Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Δεκ-2020 00:03

  Η βιομηχανία μπορεί και θέλει να προσφέρει όραμα ανάπτυξης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Μαθιού 

  Η χώρα έχει ακόμα πολλά να κάνει έτσι ώστε η έξοδος από την κρίση να είναι διατηρήσιμη, χωρίς πισωγυρίσματα. Το κλειδί για μια βιώσιμη οικονομία και για την ανάπτυξη είναι η ανταγωνιστική εξωστρεφής ελληνική παραγωγή. Ας το ευχηθούμε σαν πραγματοποιήσιμη προοπτική για το 2021. 

  Εμείς, ως ΣΒΑΠ, υποστηρίζουμε ότι μέσα στην "επιστράτευση" των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου πρέπει να συνδέσουμε και την 4η βιομηχανική επανάσταση στο άρμα για τη γενικευμένη εκστρατεία επαναβιομηχάνισης της χώρας, στα επίπεδα που δικαιούται εντός της Ε.Ε.

  Και προς τούτο επικροτούμε κυβερνητικές επιλογές και πρωτοβουλίες τόσο για τις δράσεις της βιομηχανίας μας στην τεχνολογία όσο και σε κάθε μορφή ψηφιακών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. 

  Αν εφαρμόσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο βιομηχανικής ανάπτυξης, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε σταδιακά, άμεσα και έμμεσα, 550.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και 15.000 επιπλέον μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

  Μια ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την επίλυση των κυριότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μέσα στην κρίση. Μπορεί να συνεισφέρει σε ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας αλλά και σε βελτίωση του ΑΕΠ.

  Όμως η βιομηχανία δύσκολα θα είναι ισχυρή και ανταγωνιστική χωρίς ένα φιλικό, θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, που ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και την καινοτομία. 

  Για να επιτευχθεί, είναι απαραίτητη μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική για την αναγέννηση της βιομηχανίας, με σαφείς ποσοτικούς στόχους και μηχανισμούς γρήγορης υλοποίησης.

  Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε ως βιομηχανία του τόπου μας προκειμένου να καταφέρουμε, τον Εθνικό Στόχο, όπως τον προσδιορίζουμε, με αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ από το 8,6% που βρίσκεται σήμερα. 

  Πιστεύουμε πως με το κατάλληλο περιβάλλον και με στοχευμένες πολιτικές, η ελληνική βιομηχανία μπορεί να πετύχει περισσότερα, και για την απασχόληση, συμβάλλοντας έτσι στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης. 

  Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε πως αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως των τεράστιων προσπαθειών προσαρμογής, εξωστρέφειας και επενδύσεων που στις σκληρές συνθήκες της κρίσης έκαναν οι παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. 

  H έλλειψη επιφυλακτικότητας των επιχειρηματιών και επενδυτών για περισσότερη δράση με επενδύσεις και εξωστρέφεια δεν οφείλεται μόνο στη συγκυρία και τη συνεχιζόμενη κρίση. 

  Ούτε οι απορρέουσες υποχρεώσεις από τις περιόδους εντός των μνημονίων ανατρέπουν επενδυτικά σχέδια και προθέσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης.

  Τι πρέπει να κάνουμε και γιατί αυτά πρέπει να γίνουν από τη βιομηχανία. 

  Σε ό,τι αφορά αυτά που οφείλουμε να κάνουμε, πρωταρχική σημασία έχει να θωρακίσουμε την αξιοπιστία της οικονομίας μας, με σταθεροποίηση κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

  Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν πώς και κυρίως πόσο χρονικό διάστημα προσφέρουμε συγκεκριμένους και κατανοητούς οικονομικούς κανόνες,  βασική προϋπόθεση των οποίων είναι να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στην οικονομική πολιτική.

  Σε ό,τι αφορά το γιατί με τη βιομηχανία. Γιατί ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας είναι πρωταρχικής σημασίας για κάθε χώρα. Οφείλουμε να επανέλθουμε στην παραγωγική διαδικασία. Είναι εθνική ανάγκη. Γιατί παρά τις επιπρόσθετες δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη, η ελληνική βιομηχανία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα χρόνια της κρίσης. 

  Η βιομηχανία δημιουργεί απασχόληση σε περίπου 1,2 εκατομμύριο εργαζόμενους (άμεση, έμμεση και προκαλούμενη επίδραση). Δηλαδή, 1 στους 4 εργαζομένους απασχολείται σε βιομηχανικές δραστηριότητες ή σε δραστηριότητες που οφείλονται στη βιομηχανία. 

  Η βιομηχανία συνεισφέρει το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ ακόμα και μέσα στην κρίση πραγματοποίησε πάνω από 50 δισ. επενδύσεις.

  Έχουμε την πεποίθηση ότι οι παροτρύνσεις μας για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και η προτίμηση των προϊόντων τη ελληνικής παραγωγής θα γίνουν ερέθισμα στην απάντησή μας για τη σπουδαιότητα του ρόλου της βιομηχανίας στην επόμενη μέρα. 

  * Ο κ. Δημήτρης Μαθιός είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής –Πειραιώς 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ