρκειά της, δεν επιτρέπεται η επίσπευση (ή συνέχιση) αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη από Χρηματοδοτικούς Φορείς, Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Αναστέλλονται και οι συναφείς με τα συγκεκριμένα χρέη (ενδεχόμενες) ποινικές διώξεις.

  Με την εξόφληση των δόσεων της σύμβασης αναδιάρθρωσης, επέρχεται εξόφληση των οφειλών κάθε πιστωτή που καταλαμβάνεται από αυτήν. Εγγυητές όμως ή συνοφειλέτες εξακολουθούν να οφείλουν το υπερβάλλον.

  Επιδότηση καταβολής δόσεων

  Είναι δυνατή, υπό προϋποθέσεις, η επιδότηση για την αποπληρωμή τμήματος των δανείων που εξασφαλίζονται με την κύρια κατοικία των οφειλετών, για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία της αίτησης για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό. 

  Η έναρξη της εφαρμογής του νέου "πτωχευτικού" νόμου είχε προσδιορισθεί, αρχικά, για την 1.1.21. Καθώς ο συγκεκριμένος στόχος ήταν, εξαρχής, ανέφικτος (κατά το σύνηθες) ανεβλήθη. Όσον αφορά, ειδικότερα, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών: για την 1.6.21.

  Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι δυνατό να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση της αφερεγγυότητας, την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, την ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης για την παροχή της "δεύτερης ευκαιρίας" που οι έντιμοι, άλλωστε, δικαιούνται.

  Η επιτυχία του συγκεκριμένου μηχανισμού και εγχειρήματος επαφίεται, σε σημαντικό βαθμό, στις (προνομιακά αντιμετωπιζόμενες) τράπεζες που θα κληθούν να συμμετάσχουν και αποδεχθούν την αξιοποίησή του.
  Ας ελπίσουμε πως, στην πράξη, δεν θα την "τορπιλίσουν" (όπως και στο παρελθόν, εξάλλου, έπραξαν).

  * Ο κ. Σταύρος Κουμεντάκης είναι Managing Partner της Koumentakis and Associates Law Firm

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ