Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 00:03

  Τα επιχειρηματικά δεδομένα ως μοχλός ανάπτυξης των επιχειρήσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ιωάννη Παλόγλου

  Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε μια σειρά μεταβολών, που έχουν αλλάξει άρδην το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση των εταιρικών δραστηριοτήτων, την έκρηξη της καινοτομίας και τον έντονο ανταγωνισμό. 

  Ταυτόχρονα, οι μεταβολές αυτές αυξάνουν τον επιχειρηματικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα, πόσο μάλλον τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι καθίσταται περισσότερο απαραίτητη από ποτέ η προετοιμασία της επιχείρησης ώστε να ανταποκρίνεται στις συνεχείς αλλαγές με ορθές  και αποτελεσματικές αποφάσεις.  Όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό ζήτημα: τη διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων. Η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτή ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Αντίθετα η αποτυχία διαχείρισης είναι πιθανόν να την κατακρημνίσει.

  "Κλειδί" για τη σωστή διαχείριση αποτελεί η μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με σωστή και έγκυρη πληροφόρηση, μεταξύ άλλων. Είναι σημαντικό για έναν επιχειρηματία να έχει πρόσβαση σε έγκυρα και αξιόπιστα οικονομικά δεδομένα, που συμβάλλουν στον έλεγχο της φερεγγυότητας των συνεργατών του. Να έχει στα χέρια του όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αξιολογήσει με τον πλέον αντικειμενικό και αποδοτικό τρόπο μία μελλοντική οικονομική συναλλαγή.

  Ο επιχειρηματίας, ο οποίος σχεδιάζει να προχωρήσει σε μία επένδυση, μία εξαγορά, μία συγχώνευση, θα έχει τη δυνατότητα να την αξιολογήσει διαφορετικά αν έχει συγκεντρωμένα στον υπολογιστή του όλα όσα αφορούν σ’ έναν μελλοντικό συνεργάτη του, καθώς και αν έχει πρόσβαση στους πιο πρόσφατους ισολογισμούς επιχειρήσεων, με ανάλυση των βασικών οικονομικών μεγεθών και των χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών, όπως της ρευστότητας, της βιωσιμότητας, της δραστηριότητας και της αποδοτικότητας μιας επιχείρησης. Επίσης, η αξιολόγηση θα είναι περισσότερο αξιόπιστη και αποτελεσματική αν ο επιχειρηματίας διαθέτει ένα εργαλείο που θα του προσφέρει άμεσα, επικαιροποιημένα έγκυρα στοιχεία αποδελτιωμένων πληροφοριών της επιχείρησης που τον ενδιαφέρει, όπως τον αριθμό ΓΕΜΗ, την έδρα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους μετόχους, τις δημοσιευμένες ανακοινώσεις της επιχείρησης, στοιχεία για όλα τα δεδομένα δικαστηριακής προέλευσης, όπως διαταγές πληρωμής, σφραγισμένες επιταγές, πλειστηριασμούς, υποθήκες κλπ. Σημειώνεται ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η οικονομική θέση της επιχείρησης ταυτίζεται με την οικονομική θέση του ιδιοκτήτη.  

  Επίσης ιδιαίτερα σημαντική για την αξιόπιστη υποστήριξη των επιχειρηματικών αποφάσεων θεωρείται η δυνατότητα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη. Η πιστοληπτική ικανότητα αποκαλύπτει σ’ έναν υποψήφιο επενδυτή ή στην επιχείρηση, την πιθανότητα να μπορέσει αυτός με τον οποίο σκοπεύει να συνάψει κάποια συμφωνία, να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις χωρίς τον κίνδυνο πτώχευσης. Η αξιολόγηση της  πιστοληπτικής ικανότητας είναι επίσης ένα  πολύ χρήσιμο εργαλείο, για τις εταιρείες που αναζητούν επενδυτές αλλά και για τις εταιρίες που επιθυμούν την διεύρυνση του πελατολογίου τους, εντοπίζοντας τις συνεχείς μεταβολές που πραγματοποιούνται στο υφιστάμενο πελατολόγιό τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. 

  Συμπερασματικά, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η ορθή, έγκυρη και συνεχής επιχειρηματική πληροφόρηση αποτελεί βασικό πυλώνα για τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό των επόμενων επιχειρηματικών κινήσεων, αυξάνοντας την εμπορική πίστη και μειώνοντας τους επιχειρηματικούς κινδύνους. Εκτός από την οργάνωση και χρήση των πληροφοριών μίας επιχείρησης, στην ελληνική αγορά υπάρχουν σύγχρονες και εύχρηστες πλατφόρμες που εξασφαλίζουν στους ενδιαφερομένους, πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, παρέχοντάς τους, όλα τα εχέγγυα για διασφάλιση των συναλλαγών και μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου.  

  Δεν έχουν παρά να της αναζητήσουν και να επιλέξουν αυτήν που τους ταιριάζει. 

  * Ο κ. Ιωάννης Παλόγλου 
είναι Εμπορικός Διευθυντής
 της "Τειρεσίας ΑΕ"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ